Terug naar zoekresultaten

2.21.460 Inventaris van het archief van L.C. Brinkman (geboren 1948), 1979-2019.

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.460
Inventaris van het archief van L.C. Brinkman (geboren 1948), 1979-2019.

Auteur

F.J.M. Otten

Versie

30-07-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2022 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

L.C. Brinkman
L.C. Brinkman

Periodisering

archiefvorming: 1979-2019
oudste stuk - jongste stuk: 1979-2019

Archiefbloknummer

C118

Omvang

78 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Brinkman, mr.drs. Leendert Cornelis (1948-)

Samenvatting van de inhoud van het archief

L.C. (Elco) Brinkman was topambtenaar tot zijn benoeming tot minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in 1982, een functie die hij tot 1989 vervulde. Daarna was hij fractievoorzitter voor het CDA in de Tweede Kamer (1989-1994) en korte tijd politiek leider rond de verkiezingen van 1994. Zijn archief bevat dagboekaantekeningen, correspondentie, teksten van redevoeringen, artikelen van zijn hand, bureau-agenda’s, interviews, spotprenten en foto’s. Naast deze algemene reeksen zijn ook dossiers bewaard over bijzondere onderwerpen als het niet-uitreiken van de P.C. Hooftprijs aan Hugo Brandt Corstius, de verkiezingsnederlaag van het CDA in 1994 en zijn verhouding tot Ruud Lubbers.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Leendert Cornelis (Elco) Brinkman is geboren te Dirksland (ZH) op 5 februari 1948. Zowel zijn vader als zijn grootvader vervulde het ambt van burgemeester. Na zijn studie aan het gymnasium te Dordrecht studeerde hij politicologie en Nederlands publiekrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij maakte als ambtenaar snel carrière: zo was hij van 1980-1982 Directeur-Generaal Binnenlands Bestuur onder minister Wiegel van Binnenlandse Zaken.
In november 1982, op 34-jarige leeftijd, volgde zijn benoeming tot minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) in het eerste kabinet-Lubbers. Ook in het tweede kabinet-Lubbers bekleedde hij deze functie. Onder zijn ministerschap kwam het tot uitgebreide wetgeving: de Wet op het behoud cultuurbezit (1984), de Mediawet (1987), de Monumentenwet (1988), een gewijzigde Welzijnswet (1989). In zijn beleid voerde hij in het kader van het algemene regeringsbeleid bezuinigingen door op de beleidsterreinen welzijn, jeugdwerk en cultuur. Opzien baarde hij in 1984 door zijn kritiek op het functioneren van de volksvertegenwoordiging, en in het jaar daarop met de weigering de P.C. Hooftprijs uit te reiken aan H. Brandt Corstius.
Eind 1989 werd Brinkman fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer. Als zodanig toonde hij zich steeds meer een kritisch volger van het kabinet Lubbers-Kok, dat hij te weinig daadkracht verweet. Opmerkelijk was zijn uitspraak op een partijbijeenkomst in 1992 over het kabinet; “het speelkwartier is voorbij”. Niettemin werd hij in maart 1993 door het partijbestuur van het CDA aangewezen als lijsttrekker en opvolger van Lubbers. Opzien baarde Brinkman bij de campagne voor verkiezingen voor de Tweede Kamer met de zogenaamde “Brinkman-shuffle”, waarbij hij niet achter een spreekgestoelte zijn publiek toesprak, maar lopend met de microfoon. De verkiezingscampagne verliep door interne verdeeldheid slecht voor het CDA en bereikte een dieptepunt toen premier Lubbers afstand nam van Brinkman. Het CDA leed een zware nederlaag en Brinkman moest in augustus 1994 aftreden als politiek leider na druk op hem van het partijbestuur.
Na zijn vertrek uit de politiek oefende Brinkman van 1995 tot 2013 veel invloed uit als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf, later Bouwend Nederland genoemd. Daarbij zocht hij veelvuldig de publiciteit met interviews en redevoeringen. Daarnaast bekleedde hij een indrukwekkend aantal nevenfuncties. In 2011 keerde Brinkman terug in de politiek, zij het in de betrekkelijke luwte van de Senaat. Bij de verkiezingen van 2011 voor de Eerste Kamer was hij lijsttrekker, waarna hij werd gekozen tot fractievoorzitter van het CDA, welke functie hij tot 2019 vervulde.
Elco Brinkman is in 1971 gehuwd met Janneke Salentijn. In 2019 publiceerde hij zijn memoires onder de titel Bouwen en bewaren .
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief berustte onder de archiefvormer tot de overdracht aan het Nationaal Archief in 2019.
De verwerving van het archief
Schenking van een particulier archief.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van Brinkman bevat dagboekaantekeningen, gemaakt als directeur-generaal op Binnenlandse Zaken (1979-1982) en als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer (gedurende een kortere periode, 1992-1993). Daarnaast bevat het correspondentie, teksten van redevoeringen, artikelen van zijn hand, bureau-agenda’s, interviews, spotprenten en foto’s. Het zwaartepunt ligt daarbij op de periode 1982-1994 toen hij minister van WVC was in de kabinetten-Lubbers I en II, en aansluitend CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Verder zijn ook dossiers bewaard over bijzondere onderwerpen als het niet-uitreiken van de P.C. Hooftprijs aan Hugo Brandt Corstius, de verkiezingsnederlaag van het CDA in 1994 en zijn verhouding tot Ruud Lubbers.
Selectie en vernietiging
Enige drukwerken en dubbele stukken zijn niet opgenomen, alsmede zijn bureau-agenda’s na zijn terugtreden uit de landelijke politiek in 1994.
Aanvullingen
Er worden aanvullingen op dit archief verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is ‘klassiek’ geïnventariseerd en beschreven volgens de normen van ISAD-G.
Ordening van het archief
Het archief is onderverdeeld naar 1. Ambtelijke en politieke functies; 2. Niet-politieke functies; 3. Overige stukken (waaronder ook stukken betreffende zijn persoonlijk leven).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). De openbaarheid van inventarisnummers 1 t/m 11 is beperkt vanwege de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Inzage is alleen mogelijk middels een onderzoeksopzet waarin de privacy van derden wordt gewaarborgd.
Voor meer informatie, neem contact op met de afdeling Dienstverlening via: info@nationaalarchief.nl
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, L.C. Brinkman, nummer toegang 2.21.460, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, L.C. Brinkman, 2.21.460, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Verwante archieven
2.19.112 Archief van het Christen-Democratisch Appèl, 1980-1988