Terug naar zoekresultaten

2.20.23 Inventaris van het archief van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), (1853) 1870-1972 (1973)

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.20.23
Inventaris van het archief van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), (1853) 1870-1972 (1973)

Auteur

J.A.A. Bervoets, Joh.C. van Aartrijk, P. van der Toorn

Versie

14-10-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN)
SMN

Periodisering

archiefvorming: 1870-1972
oudste stuk - jongste stuk: 1853-1973

Archiefbloknummer

I25600

Omvang

; 1060 inventarisnummer(s) 62,51 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat vele foto's, fotoboeken en een aantal tekeningen.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stoomvaartmaatschappij Nederland Nederlandsche Scheepvaart Unie

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Stoomvaartmaatschappij Nederland werd op 13 mei 1870 opgericht te Amsterdam. Doelstelling van de Maatschappij was een geregelde stoomvaartdienst op Nederlands-Indië te exploiteren via het Suezkanaal.
Het archief bevat onder andere stukken betreffende de oprichting, directie en organisatie. Verder zijn er stukken m.b.t. tewaterlatingen van schepen, bouwdossiers van de schepen, passagierslijsten, goederenvervoer, bevrachtingscontracten, scheepsjournalen en stukken betreffende aanvaringen, branden en schipbreuken. Verder zijn er financiële stukken als balansen, jaarverslagen en jaarstukken. Ook is er correspondentie met agenten. Tevens is er veel documentatie in de vorm van boeken, artikelen, foto's, tekeningen etc.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Stoomvaartmaatschappij Nederland werd op 13 mei 1870 opgericht te Amsterdam. Doelstelling van de opgerichte Maatschappij was 'een geregelde stoomvaartdienst op Nederlands-Indië te exploiteren via het Suezkanaal'. Zie A. J. J. Mulder e.a., De eeuw van de 'Nederland'. Geschiedenis en vloot van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' 1870-1970, (Zierikzee 2003), p. 11. De eerste afvaarten van de schepen vonden plaats vanuit Den Helder. Reden hiervoor was dat de verbinding van Amsterdam met de Noordzee nog niet gereed was. Toen in 1876 het Noordzeekanaal gereed was, vonden de afvaarten plaats vanuit Amsterdam. In 1970 ging de Stoomvaartmaatschappij 'Nederland' samen met andere maatschappijen op in de opgericht Nederlandsche Scheepvaart Unie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1980 kwam een deel van het archief van de S.M.N. tevoorschijn uit een omvangrijke verzameling archiefstukken van voorgangers van de Nedlloyd.
Uit zijn beschrijving kan worden opgemaakt dat het S.M.N.-archief slechts fragmentarisch bewaard gebleven is en dat de systematiek van de oorspronkelijke ordening verloren is gegaan. Er kan uit de restanten worden opgemaakt dat de SMN zijn archief afdelingsgewijs ordende en dat elke afdeling zijn eigen registratuurplan had met eigen dossiersystemen en kenmerken.
Het archief van de Stoomvaart Maatschappij Nederland is in twee gedeelten naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht. Het eerste gedeelte is in 1977 vanuit het kantoor van Nedlloyd naar Schaarsbergen overgebracht.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Van de in 1977 naar Schaarsbergen overgebracht archief werd in 1979 door H.M.P. Bolder en W.J. Reintjes een plaatsingslijst gemaakt. Het gedeelte is als "historisch archief" apart gehouden van het omvangrijke bedrijfsarchief, dat na de overdracht door de administratie rücksichtslos werd geschoond.In 1991-1992 werd de inventarisnummering aangepast voor aanvrage via een geautomatiseerd systeem. De beschrijvingen van Bolder en Reintjes werden aangehouden.
In 1990 voltooide drs. J.A.A. Bervoets de splitsing van deze archieven en voegde hij het bestand van de S.M.N. aan het oude archief toe.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), nummer toegang 2.20.23, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, SMN, 2.20.23, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
De grammofoonplaten zijn overgebracht naar het geluidsarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst.
De kaarten die in het archief aanwezig waren zijn overgebracht naar de kaartenafdeling van het Nationaal Archief.

Archiefbestanddelen