Jhr.mr. Dirk Arnold Willem van Tets, verheven in de nederlandse adel bij K.B. van 26 augustus 1837, no. 38, heer van Oud- en Nieuw-Goudriaan door erfenis van zijn oom mr. Arnold Willem Nicolaas van Tets 1837, geb. Dordrecht 15 september 1785, kapitein van de nationale garde 1813, lid van de voorlopige raad van Haarlem 1813, luitenant-kolonel plaatselijk commandant van de stad Haarlem 1813-1814, lid van de raad van die stad tot in 1851, rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Haarlem 1816, rechter ter instructie aan die rechtbank 1827, president van die rechtbank 1834, president van de arrondissementsrechtbank 1838-1853, lid van de Provinciale Staten van Holland 1827-1840 en van Noord-Holland 1840-1847, overl. Haarlem 31 maart 1853, zoon van Adriaan Johannes van Tets en Cornelia Rees, tr. Amsterdam 5 januari 1810 Wilhelmina Eva Christina Hahn, geb. Leiden 10 augustus 1787, overl. Haarlem 7 april 1864, dr. van mr. Jacob George Hieronymus Hahn en Sara Maria van den Ende.
Jhr.mr. D.A.W. van Tets stond in vriendschappelijke betrekking tot de halfbroer van zijn vader, mr. Arnold Willem Nicolaas van Tets van Goudriaan, die van 1828 tot 1837 minister van Financiën was.
Tot erfgename van de helft der nalatenschap wordt benoemd Wilhelmina Eva Christina Hahn, weduwe van mr. Diderik Arnold Willem van Tets.
Jhr.mr. Jacob George Hieronymus van Tets, heer van Oud- en Nieuw-Goudriaan, geb. Haarlem 7 december 1812, advocaat te 's-Gravenhage, commies van Staat bij de Eerste Kamer der Staten Generaal 1838, referendaris bij de Raad van State 1841 en als zodanig referendaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, hoofd van de afdeling Binnenlands Bestuur, 1850, commissaris des Konings in Zeeland 1853-1858, minister van Binnenlandse Zaken 1858-1860, minister van Financiën 1861-1862, overl. Nijmegen 14 maart 1885, zoon van jhr.mr. Dirk Arnold Willem van Tets en Wilhelmina Eva Christina Hahn, tr. 's-Gravenhage 26 oktober 1843 Catharina Daniëla barones van Slingelandt, geb. 13 april 1819, overl. 's-Gravenhage 28 augustus 1858, dr. van mr. Hendrik Barthout baron van Slingelandt en jonkvr. Susanna Catharina Hendrica van der Dussen.
Dit betreft de z.g. tienjarige begroting van "gewone, zekere en steeds voortdurende uitgaven".
Op het wetsontwerp van 1861 - een afschrift - tekende jhr.mr. J.G.H. van Tets van Goudriaan aan, dat dit grotendeels door hemzelf is opgesteld.
Aanwezig zijn brieven van prof.mr. Cornelis Jacobus van Assen, prof.mr. John Bake, Hermanus Anthonie de Bloeme, kunstschilder, mr. Anton Joseph Lambert Borret, gouverneur van Noord-Brabant, pastoor Th. Borret, J. van den Broeke, mr. Cornelis van der Lek de Clerq, mr. Hendrik baron Collot d'Escury van Heinenoord, lord Dunfermline, brits gezant te 's-Gravenhage, mejuffrouw J.W.C. Gosensen de Gelder, dr. Jan Pieter Heye, prof.dr. Jan van der Hoeven, jhr.mr. Jan Cornelis Reinier van Hoorn van Burgh, Dominicus van Hoytema, D. Jeras, prof.dr. Frederik Kaiser, Johannes Hendrik Kramers, mr. Aeneas baron Mackay van Ophemert, generaal Mansouroff, russisch gezant te 's-Gravenhage, Jean Zacharie Mazel, generaal J.J. van Mulken, minister van Oorlog, J.W. van Oosterom, dr. Petrus de Raadt, mr. Herman Hendrik baron Roëll, jhr. Mozes Salvador, jhr.mr. Johan Anne Singendonck, ds. J.J. Sluiter, prof.mr. Johan Rudolf Thorbecke, prof.dr. Matthias de Vries en William R. Ward, brits gezantschapssecretaris te 's-Gravenhage.
De geschriften zijn getiteld:
1. (Een boekbespreking van) De Staatkundige partijen in Noord-Nederland, geschetst in een historisch overzicht van dezelfde binnenlandse Staatsgesteldheid van het einde der grafelijke regering tot op het jaar 1813. Eén exemplaar in handschrift en een overdruk uit de Algemene Kunst- en Letterboda. 1838.
2. Antwoord aan de schrijver der Staatkundige Partijen, enz. In handschrift. z.d.
3. Ontwerp van Wet op de samenstelling en bevoegdheid van de Raad van State. In handschrift, met afrekeningen omtrent de uitgave en de verkoop van de boekhandelaar W.P. van Stockum te 's-Gravenhage en bijbehorende stukken. 1849-1857.
4. Een kort woord over de houding van het kabinet na de afstemming van het derde hoofdstuk van de begroting. In handschrift. 1868.
5. Brief aan de kiezers van het district Middelburg. Eén exemplaar in handschrift en één gedrukt exemplaar. 1869.
Jhr.mr. J.G.H. van Tets van Goudriaan was vice-president van de Conseil d'Administration de la Compagnie du Chemin de Fer International de Malines à Terneuzen, welke compagnie waarschijnlijk pas in 1869 werd ontbonden, althans op een minuutbrief van 17 december 1868 tekende jhr. Van Tets aan, dat hij deze richtte aan de voorzitter "onzer nog levende maatschappij" en nog op 29 en 30 januari 1869 werd de "Compagnie ...." gedagvaard! Reeds in februari 1869 bestond de nieuwe Société (Anonyme) du Chemin de Fer International de Malines à Terneuze.
Jhr. E.A.O. de Casembroot was van 1 oktober 1859 tot 31 januari 1862 minister van Oorlog.
In verband met inventarisnummer 133 kan de hier opgegeven afstamming van Machteld Pots, overleden in 1482, uit Peeter Pots, alias Peeter Pot, niet zonder voorbehoud worden aangenomen.
Jhr. Govert Jacob van Tets, heer van Neder-Slingeland, geboren te 's-Gravenhage 5 maart 1853, kamerheer en thesaurier van H.M. Koninginmoeder, st. 's-Gravenhage 10 september 1903, zoon van jhr.mr. Jacob George Hieronymus van Tets en Catharina Daniëla barones van Slingelandt.
Met een inschrift: G.J. van Tets
Het geslacht Hahn is vermaagschapt met de familie van Tets door het huwelijk van jhr.mr. D.A.W. van Tets, heer van Oud- en Nieuw-Goudriaan, met Wilhelmina Eva Christina Hahn.
Vergelijk de Secrete Resolutiën der Staten van Holland d.d. 21 oktober 1728.
De folia zijn genummerd 3-8, met een doorlopende paginering: blz. 428-449.
Doorlopend gepagineerd: blz. 680-708. De eerste vier brieven van Maarten van der Goes zijn genummerd: 15-18. Vergelijk: Beschrijving van een verzameling papieren, bijeengebracht door J.G.H. Hahn, in inventarissen van rijks- en andere archieven 1930, blz. 44-47.
Het geslacht van den Ende is vermaagschapt met de familie Hahn door het huwelijk van mr. Jacob George Hieronymus Hahn met Sara Maria van den Ende.
Dit boekje kwam door vererving langs een vrouwelijke lijn in de familie Van den Ende: Clementia, dochter van Abraham Corss. Vliet trouwde in 1644 met Goris Abrahamsz. van den Ende, geelgieter te Amsterdam.
De bedoelde memorie is niet aanwezig.
Jhr.mr. J.G.H. van Tets van Goudriaan behoorde door zijn moeders moeder tot de afstammelingen langs een der vrouwelijke lijnen.
Van het gedicht van Jozua van der Poorten zijn 13 gedrukte exemplaren aanwezig.
Zie over mr. Dignus Keetlaer, 1674-1750: Nagtglas, Levensberichten van Zeeuwen, I, 524.
De onderhandse akten zijn aanwezig in een afschrift van 1780.
Het stuk is ingevuld ten name van "mevrouw van den Endë.
Het geslacht Noodt is vermaagschapt met de familie Van den Ende door het huwelijk van mr. Joan van den Ende met Sara Adriana Noodt.
Gedrukt (met afwijkingen): "Gelre", Register op de Leenaktenboeken, Het Kwartier van Nijmegen, blz. 31-32.
Waarschijnlijk geschreven naar aanleiding van het overlijden van de vrouw van professor Noodt.
Bedoeld boek is niet aanwezig.
Eén exemplaar in het Nederlands van de hand van mr. Joan van den Ende, het andere een bijna woordelijke vertaling daarvan in het Frans, van de hand van professor Jean Barbeyrac.
Professor Peter de Greve overleed te Nijmegen 31 december 1677. (Zie Vorsterman van Oyen, Stam en Wapenboek III blz. 407).
Uit inventarisnummer 101 blijkt, dat Peter Noodt 23 mei 1680 is overleden; op de grafsteen (beschreven: Genealogische en heraldische bladen 1912 blz. 71.) wordt als sterfdatum opgegeven: 21 mei 1680; als sterfdatum van professor Gerard Noodt wordt aldaar ten onrechte vermeld: 15 augustus 1723.
Vermeld wordt een rede door professor Gerard Noodt, aftredend rector magnificus der Leidse universiteit, in 1706 gehouden. Florens de Lange van Gouda promoveerde 9 april 1706 te Leiden in de rechten op een dissertatie ad Legum Juliam Majestatis. (R.G.P. Molhuysen, Bronnen tot de geschiedenis der Leidse Universiteit, IV, Bijlagen blz. 242.)
Het geslacht van der Marck is vermaagschapt met de familie Noodt door het huwelijk van prof.mr. Gerard Noodt met Sara Maria van der Marck.
Het geslacht Pots is vermaagschapt met de familie Van der Marck, heer van Leur, met Maria Pots.
Op de rug van de band: "Genealogie des edeldom van Antwerpen etc. met wapenen geschilderd tot .........."
De erflaatster maakt o.m. een legaat aan haar broer mr. Adriaan Pots, griffier van het Hof van Holland.
Zie voor de sententie: Algemeen Rijksarchief, Register van de Criminele Sententies van het Hof van Holland No. 5657, sententie no. 57 fol. 100. In deze omslag bevindt zich voorts een blad met aantekeningen van de hand van jhr.mr. J.G.H. van Tets van Goudriaan omtrent deze materie.
In dorso: "Tweede memorie waerbij de eersten is deurgehaelt van de goederen, die noch onder mijn vader en .... gevoceert onder mijn van den heer Mr. Henrick van Veelen en zijn huisvrou ende schoonmoeder zijn".
Het geslacht Van der Dussen is vermaagschapt met de familie van Slingelandt door het huwelijk van mr. Hendrik Barthout baron van Slingelandt met jonkvrouw Susanna Catharina Hendrica van der Dussen. Laatstgenoemden waren de ouders van Catharina Daniëla barones van Slingelandt, die huwde met jhr.mr. Jacob George Hieronymus van Tets, heer van Oud- en Nieuw-Goudriaan.
Bijlage: Een 19de eeuwse inventaris van familiearchieven Van der Dussen.
Van de in deze inventaris genoemde stukken is alleen aanwezig de genealogie hierna vermeld onder no. 146.
Blz. 115-156 van het concept zijn in het net-exemplaar niet opgenomen; van blz. 118 af (concept blz. 115) heeft het net-exemplaar een afwijkende tekst.
De identiteit van jhr. Quarles van Ufford kon worden vastgesteld aan de hand van de bijlage van inventarisnummer 150 hierna: die brief is geadresseerd aan jhr. Quarles van Ufford op het Buitenhof te 's-Gravenhage. Aldaar woonde in 1842 (Zie residentie-almanak 1842 pag. 278) jhr. J(oan) Quarles van Ufford (st.1849), bij wie zijn toen nog ongehuwde zoon Joan zal hebben ingewoond.
Bijlage: Een brief d.d. 28 november 1842 van de burgemeester van Diemen aan jhr. (Joan) Quarles van Ufford te 's-Gravenhage over genealogische gegevens omtrent Eva Richter, gehuwd met mr. Ewout van der Dussen, met een afschrift van de ondertrouwakte, d.d. 10 april 1794, van dit echtpaar.
De stukken, die in de losbladige dagboekaantekeningen waren gevoegd, zijn afzonderlijk geborgen, nadat de corresponderende dagboekpagina's op de stukken zijn aangegeven.