Terug naar zoekresultaten

2.21.225 Inventaris van het archief van prof. dr. W. Ph. Coolhaas [levensjaren 1889-1981], 1905-1991

Het archief van W. Ph. Coolhaas bevat hoofdzakelijk stukken uit zijn ambtsperiode als binnenlands bestuursambtenaar in Nederlands-Indië, als Landsarchivaris van Nederlands-Indië, en als lid van de Vereeniging Ambtenaren B.B, wetenschappelijke correspondentie in verband met zijn onderzoek en publicaties en overdrukken van zijn publicaties.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.225
Inventaris van het archief van prof. dr. W. Ph. Coolhaas [levensjaren 1889-1981], 1905-1991

Auteur

A.M. Tempelaars, D.J. Kortlang

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 415 Prof. dr. W.Ph. Coolhaas [levensjaren 1899-1981]
Coolhaas

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1905-1991

Archiefbloknummer

C22138

Omvang

; 83 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, enkele stukken zijn in het
Nederlands
Maleis

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

W. Ph. Coolhaas

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van W. Ph. Coolhaas bevat hoofdzakelijk stukken uit zijn ambtsperiode als binnenlands bestuursambtenaar in Nederlands-Indië, als Landsarchivaris van Nederlands-Indië, en als lid van de Vereeniging Ambtenaren B.B, wetenschappelijke correspondentie in verband met zijn onderzoek en publicaties en overdrukken van zijn publicaties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Levensloop van W.Ph. Coolhaas
Willem Philippus Coolhaas werd op 2 mei 1889 in Brielle geboren als zoon van Johan Herman Coolhaas en Gerardina Elisabeth Meursingen. Na het behalen van het diploma van de middelbare school koos hij voor de opleiding tot bestuursambtenaar in Leiden, waar hij geschoold werd onder leiding van de bekende adepten van de ethische richting, Snouck Hurgronje en Van Vollenhoven.
In 1921 werd Coolhaas als administratief ambtenaar Binnenlands Bestuur aangesteld in de residentie Ternate en Onderhorigheden met de achtereenvolgende standplaatsen Ternate, Tidore en Batjan. Zijn grote historische belangstelling kwam tot uiting in een rapport, dat hij samenstelde over de genealogie van het Tidorese vorstenhuis en dat de basis vormde voor de regeling van troonopvolging.
In 1925 volgde een kortstondige overplaatsing naar Semarang, waar hij als plaatsvervangend landrechter fungeerde, en tenslotte naar het landschap Manggarai op Flores onderhorig aan de residentie Timor.
Na een verlofperiode van acht maanden in Nederland keerde Coolhaas in 1927 terug naar Indië. Hierna volgden plaatsingen in Tanapoeli (1928-1930 standplaats Padang Sidempoean) en aan de Oostkust van Sumatra (1930-1934, standplaatsen Bindjai en Tebintinggi).
In de laatste functie nam hij geruime tijd - wegens het ontbreken van de betreffende ambtenaar- het assistent-residentschap over de afdeling Langkat waar.
Tijdens het hem toegestane studieverlof (1934-1936) legde hij aan de Universiteit van Utrecht bij professor Gerretson het doctoraal examen geschiedenis en kort daarop behaalde hij tevens de doctorstitel met de dissertatie "Het Regeringsreglement van 1827. Het werk van 1818 aan de ervaring getoetst" (Utrecht, 1936).
Terug in Nederlands-Indië werd Coolhaas begin 1937 benoemd tot lid van de Volksraad en bevorderd tot de rang van assistent-resident.
Gerepatrieerd in 1939 verbleef Coolhaas gedurende de Tweede Wereldoorlog in Nederland, waar hij zich bezig hield met het verzamelen van bronnenmateriaal op het Algemeen Rijksarchief. Dit leidde tot een aanvulling op de grote J.P. Coen-bronnenpublicatie van Colenbrander.
In 1946 keerde hij terug naar Indonesië, werd als ambtenaar ter beschikking gesteld van het hoofd van de Regerings Voorlichtings Dienst en aangesteld bij het Landsarchief te Batavia. Spoedig daarna vond zijn aanstelling als landsarchivaris plaats, terwijl hij tevens werd benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Indonesië. In verband met de machtswisseling heeft Coolhaar er in 1949-1950 erg op aangedrongen, dat voor Nederland belangrijke archiefbestanden, hetzij in orginali, hetzij op microfilm, zouden worden overgebracht naar Nederland. Door de roerige tijdsspanne is van deze plannen evenwel niets uitgevoerd.
Vanaf 1950 was hij gedurende vier jaar verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam tot zijn benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht in 1955 hierop volgde. Zijn leeropdracht betrof de geschiedenis der betrekkingen van Nederlanden en andere landen met de overzeese wereld.
Algemene bekendheid heeft Coolhaas verworven door de vele publicaties van zijn hand. Zijn belangrijkste werk is de bronnenpublicatie van de Generale Missiven van de Gouverneur-Generaal en Raden aan de Heren XVII van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Tussen 1960 en 1979 verschenen zeven volimineuze delen, die een selectie uit de generale missiven bevatten over de periode 1610-1725.
Professor Coolhaas overleed op 12 april 1981 in Bilthoven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Deze verzameling archivalia werd begin 1983 overgedragen aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief door de echtgenote van prof. Coolhaas, mevrouw E. Coolhaas-Korpershoek. De overdracht kwam tot stand dankzij bemiddeling van mevrouw dr. M.E. van Opstall, chartermeester I bij de Eerste Afdeling van het ARA. Ten aanzien van de raadpleging van de archivalia werden geen beperkende bepalingen bij de overdracht vastgesteld.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief is in 1983 geinventariseerd door A.M. Tempelaars. Hij heeft de stukken ingedeeld naar functies van Coolhaas. Het kaartenbestand heeft hij afgescheiden en ondergebracht in een apart archiefblok. De aanvullingen uit 2001 en 2007 zijn door D.J. Kortlang als aparte rubrieken bijgeplaatst
Ordening van het archief
De inhoud van het archief is vrij fragmentarisch als dit gerelateerd wordt aan de vele functies en bemoeienissen, die prof. Coolhaas tijdens zijn leven heeft gehad. Relatief is het meest bewaard gebleven van zijn Indische periode. De memories van overgave en zijn studies en correspondentie over het functioneren van het korps Ambtenaren Binnenlands Bestuur kunnen zeker van belang worden genoemd.
Bij het archief zijn tevens een aantal topografische kaarten overgedragen van streken waar Coolhaas als Indisch ambtenaar werkzaam is geweest. Deze kaarten zijn ondergebracht in de verzameling 4.COP en zijn beschreven door J.Th. W. van Bracht.
Het archief werd geordend aan de hand van de functies en taken van de archiefvormer. De aanvullingen zijn zonder nadere ordening bijgeplaatst.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 415 Prof. dr. W.Ph. Coolhaas [levensjaren 1899-1981], nummer toegang 2.21.225, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Coolhaas, 2.21.225, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar