Terug naar zoekresultaten

2.21.445 Inventaris van de familie Van Osselen-Clay, (ca. 1890) 1928-1999

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.445
Inventaris van de familie Van Osselen-Clay, (ca. 1890) 1928-1999

Auteur

J.H. Gaemers

Versie

05-09-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2022 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familie Van Osselen-Clay
Van Osselen-Clay

Periodisering

archiefvorming: 1928-1999
oudste stuk - jongste stuk: 1890-1999

Archiefbloknummer

C103

Omvang

; 20 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat foto’s.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

P. van Osselen-Clay
Club GSS, , 1909-2000

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van Nelke van Osselen-Clay bevat onder meer ingekomen brieven en kaarten afkomstig van prinses/koningin Juliana, en een verzameling foto’s en ansichtkaarten van leden van de koninklijke familie. Het tweede bestanddeel is het archief van de vriendinnenclub GSS waarvan zij beiden deel uitmaakten. Dit archief bestaat uit lijsten van leden en bestuursleden, overzichten van bijeenkomsten, uitnodigingen en programma’s van jubileumvieringen, met teksten van gedichten en liederen, menu’s en foto’s. Daarnaast bevat het programma’s van toneelopvoeringen op Paleis Soestdijk van de aan GSS gelieerde toneelclub.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Petronella ‘Nelke’ Clay (1909-2000) studeerde wis- en natuurkunde in Leiden. Ze werd lid van de Vereniging voor Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL) waar ze prinses Juliana leerde kennen. Ze maakten deel uit van dezelfde jaarclub (de Zestigpoot). Nelke Clay werd een van de beste vriendinnen van Juliana. In 1934 trouwde ze met W. van Osselen, directeur van de Gispen-meubelfabriek.
Nelke van Osselen-Clay richtte in 1948 samen met haar vriendin Mia Voet-Eggink een vriendinnenclub op, waarvan ook prinses Juliana – die later dat jaar de troon zou bestijgen – lid werd. Het gezelschap tooide zich met de naam GSS (waarvan de betekenis geheim werd gehouden) en bestond uit een twintigtal vrouwen uit de betere kringen. Ze kwamen elke drie weken bij elkaar, meestal voor een voordracht met na afloop discussie. Ook waren er muziekmiddagen en excursies. De onderwerpen van de lezingen liepen uiteen: geloof en spiritualiteit; kunst, muziek en literatuur; maatschappelijke kwesties; alsook meer alledaagse dingen zoals binnenhuisarchitectuur, handwerken en voedingsleer. GSS heeft meer dan vijftig jaar bestaan en is 823 keer bijeengekomen, voor het laatst in oktober 1999.
Vanuit GSS kwam een toneelclub voort, waarvan later ook anderen dan GSS-leden deel uitmaakten. Vooral koningin Juliana was een fanatiek toneelspeelster. Uitvoeringen vonden doorgaans plaats op Paleis Soestdijk, voor een publiek van familie en vrienden van de speelsters.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het echtpaar Van Osselen-Clay berust bij hun dochters. Aan het Nationaal Archief zijn in eerste instantie overgedragen de brieven die Nelke van Osselen-Clay ontving van prinses Juliana, alsmede het archief van de vriendinnenclub GSS. Het clubarchief bevat stukken die afkomstig zijn van verschillende leden. Het is geraadpleegd en globaal geordend door Jolande Withuis ten behoeve van haar biografie van Juliana (verschenen in 2016), voordat het door de familie is overgedragen aan het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Schenking van een particulier archief.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van Nelke van Osselen-Clay bevat onder meer ingekomen brieven en kaarten afkomstig van prinses/koningin Juliana, en een verzameling foto’s en ansichtkaarten van leden van de koninklijk familie.
Het tweede bestanddeel is het (gedeponeerde) archief van de vriendinnenclub GSS. Het clubarchief bestaat uit lijsten van leden en bestuursleden, overzichten van bijeenkomsten, uitnodigingen en programma’s van jubileumvieringen, met teksten van gedichten en liederen, menu’s en foto’s, en enkele objecten. Daarnaast bevat het programma’s van toneelopvoeringen op Paleis Soestdijk, van de aan GSS gelieerde toneelclub.
Selectie en vernietiging
Er heeft uit dit archief geen selectie plaatsgevonden.
Aanvullingen
Er worden aanvullingen op dit archief verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is ‘klassiek’ geïnventariseerd en beschreven volgens de normen van ISAD-G.
Ordening van het archief
Het familiearchief bevat vooralsnog stukken van één persoon en een gedeponeerd archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familie Van Osselen-Clay, nummer toegang 2.21.445, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Van Osselen-Clay, 2.21.445, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Verwante archieven