Inhoud: Missive aan de Commissarissen-Generaal betreffende de inkomsten der regenten; rapport omtrent de verplichtingen, rangen en titels der regenten; instructie voor den secretaris der inlandsche zaken; missiven aan en contracten met inlandsche vorsten; eenige Maleische brieven.
Hierin een officieele duplicaatbrief met bijlage van den Minister Elout aan den Gouverneur-Generaal.
Inhoud: Missiven en rapporten tot vereenvoudiging der rechtspleging over de inlanders; het daarstellen van inlandsche rechtbanken te Batavia, Samarang en Soerabaja; stukken in zake de bedienden der justitie Mochtar c. s., buiten vonnis op last van den Gouverneur-Generaal terechtgesteld.
Inhoud: Artikelen van overeenkomst voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij (gedrukt), missiven van den Raad van Indië De Muntinghe aan der Secretaris van Staat De Mey van Streefkerk, dd. 17 Februari 1824 en 28 April 1824, memorie van den Raad van Indië De Muntinghe aan den Koning.
Inhoud: Resolutiën en missive, waarin voor den heer Louis Petel een voorschot wordt gevraagd tot oprichting van eene indigofabriek in Pekalongan.
Band I behandelt Nederlandsch-Indië in het algemeen, de volgende banden de verschillende afdeelingen, elke afzonderlijk.
Inhoud: Nota's en rapporten, waaronder het secreet rapport van de commissie, benoemd bij secreet besluit d.d. 27 November 1822 aan den Gouverneur-Generaal (origineel), resolutiën, besluiten, missiven van den Gouverneur-Generaal aan den Minister o. a. over de begrootingen, eenige particuliere brieven aan den Gouverneur-Generaal inhoudende middelen tot verbetering van den financiëelen toestand (origineel) en andere stukken.
Inhoud: Brieven, waaronder verschillende origineele, aan den Gouverneur-Generaal, memories, nota's en andere stukken.
Inhoud: Besluit van den Gouverneur-Generaal, bepalend het inkomend recht op opium, publicaties en rapporten van den Directeur en adjunct-Directeur der inkomende en uitgaande rechten, nota van den Raad van Indië De Graaf, reglement wegens het recht van entrepôt van aangevoerde goederen, nota van den heer De Muntinghe betreffende de malversatiën aan het Departement van in- en uitgaande rechten (origineel) en andere stukken.
Bij de wet van 7 Mei 1859, Indisch Staatsblad no. 46, werd de slavernij afgeschaft.
Inhoud: Aanmerkingen op het regeeringsreglement voor de Oostindische koloniën, voordracht aan den Koning over den handel op de Oostindische bezittingen, plan van associatie tot oprichting van een etablissement van culture in Oost-Indië, project aflossing der schulden op Java en andere stukken.
Inhoud: Verschillende contracten tusschen de N. O. I. Compagnie of de Engelsche regeering en de inlandsche vorsten, twee missiven van den eersten resident aan het hof van Djokjokarta aan den Gouverneur van Java's N. O. Kust over de financiën van den sultan van Djokjokarta en andere stukken.
inhoud: Rapporten over den toestand der ingezetenen der Omme- en Bovenlanden, den afstand van Buitenzorg en Campong Baroe, het monopolie van koffie.
19 Augustus 1816 had de overneming van Java van het Engelsch bestuur plaats.
Geschreven in het Javaansch, waarschijnlijk afkomstig van den sultan van Madoera.
Bij besluit van den Gouverneur-Generaal van 26 November 1822 werd hiertoe eene commissie benoemd, die 17 Maart 1823 haar rapport uitbracht.-In dit dossier bevinden zich twee officiëele duplicaat-brieven van Minister Elout aan den Gouverneur-Generaal.
Hierbij een officiëele duplicaat-brief van den Minister Elout aan den Gouverneur-Generaal.
De inhoud van band en omslag zijn dezelfde, alleen is aan den omslag eene nota over de financiëele resultaten van het stelsel van cultures toegevoegd.
Hierin een officieele duplicaat-brief van den Minister Elout aan den Gouverneur-Generaal.
Inhoud: Resolutiën, missiven en andere stukken.
De terugkoop van Soekaboemi en Oedjong Brom had plaats in 1821, van Tjipoetri in 1823.
Inhoud: Rapporten van de commissarissen van Palembang, stukken betreffende den sultan (geheim), voorstellen rakende het bestuur, statistieken, resolutiën, stukken betreffende de correspondentie van Raffles met Palembang en andere stukken.
Inhoud: Particuliere brieven, waaronder verscheidene origineele, ook over Banka, verhaal van de ontruiming van Palembang en andere stukken.
De zilveren plaat is rechthoekig, 31 cm lang en 17 breed, bestaat uit 2 aan elkaar gesoldeerde plaatjes. Aan de ene zijde zijn 14 regels tekst vrij ondiep ingekrast, aan de achterzijde acht regels. De oudste Maleise vertaling is geplakt op de ommezijde.
De Maleise vertaling werd gemaakt door Pangeran Bupati Penembahan. Kolonel C.A. de Brauw, militair commandant en waarnemend resident van Palembang, gaf in 1852 opdracht om alle wetten en gebruiken te verzamelen van de gebieden ressorterend onder Palembang. Volgens De Brauw was de piagem aan hem gegeven door de pangeran van Tanjung Kurung. In 1855 werd de tekst van het stuk - in een nieuwe vertaling uit het Javaans door C.F. de Winter - met begeleidend commentaar gepubliceerd in het Tijdschrift voor Indische Taal- Land- en Volkenkunde. Hieruit blijkt dat het bevelschrift werd uitgegeven door Ratu Sinuhun, de vrouw van de sultan, van wie bekend is dat zij destijds (1639-1650) de meeste wetten van Palembang heeft uitgevaardigd (1639-1650).
Samenvatting van de tekst:
Dit bevelschrift is door mij, Sinuhun Suhunan, vorst[in] van Palembang verleend aan pangeran Purbo Buwono, wonende in het dorp Tandjung Kurung in de grensstreek Pasemah, met de bedoeling de bevelen van de vorst bekend te maken aan alle dorpen in deze streek ter verzekering van rust en welvaart. De hoofden moeten er op toezien dat de inwoners elkaar niet verwonden of doden. Wanneer de mensen van Palembang of anderen handelen met die van Pasemah, waarbij schuldvorderingen ontstaan, en een van hun niet wil betalen als de daartoe afgesproken termijn is verstreken, moet het hoofd de schuldenaar tot betaling dwingen. Wanneer dat niet lukt zal de zaak beslist worden in Palembang. De hoofden moeten in kennis worden gesteld van het sluiten van handelsovereenkomsten om te kunnen ingrijpen als er daarna onenigheid of vechtpartijen ontstaan. Ingeval van diefstal zorgen de hoofden dat gestolen goed wordt teruggegeven of als dat niet lukt dat de bestolene de opbrengst krijgt van de openbare verkoop van de goederen van de dief. De bevolking van Pasemah moet de grenzen bewaken. Vluchtelingen moeten door de hoofden worden opgepakt en naar Palembang gestuurd, net als gevluchte slaven. Wanneer onderdanen van de vorst uit het binnenland van Palembang willen vluchten moeten de hoofden ze oppakken en naar Palembang terugbrengen. Als deze onderdanen bewoners van de grensstreek verwonden of doden of als de Pasemahers elkaar dat onderling aandoen, beslissen de hoofden conform de wet. Geen van de onderdanen van de vorst mag verkocht worden als slaaf, maar als iemand slaaf blijkt te zijn is verkoop toegestaan. Als adellijke lieden naar deze streek komen of mensen van Palembang voor onrust zorgen, moeten deze worden uitgewezen naar Palembang. Als gezanten van de vorst de streek bezoeken, moeten de hoofden met eerbewijzen naar hen toekomen. Als het rijk in gevaar is, moeten de hoofden met zoveel mogelijk volgelingen naar Palembang komen. Vijanden van de vorst zijn tevens vijanden van de bevolking, die nooit een andere heer zal erkennen als de vorst van Palembang.
Zie: Verhandelingen van het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, deel 10, jrg. 1825, p. XXXV. Tijdschrift voor Indische Taal-, land en Volkenkunde van het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, IV, jrg. 1855, p. 186-196, 516-519. L.W.C. van den Berg, “Rechtsbronnen van Zuid-Sumatra”, in: Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde van Nederlandsch-Indië, deel 43, 1894. Yusdani, “Kitab Simbur Cahaya Studi Pergumulan Dialogis Agama dan Adat Lokal”, in: Jurnal Fenomena, vol. 3, nr. 2 (2005).
Door de commissaris van Palembang, J.J. van Sevenhoven, op 30 september 1823 aangeboden aan het Koninklijk Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen.
Inhoud: Resoluties, missiven, tractaat van de Engelsche Oostindische Compagnie, aangegaan met den vorst van Acheen, rapporten, o. a. een omtrent de eilanden op de westkust van Sumatra, beschouwing over den handel, journaal van M. Francis over eene reis van Padang naar Paggaroeyong en andere stukken.
De bijlage bij het rapport over het eiland Billiton van J.J. van Sevenhoven, commissaris te Palembang (1823) bevindt zich in de kaartencollectie Leupe supplement, toegang 4.VELH, inv.nr. 407.
Inhoud: Rapporten over Riouw en Singapore, missiven en rapport betreffende het tractaat, tusschen Nederland en Groot-Brittannië gesloten over den afstand van de Nederlandsche bezittingen op den westkust van Voor-Indië en het schiereiland Malakka tegen de Britsche bezittingen op Sumatra (hierbij een officieele triplikaat-brief van den Minister Elout aan den Gouverneur-Generaal met bijlage, verschillende particuliere brieven (origineel), copie-memories, rapporten over Malakka en andere stukken.
Inhoud: Memorie van den Raad van Indië De Muntinghe, rapporten over Landak, sambas, de etablissementen op de westkust van Borneo, de residentie Pontianak, Borneo propre, de binnenlanden van Borneo langs de rivier de Kapoeas, verslagen van de commissarissen van Borneo, aanteekeningen door het lid der natuurkundige commissie G. Muller met oorspronikelijke schetsjes en teekeningen, en andere stukken.
Inhoud: Memorie omtrent de overname van het etablissement Makassar en onderhoorigheden van het Engelsche Gouvernement, rapporten der commissarissen van Makassar, journaal van eene commissiereis naar Makassar door M. Francis, missiven betreffende de expeditie tegen Tanetti en Soepa, waaronder verschillende minuutbrieven van den Gouverneur-Generaal.
Inhoud: Rapporten omtrent de in- en uitgaande rechten, justitie en politie, resolutiën, besluiten en missiven.
Inhoud: Rapporten, memories, dagregister en verhaal van de Hongytochten.
Inhoud: Rapporten, stukken betreffende de goudmijnen van Gorontalo.
Inhoud: Missiven, stukken betreffende de rechtspleging en de onderhandelingen met Radja Djilolo.
Zie ook no. 77.
Inhoud: Geschiedkundig overzicht van den handel der Europeanen in Japan, memorie van het oud-opperhoofd van Japan Doeff aan het Britsche Gouvernement, inhoudende eene reclame wegens hetgeen A. Cassa te Batavia hem verschuldigd was door zijne zending naar Japan, stukken betreffende een onderzoek naar de flora, alsmede de taal en land- en volkenkunde van Japan en andere stukken.
Inhoud: Resolutiën en provisioneel reglement voor dit consulaat.