Terug naar zoekresultaten

2.21.450 Inventaris van het archief van Jan de Koning [levensjaren 1926-1994], (1944-) 1977-1993 (-2005)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.450
Inventaris van het archief van Jan de Koning [levensjaren 1926-1994], (1944-) 1977-1993 (-2005)

Auteur

M.G.H.A. de Graaff

Versie

29-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2019 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Jan de Koning [levensjaren 1926-1994]
Koning, Jan de

Periodisering

archiefvorming: 1977-1993
oudste stuk - jongste stuk: 1944-2005

Archiefbloknummer

C108

Omvang

69 inventarisnummer(s); 3,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Jan de Koning, (, 1926-1994)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Persoonlijk archief van Jan de Koning (1926-1994). Politicus van CDA-huize die in de jaren zeventig tot en met de jaren negentig van de 20e eeuw achtereenvolgens de functie van minister van Defensie, minister van Ontwikkelingssamenwerking, minister van Landbouw en Visserijen en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vervulde. Ook was hij informateur bij de totstandkoming van de kabinetten Van Agt II, Lubbers II en Lubbers III. Het archief bestaat naast geschreven en gedrukte stukken die betrekking hebben op de uitoefening van zijn taak ook uit foto(albums).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jan de Koning werd geboren op 31 augustus 1926 in Zwartsluis als zoon van Dirk de Koning, burgemeester van Zwartsluis en Hendrikje Valk. Hij is op 12 december 1956 gehuwd met Molly Grace Rellum, geboren in 1927, lerares aardrijkskunde. Uit dit huwelijk zijn twee zoons geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij betrokken bij het verzet tegen Duitsland, waarvoor hij na de bevrijding het Verzetsherdenkingskruis ontving.
Na de oorlog meldde hij zich als vrijwilliger bij de troepen in Nederlands-Indië en fungeerde daar als korporaal pelotonscommandant. Vanaf 1948 studeerde hij sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht waar hij in 1958 doctoraalexamen deed. Sinds 1955 was Jan de Koning werkzaam bij het Sociologisch Instituut van het Convent van Christelijk-Sociale organisaties in Den Haag. In 1964 werd hij benoemd tot algemeen secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) en ging hij in Voorschoten wonen.
Vanaf september 1964 fungeerde hij, naast zijn baan bij de CBTB, als lid van de Eerste Kamer voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), waar hij tevens fractiesecretaris was. In 1971 werd hij lid van de Tweede Kamer en tevens lid van de Christen-Democratische fractie van het Europees Parlement in Straatsburg. In beide functies trad hij op als woordvoerder voor landbouw, ontwikkelingssamenwerking en economische zaken.
In 1973 werd hij waarnemend voorzitter van de ARP, sinds 1974 gewoon voorzitter. Bij de formatie van het kabinet-Den Uyl verdedigde hij de deelname van de ARP aan dat kabinet. Hij was verder nauw betrokken bij de totstandkoming van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). In verband met zijn gezondheid legde hij in 1975 de voorzittershamer neer.
Bij het aantreden van het kabinet-Van Agt I in december 1977 werd De Koning minister zonder portefeuille, belast met Ontwikkelingssamenwerking. In 1981 werd hij samen met E. van Thijn en R.F.M. Lubbers tot informateur benoemd wat leidde tot de vorming van het tweede kabinet-Van Agt (1981-1982), in welk kabinet hij fungeerde als minister van Landbouw en Visserij, tevens belast met koninkrijksaangelegenheden. Ook in het derde kabinet Van Agt (1982) was De Koning minister van Landbouw en Visserij.
In 1982 fungeerde De Koning als informateur bij het eerste kabinet-Lubbers, waarin hij de post Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg toebedeeld, tevens belast met koninkrijksaangelegenheden. Deze taak behield hij in het tweede kabinet-Lubbers (1986-1989), wederom door hem als informateur voorbereid. Van februari tot mei 1987 was De Koning in dit kabinet tevens waarnemend minister van Binnenlandse Zaken.
In 1990 werd De Koning benoemd tot Staatsraad in Buitengewone dienst en van 1991 tot 1994 was hij bovendien buitengewoon hoogleraar aan de Sociologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. In 1992 fungeerde hij als voorzitter van een externe Kamercommissie die moest rapporteren over verbeteringen in het kiesstelsel.
In 1994 werd bij hem kanker vastgesteld waaraan hij twee maanden later overleed.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief berustte tot de overdracht bij De Koning resp. zijn erfgenamen thuis.
De verwerving van het archief
Schenking van een particulier archief.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat grotendeels uit geschreven en gedrukte stukken die voortkomen uit de uitoefening van zijn taak als minister van diverse departementen, informateur van diverse kabinetten en partijlid van het CDA, zoals nota’s, brieven, notities, verslagen, toespraken en krantenartikelen. Het archief bevat ook een aantal fotoalbums met foto’s dat betrekking heeft op zijn politieke functies.
Verantwoording van de bewerking
De inventarisatie werd door M.G.H.A. de Graaff, oud-medewerker van het Nationaal Archief, als vrijwilliger verricht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Er worden geen beperkingen gesteld aan het gebruik.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Jan de Koning [levensjaren 1926-1994], nummer toegang 2.21.450, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koning, Jan de, 2.21.450, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Verwante archieven