Terug naar zoekresultaten

3.12.17 Inventaris van het archief van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie [later: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis] te Leiden, (1815) 1839-2007

Het archief van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie te Leiden bevat ingekomen stukken, minuten van uitgaande brieven en agenda's uit de periode 1820-1931. De natuurhistorische objecten zelf en het deel van het archief dat direct betrekking heeft op de collecties bevinden zich bij Naturalis.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.12.17
Inventaris van het archief van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie [later: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis] te Leiden, (1815) 1839-2007

Auteur

A.A. Mietes

Versie

22-05-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992, 2024 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Rijksmuseum van Natuurlijke Historie [later: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis] te Leiden Naturalis (aanvulling)
Rijksmuseum Natuurlijke Historie Naturalis

Periodisering

archiefvorming: 1839-2007
oudste stuk - jongste stuk: 1815-2007

Archiefbloknummer

35426

Omvang

280 inventarisnummer(s) 17,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie te Leiden

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie te Leiden bevat ingekomen stukken, minuten van uitgaande brieven en agenda's uit de periode 1820-1931. De natuurhistorische objecten zelf en het deel van het archief dat direct betrekking heeft op de collecties bevinden zich bij Naturalis.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bij Koninklijk Besluit van 9 augustus 1820, no. 75, werd besloten tot instelling van een "Rijks Museum van Natuurlijke Historie" te Leiden. In het museum zouden fossielen, delfstoffen, skeletten en geprepareerde dieren worden bewaard. De grondslag van het bestand werd gevormd door een aantal collecties waaronder de verzameling van Joan Calkoen, het particulier kabinet van Temminck en 's Lands Kabinet van Natuurlijke Historie te Amsterdam.
Vanaf 1878 leidde het Rijksmuseum van Geologie een afzonderlijk bestaan met de collectie stenen, mineralen en fossielen onder haar hoede.
In 1934 begon het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie aan de zoektocht naar partners en onderzocht ook uitbreidingsmogelijkheden. Tot de mogelijke partners hoorde bijvoorbeeld het Zoologisch Museum Amsterdam.
Voor de uitbreidingsmogelijkheden werd vooral gekeken naar locaties binnen de gemeente Leiden.
In 1986 opperde de toenmalige minister van CRM, Mr. M. Brinkman dat er een nationaal natuurhistorisch museum van allure moest komen en wees de vestiging daarvan toe aan Leiden.
Op 1 juli 1989 fuseerde het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie wederom met het Rijksmuseum voor Geologie en Mineralogie en gingen verder onder de naam van Nationaal Natuurhistorisch Museum. In 1995 werd begonnen aan de bouw van het huidige museumgebouw dat op 17 april 1998 door Hare Majesteit Koningin Beatrix werd geopend.
Voor meer informatie over het museum, zie:
Agatha Gijzen, 's-Rijks Museum van Natuurlijke Historie, 1820-1915, Rotterdam 1938, bibliotheek Nationaal Archief, plaatsingsnummer 17 D 21. Hierin een uitgebreide literatuurverwijzing.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis beschikt over twee archieven: het wetenschappelijk- en het bedrijfsarchief.
Het bedrijfsarchief is na de verwaarlozing vanaf + 1960, in 1991 weer bijgehouden.
Het bedrijfsarchief van het museum over de periode 1820-1931 werd in 1992 overgedragen aan het Rijksarchief in Zuid-Holland. Het wetenschappelijk archief werd niet overgedragen. Dit archief telt + 80 meter archiefmateriaal, waaronder correspondentie, briefwisselingen tussen directie en curatoren onderling, met het ministerie, informatie over locaties van vondsten, dagboeken, portretten, tekeningen van locaties van onderzoeksgebieden en vondsten, manuscripten van resultaten van onderzoeken.
Vanaf 1 juli 1995 is het Nationaal Natuurhistorisch Museum verzelfstandigd. Op basis daarvan geld de verplichting ten opzichte van de overbrenging naar het Nationaal Archief niet meer. Wel is van beide kanten de wens uitgesproken voor verdere samenwerking en zijn aan de hand daarvan afspraken gemaakt voor continuering van de overbrenging volgens de normen van die de Archiefwet voorschrijft.
In 2009 is het bedrijfsarchief tot ca. 2004 overgedragen aan het Nationaal Archief
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de selectie van de aanvulling van 2024 zijn de volgende selectielijsten gebruikt:
  • BSD 192 Rijksmuseale Instellingen, NA/2014/14285, Stcrt 2014/21516;
  • BSD 072 Arbeidsverhoudingen bij de overheid, R&B/OSA/2001/869, Stcrt. 16/10/2001 nr. 200;
  • BSD 143 Organisatie Rijksoverheid, C/S&A/05/1357, Stcrt. 16/12/2005 nr. 245;
Verantwoording van de bewerking
De tweede aanvulling van dit archief bestaat uit uit een reeks jaarverslagen en verder voornamelijk correspondentie en stukken betreffende (reizende) tentoonstellingen van de afdeling Educatie en Tentoonstellingen (later de afdeling Landelijke Ondersteuning). Tevens werden beleidsstukken en de neerslag van enkele wetenschappelijke activiteiten aangetroffen.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overgedragen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Rijksmuseum van Natuurlijke Historie [later: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis] te Leiden Naturalis (aanvulling), nummer toegang 3.12.17, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Rijksmuseum Natuurlijke Historie Naturalis, 3.12.17, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Het deel van het archief dat direct betrekking heeft op de collecties bevinden zich bij het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis te Leiden.

Archiefbestanddelen