Terug naar zoekresultaten

2.21.036.02 Inventaris van het archief van D.C. Buurman van Vreeden [levensjaren 1902-1964], 1939-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.036.02
Inventaris van het archief van D.C. Buurman van Vreeden [levensjaren 1902-1964], 1939-1954

Auteur

F.J.M. Otten

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1970 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 177 D.C. Buurman van Vreeden
Buurman van Vreeden

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1939-1954

Archiefbloknummer

C22036

Omvang

; 154 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Buurman van Vreeden, D.C.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Generaal Buurman van Vreeden was opperbevelhebber ten tijde van het ontbinden van de K.N.I.L. en het erkennen van de onafhankelijkheid van Indonesië door Nederland. Veel stukken hebben dan ook betrekking op de problemen en kwesties daaromtrent zoals de poging tot een staatsgreep ondernomen door het APRA onder leiding van kapitein Westerling, en de coup te Makassar door kapitein Abdul Azis, het repatriëren van Nederlandse militairen, assistentie aan het Indonesische leger en marine en het opzetten van het Commando Nieuw-Guinea.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dirk Cornelis Buurman van Vreeden is geboren te Surakarta op 16 juni 1902 als zoon van Dirk Cornelis Buurman van Vreeden, hoofdingenieur en lid van het comité van bestuur van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij, en van Anna Margaretha Sophia de Vogel, dochter van de resident van Surakarta. In 1921 schreef hij zich in als cadet aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Vier jaar later werd hij benoemd tot tweede luitenant der artillerie bij het KNIL. Na een zestal Indische dienstjaren volgde hij van 1931 tot 1934 de studie aan de Hogere Krijgsschool in Den Haag. Terug in Indië diende hij op verschillende plaatsen, tot hij in 1938 werd geplaatst bij het Hoofdkwartier van de Generale Staf te Bandung.
Daags voor de capitulatie van het Indische leger voor de Japanners, op 8 maart 1942, week Buurman van Vreeden uit naar Australië, waarna hij ondermeer de volgende funkties bekleedde: liaison-officier bij het Britse Hoofdkwartier te New Delhi (vanaf mei 1942), verbindingsofficier bij het Hoofdkwartier van het South East Asia Command van admiraal Mountbatten (vanaf november 1943) en militair attaché bij de Nederlandse ambassade te Tsjungkin in China.
In augustus 1945 werd hij, inmiddele tot luitenant-kolonel bevorderd, aangesteld bij de Nederlandse staf van het geallieerde Hoofdkwartier te Kandy. Het jaar daarop maakte hij wel zeer snel carrière: februari 1946 kolonel bij de Generale Staf in Indonesië, begin maart Chef Generale Staf, eind maart 1946 generaal-majoor.
Als CGS was Buurman van Vreeden nauw betrokken bij de voorbereiding van de militaire aktie "Product" ter veiligstelling van de economisch belangrijke gebieden, welke aktie door het akkoord van Lingadjati wel vertraagd, maar niet verhinderd kon worden. Ook daarna bleef het leger vrijwel voortdurend optreden tegen de talrijke bestandsschendingen, waarna eind december 1948 een nieuw hoogtepunt in de militaire aktiviteit werd bereikt tijdens de tweede politiële aktie, waarbij grote delen van Java en Sumatra werden bezet.
Toen generaal Spoor op 25 mei 1949 overleed, werd Buurman van Vreeden met de waarneming van de funktie van legercommandant belast, tot op 8 juli van dat jaar zijn definitieve benoeming volgde. Als legercommandant was hij aanvankelijk vooral betrokken bij het begin van een militaire samenwerking met de Republiek Indonesië en de opbouw van het commando Nieuw-Guinea, welk gebied buiten de soevereiniteitsoverdracht was gehouden. Een ernstige bedreiging voor de broze verhouding met de eind 1949 onafhankelijk geworden Republiek Indonesië vormde de Westerlingcoup te Bandung, gevolg van de onlustengevoelens onder de militairen van het met opheffing bedreigde KNIL. Evenzeer kritiek was het gewapende verzet op Zuid-Celebes onder leiding van oud-KNIL officier Abdul Azis, gericht tegen de politiek van de regering in Djakarta de deelstaten zo spoedig mogelijk te likwideren.
In het eerste halfjaar van 1950 kwam tenslotte de moeilijke kwestie van de opheffing van het KNIL tot een oplossing. De 25e juli werd het Algemeen Hoofdkwartier opgeheven, waarna het Nederlands-Indische leger na een historie van bijna 120 jaar ophield te bestaan met ingang van 26 juli 1950.
Gerepatrieerd vervulde Buurman van Vreeden o.m. de funktie van Nederlands Territoriaal Commandant, vanaf november 1952 gecombineerd met het Gouverneurschap van de Residentie. Beide funkties legde hij bij zijn pensionering op 1 november 1957 neer. Hij overleed te Parijs op 12 juni 1964.
Zie over hem:
J.W.G. Cornet en D. Langedijk, Leven en bedrijf van de Gouverneurs der Koninklijke Residentie 's-Gravenhage 1813-1963 ('s-Gravenhage, z.j.) blz. 456-469. Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940-1945, deel 8 c-II, Terugkeer naar Nederlands-Indië ('s-Gravenhage, 1956) blz. 1014-1019.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het persoonlijk archief van Buurman van Vreeden is in juli 1950 naar Nederland opgezonden (zie inv. nr. 6). Het bestond uit een aantal bundels, waarop summiere inhoudsopgaven waren vermeld: "CGS persoonlijk", "CGS-operaties", Actie Westerling" e.d. Slechts in enkele gevallen bleek deze voorlopige ordening bruikbaar, zodat een vrijwel volledige herinventarisatie noodzakelijk was.
Ten aanzien van de stukken, samenhangend met zijn funkties van hoofd van departement van oorlog en commandant van het leger in Indonesië, kan opgemerkt worden dat de grens tussen het archief van het Kabinet van de legercommandant en diens persoonlijk archief moeilijk te trekken is blijkens het veelvuldig voorkomen van agendanummers van het secretariaat van Kabinet naast de aantekening "persoonlijk archief CLG". De aanduiding in rood potlood "Ned" op verschillende stukken, zijn te beschouwen als sporen van selectiewerkzaamheden kort voor de opzending naar Nederland in 1950. (zie ook: E. Staleman, Inventaris van archivalia uit het Kabinet van de Legercommandant in Indonesië 1945-1950, blz. 4).
In 1966 ontving het Algemeen Rijksarchief door tussenkomst van dr. M. Boon te Bilthoven, van mr. H.J.Ch. Buurman van Vreeden te 's-Gravenhage een verzameling papieren uit de nalatenschap van generaal D.C. Buurman van Vreeden. In feite bestond deze collectie uit twee afzonderlijke gedeelten, nl. het persoonlijk archief van D.C. Buurman van Vreeden zelf, resp. als chef-staf en legercommandant in Indonesië, en een verzameling papieren afkomstig van zijn voorganger als legercommandant, de in mei 1949 overleden generaal S.H. Spoor. Beide gedeelten zijn als aparte collecties geordend en beschreven (Zie: de Inleiding op de inventaris van het persoonlijk archief van generaal S.H. Spoor).
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 177 D.C. Buurman van Vreeden, nummer toegang 2.21.036.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Buurman van Vreeden, 2.21.036.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst van gebruikte afkortingen
CGD
Commissie van Goede Diensten
CGS
Chef Generale Staf
CLG
Commandant van het Leger (in Indonesië)
CMI(D)
Centrale Militaire Inlichtingen (Dienst)
DCMI
Dienst Centrale Militaire Inlichtingen
GG
Gouverneur-Generaal
HC
Hoge Commissaris
HVK
Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon
KL
Koninklijke Landmacht
KNIL
Koninklijk Nederlands-Indisch Leger
MINOG
Minister(ie) van Overzeese Gebiedsdelen
NEFIS
Netherlands Eastern Forces Intelligence Service
RIS
Republik Indonesia Serikat (VSI)
RTC
Ronde Tafelconferentie
TNI
Tentara Nasional Indonesië (Nationaal Indonesisch Leger)
TRI
Tentara Republik Indonesia (Leger der Republiek Indonesië)
UNCI
United Nations Commission for Indonesia
VSI
Verenigde Staten van Indonesië