Terug naar zoekresultaten

2.27.143 Inventaris van het Archief van de Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) en taakvoorgangers, 1983-1995 (1996)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.27.143
Inventaris van het Archief van de Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) en taakvoorgangers, 1983-1995 (1996)

Auteur

Doc-Direkt

Versie

12-02-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2015 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB)
Nat. Cie. Aids-Bestrijding (NCAB) NCAB

Periodisering

archiefvorming: 1983-1995
oudste stuk - jongste stuk: 1983-1996

Archiefbloknummer

X45

Omvang

; 402 inventarisnummer(s) 18,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Landelijke AIDS-Coördinatieteam
Nationale Commissie Aids-Bestrijding, , 1983-1987, , 1987-1995

Samenvatting van de inhoud van het archief

De archieven van de Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) en taakvoorganger Landelijk AIDS-Coördinatieteam bevatten voornamelijk de neerslag van adviserend en uitvoerend handelen voortkomend uit de taken die aan de archiefvormer zijn toegewezen. De archieven bestaan uit agenda’s en notulen van de verschillende overleggen (vergaderstukken), correspondentie, toegezonden stukken ter bespreking in de verschillende overleggen (ook van de secties en werkgroepen), advisering, neerslag van verschillende congressen, workshops en symposia, publicaties en de neerslag van de contacten met landelijke en regionale aids-platforms.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
VOORGESCHIEDENIS ( Instellingsbeschikking NCAB en Rapport institutioneel onderzoek naar het beleidsterrein infectieziektebestrijding en preventieve gezondheidszorg, 1945-1996 )
In 1982 werd in Nederland voor de eerste maal de diagnose aids gesteld. Aids werd veroorzaakt door Humane Immuno Deficiency Virus (HIV). Omdat aids een nieuwe en ongeneeslijke ziekte was, was door de overheid specifiek beleid ter bestrijding van HIV-infecties en aids ontwikkeld. Aidsbestrijding was in 1983 begonnen met voorlichting onder homoseksuele mannen. Sindsdien is beleid ontwikkeld op de terreinen voorlichting en preventie, zorg, juridische en ethische zaken en internationale samenwerking. Voor de coördinatie en ontwikkeling van het beleid functioneerde vanaf 16 september 1983 het op particulier initiatief tot stand gekomen Landelijk AIDS-Coördinatieteam. Gaandeweg werd het voor het Coördinatieteam en de vele personen en instellingen waarmee werd samengewerkt, onder meer met het Ministerie van Welzijn, Volkgezondheid en Cultuur, duidelijk dat een formele (advies) structuur nodig zou zijn om de problemen door de toenemende complexiteit van de aidsepidemie en de maatschappelijke gevolgen daarvan het hoofd te bieden. In de nota inzake het Aidsbeleid (Tweede Kamer, vergaderjaar 1986-1987, 19218, nrs. 8-9) werd het voornemen kenbaar gemaakt een Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) in te stellen, ter vervanging van het Landelijk AIDS-Coördinatieteam.
Organisatie en taken
Omdat moeilijk was te voorspellen hoe de problematiek ten aanzien van aids zich zou ontwikkelen was per 1 oktober 1987 de NCAB in eerste instantie voor een periode van vier jaar ingesteld. Die periode werd per 1 oktober 1991 met vier jaar verlengd. De NCAB was belast met de advisering en de uitvoering van bepaalde taken op het gebied van de aidsbestrijding.
Bij de advisering nam de commissie de taken van de andere adviesorganen in de gezondheidszorg in acht. Dit betekende dat de commissie in het algemeen niet adviseerde over aangelegenheden betreffende de stand van de wetenschap of over het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aids, omdat de Gezondheidsraad en de Raad voor het Gezondheidsonderzoek zich reeds op deze terreinen begaven. Omdat de onderwerpen waarover werd geadviseerd onderling met elkaar waren verweven, vond er regelmatig overleg plaats tussen de commissie en de genoemde adviesorganen. Dit overleg kon ook worden uitgebreid naar de Nationale Raad voor de Volksgezondheid en het College voor Ziekenhuisvoorzieningen. De commissie kon ter voorbereiding van haar adviezen dan wel voor bepaalde uitvoerende taken werkgroepen of secties instellen. De adviezen van de NCAB aan het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur konden als volgt worden onderscheiden:
  • de (deels ongevraagde) beleidsadviezen en notities;
  • De (gevraagde) adviezen over subsidieaanvragen voor projecten van landelijke en lokale/regionale organisaties;
  • De (gevraagde) adviezen over juridische en ethische zaken.
In totaal werden er drie secties geïnstalleerd te weten de sectie Voorlichting en Preventie, 1989-1995, de sectie Zorg (voorheen sectie Opvang en Begeleiding), 1989-1995 en de sectie Juridische en Ethische Zaken, 1989-1995. De adviezen werden voorbereid door één van de drie secties, al gelang het onderwerp. Bij de voorbereiding van de beleidsadviezen waren vaak meerdere secties betrokken.
De NCAB werd ondersteund door het bureau van de Nationale Commissie Aids-bestrijding. Dit bureau was een voortzetting van het Bureau Landelijke Beleidscoördinatie Aids dat het Landelijke Aids- Coördinatieteam ondersteunde. De minister trof voorzieningen ten behoeve van het secretariaat van de commissie en het bureau van de Nationale Commissie Aids-Bestrijding.
Opheffing
Per 1 oktober 1995 is de NCAB opgehouden te bestaan en sindsdien is de centrale rol overgenomen door de reeds in 1981 opgerichte Stichting Aids Fonds dat altijd al parallel naast de NCAB heeft bestaan. Enkele onderdelen van het werk van de NCAB zijn ondergebracht bij andere landelijke instanties: onder andere het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de NCAB is in eigen beheer gevormd. Na opheffing van de NCAB werd het archief beheerd door het semi-statisch archief (SSA) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te Rijswijk. In 1997 verhuisde het archief van het SSA van VWS van Rijswijk naar Steenbergen. In 2010 is dit archief getransporteerd naar de Centrale Archief Selectiedienst (CAS), vanaf 1-1-2011 Doc-Direkt.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2015 door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken uit de periode 1983-1996. De archieven bestaan uit agenda’s en notulen van de verschillende overleggen (vergaderstukken), correspondentie, toegezonden stukken ter bespreking in de verschillende overleggen (ook van de secties en werkgroepen), advisering, neerslag van verschillende congressen, workshops en symposia, publicaties en de neerslag van de contacten met landelijke en regionale aids-platforms. De stukken zijn over het algemeen chronologisch en verder op onderwerp geordend. Ten aanzien van de compleetheid kan worden gemeld dat de archieven niet geheel compleet zijn. Bij het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam staat ook nog 0,24 meter archief van de NACB dat beperkt openbaar is. Het betreft hier met name vergaderstukken van de Sectie Zorg en archiefbescheiden van het Documentatiecentrum.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking is 12,625 meter voor vernietiging aangewezen. Waardering van het archief heeft plaatsgevonden op grond van:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Infectiebestrijding en preventieve gezondheidszorg, vastgesteld bij besluit van 8 mei 2007 / nr. C/S&A/07/1202, Stcrt. 2007-114;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945-2000, vastgesteld bij besluit van 25 januari 2005 / nr. C/S/05/144, Stcrt. 2005-62;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945-1999, vastgesteld bij besluit van 5 juli 2005/Nr. C/S&A/05/1365, Strct. 2005-245.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
VWS heeft Doc-Direkt opdracht gegeven de archiefbescheiden van het Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) en taakvoorganger Landelijk AIDS-Coördinatieteam 1983-1996 in goede geordende en toegankelijke staat te brengen opdat het archief kan worden overgebracht naar het Nationaal Archief (NA). Doel van de bewerking was het toegankelijker maken van de archieven van het Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB) en taakvoorganger Landelijk AIDS-Coördinatieteam. Voor de bewerking van het archief werd een plan van aanpak samengesteld welke de basis vormde voor de bewerking. In het plan, welke werd goedgekeurd door VWS en het NA, zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en overbrenging geregeld. Bij aanvang van de bewerking bestond het archief uit 31 meter. Na bewerking en materiële verzorging is in totaal 18,375 meter archief voor bewaring overgebleven. De cesuur werd bepaald door het tot stand komen van het Landelijk AIDS-Coördinatieteam in 1983 en de opheffing van NCAB in 1995 waarbij één dossier stukken bevat tot 1996.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van XXX overgedragen.
Ordening van het archief
De rubrieksindeling voor het archief van de NCAB is gebaseerd op de taakuitoefening van de archiefvormer. Er is voor gekozen het archief van de taakvoorganger Landelijk AIDS-Coördinatieteam, dat als particulier archief is gevormd in het rubriekschema als aparte archiefvormer op te nemen. Met dien verstande dat zich onder de rubrieken van de NCAB dossiers bevinden door het Landelijke AIDS-Coördinatieteam gevormd maar door het NCAB verder zijn aangevuld. Besloten is dat de einddatum van het dossier bepalend is voor de plaatsing in het rubriekenschema.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nationale Commissie Aids-Bestrijding (NCAB), nummer toegang 2.27.143, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nat. Cie. Aids-Bestrijding (NCAB) NCAB, 2.27.143, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Verwante archieven
  • Nationale Commissie Aidsbestrijding (NVAB) 1990-1995, Collectienummer: ARCH03427. Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam;
  • Inventaris van het archief van de Gezondheidsraad, (1953) 1957-1990, Toegangsnummer 2.15.36. Nationaal Archief Den Haag;
  • Inventaris van de archieven van de Stichting Aids Fonds - Soa Aids Nederland, de Stichting STOP AIDS NOW! en de Stichting Werkmaatschappij Soa Aids en hun taakvoorgangers, 1914-2008 (2011), Toegangsnummer 2.19.225. Nationaal Archief Den Haag;
  • Inventaris van het archief van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO), 1987-2006, Toegangsnummer 2.27.128. Nationaal Archief Den Haag.

Bijlagen

Geen bijlagen

Archiefbestanddelen