Archief
Titel
2.21.070 Inventaris van het archief van de familie Gevers en aanverwante families, 1540-1987
Auteur
L.M. Berssenbrugge; J.A.A. BervoetsVersie
17-01-2020
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
1983 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Collectie 397 Gevers Gevers
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1540-1987
Archiefbloknummer
C25061Omvang
; 569 inventarisnummer(s) 11,30 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Gevers
Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief van de in de adelstand verheven familie Gevers bevat archivalia van leden van verschillende takken van deze familie. Zo bevat het stukken van Jhr. A. Gevers (1795-1844) betreffende het beheer van zijn goederen in Nederlands-Indië; en archivalia afkomstig van Jhr. Mr. D. Th. Gevers van Endegeest (1793-1877), o.a. als lid van de Tweede Kamer en Minister van Buitenlandse Zaken.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Het geslacht Gevers bestaat uit vijf staken, die alle afstammen van Abraham Gevers (1712-1780):- Gevers, later
- Gevers van Marquette
- Gevers, heer van Kethel en Spaland
- Gevers Deynoot
- Gevers van Endegeest
- Gevers Leuven
- Gevers
De nakomelingen van al deze staken zijn in de adelstand verheven. Zij hebben onlangs een Stichting Gevers Deynoot opgericht, die eigenaar is van een door een Vereeniging "Familie Gevers" (1906-1942) gevormd familie-archief.Geschiedenis van het archiefbeheer
Archief Gevers
Aan het door de Vereeniging "Familie Gevers" (1906-1942) gevormd familie-archief werden de volgende bestanden toegevoegd:
1. Het archief betreffende het openbare leven van jhr. mr. D.Th. Gevers van Endegeest (1793-1877), dat in 1933 door de erfgenamen van jhr. L.A.C. Gevers van Endegeest aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief werd geschonken.
2. De stukken betreffende de nagelaten Indische bezittingen van jhr. Abraham Gevers (1795-1844) en de op basis daarvan gevormde Indische ondernemingen. Deze stukken werden in 1979 door jhr. A.D.Th. Gevers van Marquette aan het Algemeen Rijksarchief geschonken.
3. De stukken afkomstig van leden van het geslacht Gevers Leuven, die oorspronkelijk deel uitmaakten van het familie-archief Vrolik.
4. De archieven van enkele nazaten van de oudste tak, die zich vestigden in het huis Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Deze stukken werden in 1985 door mevrouw A.A.C. barones de Vos van Steenwijk, geboren Van Heeckeren van Bransenburg aan het Algemeen Rijksarchief in bewaring gegeven.
Let wel: voor raadpleging van stukken uit dit gedeelte (inventarisnummers 397 tot en met 502) is tot aan het overlijden van mevrouw Hermance Adeline Amalia barones van Heeckeren, geboren Gevers toestemming vereist van haar dochter, mevrouw A.A.C. barones de Vos van Steenwijk, geboren Van Heeckeren, in Noordwijkerhout.
5. Dit laatste deel werd nog aangevuld met zakelijke stukken betreffende het huis Leeuwenhorst, oorspronkelijk berustend in het huisarchief Offem.
Van al deze bestanden werden indertijd beschrijvingen gemaakt.
Supplement 1989
Een aanvulling op het archief Gevers werd op 26 juni 1989 door de heer G.Th. Gevers Deynoot in onderzoek gegeven bij het Centraal Register van Particuliere Archieven (CRPA).
De archivalia hebben in hoofdzaak betrekking op Dirk Rudolph Gevers Deynoot (1880-1939) en Henriette Charlotte van den Berg van Saparoea (1885-1939) c.a. Kort daarop werd het bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief in bewaring gegeven.
Ten dele behoorden de hieronder beschreven stukken oorspronkelijk toe aan de heer M. van Aerssen Beyeren van Voshol (geb.1937). Deze archivalia uitsluitend betrekking hebbende op de takken Gevers/Gevers Leuven zijn in onderstaand overzicht gemerkt met een*. Zij zijn vermoedelijk in het bezit van de familie van Aerssen Beyeren van Voshol gekomen via het huwelijk van François van Aerssen Beyeren van Voshol (1832-1906) met Sophia Wilhelmina Maria Vrolik (1845-1923). De familie Vrolik was geparenteerd aan de familie Gevers (Leuven) ( Zie beknopte genealogie van de familie Vrolik in J.A.A. Bervoets, Inventaris van het familiearchief Vrolik en verwanten over de jaren 1704-1923. 's-Gravenhage. 1983, bijlage I. ) . Het door de Vereeniging "Familie Gevers" (1906-1942) gevormd familie-archief werd in 1982 aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief door de Stichting Gevers Deynoot in bewaring gegeven.
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording van de bewerking
In deze plaatsingslijst zijn alle bestanden van verschillende herkomst vooralsnog afzonderlijk beschreven. In het eerste gedeelte zijn verwijzingen opgenomen, waarin is aangegeven hoe de overige bestanddelen in het archief dienen te worden "ingepast". Als het tot een definitieve inventarisatie komt, dan dient de inventarisator er rekening mee te houden, dat de nummers 1-159 van deze lijst blijvend in eigendom zijn van de Stichting Gevers Deynoot en dus krachtens een andere titel in de archiefbewaarplaats van de Tweede Afdeling berusten dan de overige stukken, die eigendom zijn van de Rijksarchiefdienst.
Daar het bestand Gevers dat als supplement in 1989 aan het archief werd toegevoegd, afkomstig uit het familiearchief Vrolik, geplaatst is bij het hoofdbestand Gevers ( zie L.M. Berssenbrugge en J.A.A. Bervoets, Plaatsingslijst van archivalia afkomstig van leden van het geslacht Gevers en aanverwante geslachten over de jaren 1551-1976. 's-Gravenhage 1983,1987,p.I. ) lijkt het niet bezwaarlijk dienovereenkomstig te handelen met de door de heer M.van Aerssen Beyeren van Voshol aan de heer Gevers Deynoot ter beschikking gestelde archivalia. Deze door mij met een * gemerkte stukken waren voorzien van een oude nummering. Controle heeft evenwel uitgewezen, dat zij oorspronkelijk geen deel hebben uitgemaakt van de bij het Algemeen Rijksarchief gedeponeerde archieven de families Vrolik en van Aerssen Beyeren van Voshol.Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 397 Gevers, nummer toegang 2.21.070, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gevers, 2.21.070, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar