Terug naar zoekresultaten

2.13.66 Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Controlelijsten en Straflijsten Militair Personeel, 1904-1923 (1939)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.66
Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Controlelijsten en Straflijsten Militair Personeel, 1904-1923 (1939)

Auteur

G.H. de Kinkelder, H.A.J. van Schie

Versie

05-07-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Controlelijsten Landmacht
Controlelijsten Landmacht

Periodisering

archiefvorming: 1904-1923
oudste stuk - jongste stuk: 1904-1939

Archiefbloknummer

D26075

Omvang

; 1645 inventarisnummer(s) 211,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Oorlog, , 1904-1939

Samenvatting van de inhoud van het archief

De controlelijsten en straflijsten van de landmacht van de periode 1904-1923 bevatten staten van dienst van militair personeel dat werkzaam was bij het Wapen der Infanterie, bij het Wapen der Artillerie, bij het Wapen der Cavalerie, het Wapen der Genie, bij het Korps Pontonniers en Torpedisten, bij de Geneeskundige Dienst, bij de Intendance, bij de Motordienst en bij de Luchtvaartafdeling. Om de lijsten van een bepaalde militair te kunnen traceren, moet het laatste regiment waarbij hij in dienst was, bekend zijn.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Ontstaansgeschiedenis van de controlebladen, controlelijsten, straflijsten en stamboekbladen
Bij de landmacht werd van oudsher een uitgebreide personeelsadministratie bijgehouden. Zeer uitgebreide en gedetailleerde instructies golden voor de administrateurs bij de regimenten en korpsen, teneinde de grootst mogelijke uniformiteit te verkrijgen. De bekendste documenten vormen de stamboeken, waarin de persoonsgegevens van militairen en gegevens betreffende hun militaire loopbaan werden ingeschreven. Naast deze registers bestonden de strafregisters, waarin op compagnies-, eskadrons- of batterijniveau de krijgstuchtelijk en strafrechtelijke opgelegde straffen werden ingeschreven. Deze registers ( De registers van vòòr 1907 zijn in de archieven van de compagnieën, eskadrons en batterijen blijven berusten. Bijna al deze archieven, waaronder de strafregisters, zijn verloren gegaan. Enkele exemplaren zijn min of meer bij toeval bewaard gebleven. Zie b.v. de inventarissen van de onderdelen van de Wapens der Infanterie, Artillerie en Cavalerie en van de Geneeskundige Dienst. ) hebben bestaan sinds de oprichting van de Koninklijke Landmacht in de jaren 1814-1815. Teneinde de militaire administratie te vereenvoudigen en daarmee bezuinigingen door te voeren, werd geleidelijk van de vastbladige registers overgegaan op losbladige registers (feuilles) en kaartregisters (kaartsystemen). Die ontwikkeling begon in 1904, toen bij de juist opgerichte Landweer ( Zie voor de betekenis van militie, landweer en landstorm de inleiding op de inventaris der stamboeken (nummer toegang 2.13.09). ) controlebladen werden ingevoerd, bevattende op losse vellen de stamboekgegevens van de individuele militair. Deze bladen werden door de compagniesadministrateur in een of meer portefeuilles bijeengehouden en maakten daar een gedeelte uit van het zgn. administratieboek. Zodra een militair werd ingelijfd, werd een controleblad toegevoegd. Bij overplaatsing of ontslag van een militair werd zijn controleblad weer verwijderd en opgezonden naar het nieuwe onderdeel resp. opgezonden naar een hogere instantie. Voorheen werden deze gegevens in vastbladige registers bijgehouden ( De stamboeken werden bijgehouden door de administratie van het regiment of korps. ) . Het losbladige karakter maakte veel schrijfwerk overbodig, omdat nu eenvoudig een controleblad kon worden verzonden, hetgeen bij registers uiteraard niet mogelijk was. Deze methode van werken beviel zo goed, dat die vanaf 1 januari 1906 ook werd toegepast bij de gewone onderdelen van de landmacht. Daar werden de controlebladen echter controlelijsten genoemd. Ook hier werden de controlelijsten opgemaakt en bijgehouden door de compagniesadministrateur als onderdeel van het administratieboek. De controlelijsten werden vergeleken met de stamboeken van het onderdeel, en gewaarmerkt door de korps- of regimentsadministrateur.
Het succes van de losbladige administratie leidde er vervolgens toe dat in 1907 de strafregisters werden vervangen door straflijsten. Ook hier werd een vereenvoudiging en bezuiniging bereikt, want bij overplaatsing behoefde eveneens geen afschriften meer vervaardigd te worden.
Overigens duurde het nog tot 1924 voor de stamboeken werden afgeschaft. Per 1 januari 1923 werd het dubbel van het stamboek, dat op het Ministerie van Oorlog werd bijgehouden, vervangen door de losbladige inlijvingsstaten ( Model G, behorend bij het Militiebesluit II van 5 augustus 1912 (S.276) ) . Met ingang van 1 juli 1924 werd vervolgens het stamboek bij de regimenten en korpsen afgeschaft. Deze administratie verviel geheel. Vanaf dat tijdstip gold de verzameling controlelijsten als stamboek. Toch was reeds eerder al geëxperimenteerd met een losbladige stamboekregistratie. Toen in augustus 1915 de eerste lichtingen landstormplichtigen in werkelijke dienst werden opgeroepen, schreef men hen niet in in vastbladige stamboeken, maar werd de door de burgemeester opgemaakte stamboekbladen (model C) tot stamboek geformeerd. Deze bladen werden niet ingebonden. Ook de vrijwillige landstorm werd niet in een vastbladig stamboek ingeschreven.
Controlebladen en controlelijsten
De controlebladen van de Landweer zijn ingevoerd per 1 juni 1904 bij §12 van de Landweer-Instructie I, vastgesteld bij beschikking van de Minister van Oorlog van 27 april 1904, VIIe Afd. no. 142 (R.M. 1904, p.455), volgens het bij die beschikking gevoegde model D. De Landweer-Instructie van 27 juni 1913, Afd. Militie en Landweer (L.), No. 393 (R.M. 1913, p.717) wijzigde het model van de controlebladen op ondergeschikte punten in §14.
Embedded Image Embedded Image
De controlelijsten werden ingevoerd per 1 januari 1906 bij beschikking van de Minister van Oorlog van 23 oktober 1905, VIIIe Afd. no. 57 (R.M. 1907, p. 1095) tot wijziging van de Voorschriften tot uitvoering van het Reglement van Administratie bij de Landmacht. Bij art. A, sub II werd de controlelijst als model 170aa aan dit voorschrift toegevoegd. Voorts werd daarbij voorgeschreven hoe deze controlelijsten moesten worden ingevuld en behandeld. Bij een van de latere wijzigingen van dat voorschrift werd het model genummerd 118aa. De lijsten hebben in de loop der jaren wel enige wijzigingen ondergaan, maar die zijn hoofdzakelijk van redactionele aard. Voorzover er gegevens zijn vervallen of aan zijn toegevoegd, is dat hieronder summier weergegeven.
Embedded Image Embedded Image
Straflijsten
De straflijsten zijn ingevoerd bij beschikking van de Minister van Oorlog van 8 juli 1907, Ie Afd. no. 344 (R.M. 1907, p.607) houdende voorschriften voor het aanhouden van losse straflijsten en het verstrekken van uittreksels uit die lijsten.
Embedded Image
Stamboekbladen Landstorm
De stamboekbladen van de dienstplichtigen van de Landstorm zijn ingevoerd bij circulaire van de Minister van Oorlog aan de burgemeesters van 11 augustus 1915, afd. Dienstplicht, no. 133 M ( Deze circulaire is afgedrukt in: De Landstorm-uitbreiding. Wettelijke bepalingen en maatregelen ter uitvoering. N. Samsom, Alphen (ZH) 1916, pp. 78-87 ) . Daarin werd o.m. bepaald dat bij de opkomst van de landstormplichtigen gehandeld zou worden overeenkomstig de in gewone omstandigheden voor dienstplichtigen van de militie geldende bepalingen, zoals vastgesteld in het Militiebesluit II ( Koninklijk besluit van 5 augustus 1912 (S.276) ) . De in art. 50 van dat besluit bedoelde inlijvingsstaten F en G werden echter vervangen door de modellen B en C. Model C bevat gegevens van één man en moest, nadat de man in werkelijke dienst was gesteld, dienen als stamboekblad. Deze stamboekbladen zijn opgemaakt door de burgemeesters van de gemeenten, waaruit de landstormplichtigen afkomstig zijn. Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verzameling controlelijsten met daarbij gevoegd de straflijsten, zoals die in deze inventaris is beschreven, is dus van oorsprong afkomstig van de administraties van compagnieën, eskadrons, batterijen en daarmee vergelijkbare onderdelen van de landmacht.
Hoe deze controlelijsten bij het Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel van het Ministerie van Defensie terecht zijn gekomen en welke beheershandelingen daarmee zijn verricht, is niet bekend. Evenmin is duidelijk door wie en met welk doel, dan wel op grond van welk voorschrift de straflijsten bij de controlelijsten zijn gevoegd.
De verzameling is hoofdzakelijk naar regiment en korps ingedeeld. Per regiment of korps zijn meestal drie series te onderscheiden, nl. de grootste serie, zonder toevoeging aan de naam van het korps, de serie met als toevoeging 'Landstorm' en een kleine serie met als toevoeging 'Diversen'.
In 1983 ( Archief Algemeen Rijksarchief, Tweede Afdeling 1983 nr. D9.112 ) zijn deze bescheiden door het Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel van het Ministerie van Defensie aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
  • De eerste grote serie bevat de controlelijsten en controlebladen, met de straflijsten van de militairen beneden de rang van officier, welke als milicien en als landweerplichtige hebben gediend bij het betreffende onderdeel. Deze series bevatten controlelijsten, controlebladen en straflijsten uit de periode 1905-1923. Lijsten betreffende militairen die op 1 juli 1924 nog in dienst waren, zijn in deze verzameling niet opgenomen.
  • De tweede serie, gemerkt 'Landstorm', bevat de stamboekbladen, controlelijsten met de straflijsten van de militairen beneden de rang van officier, welke als landstormplichtige hebben gediend bij het betreffende onderdeel. Deze series bevatten stamboekbladen, controlelijsten en straflijsten uit de periode 1915-1920.
  • De derde serie, gemerkt 'Diversen', bevat de controlelijsten en controlebladen met de straflijsten van zowel officieren als militairen beneden de rang van officier, welke als beroepsmilitair, reservist of vrijwilliger hebben gediend bij het betreffende onderdeel. Deze series bevatten controlelijsten, controlebladen en straflijsten uit de periode 1905-1939 en van officieren uit de periode 1924-1939.
De controlebladen van de landweer en de controlelijsten van het (militie)leger en van de landstorm, bevatten grotendeels dezelfde gegevens als de stamboeken.
Controlebladen en controlelijsten
De volgende gegevens zijn erop aan te treffen, waarbij achter liggende streepjes de gegevenssoort is vermeld, met waar nodig een toelichting in kleinere letter eronder.
Bovenaan:
  • datum waarop het stuk is opgemaakt (in de rechterbovenhoek);
  • nummer van de controlelijst (in de linkerbovenhoek); Dit nummer heeft geen betekenis meer, want het was het volgnummer in de portefeuille van de compagnie. Als een militair werd overgeplaatst, kreeg de controlelijst een nieuw nummer, zodat meer dan één al dan niet doorgehaald nummer vermeld kan zijn. Bij de controlebladen van de Landweer wordt dit nummer het controlenummer genoemd.
  • naam of namen van de legeronderdelen, waarbij de militair heeft gediend (midden boven); Bij juiste invulling is in het midden boven het regiment of het korps vermeld, daaronder ter linkerzijde de naam van het bataljon of de afdeling en ter rechterzijde de aanduiding van de compagnie, eskadron of batterij.
  • familienaam en voornamen van de militair;
  • rang van de militair; Bij rangswijziging, meestal bevordering, wordt de nieuwe rang vermeld onder doorhaling van de oude. In de jongere controlelijsten (van na 1923) is soms ook de functie vermeld, b.v. kok, smid-bankwerker.
  • jaar van de lichting der militie; Alleen op de controlebladen van de Landweer.
Aantekeningen uit het stamboek:
  • stamboeknummer (niet bij landstormplichtigen !); Onder dit nummer is de militair in het stamboek van het regiment of korps ingeschreven. Als een militair is overgeplaatst, kunnen hier verscheidene nummers staan, omdat men steeds opnieuw onder een nieuw nummer in een stamboek werd ingeschreven. Staat er op een controlelijst van een landstormplichtige hier een nummer vermeld, dan is dat niet het stamboeknummer (de landstorm kende geen stamboeknummers) maar het nummer van de controlelijst. Dit nummer kan soms ook weer op het stamboekblad van de landstormplichtige worden aangetroffen.
  • namen van vader en moeder; Op controlelijsten van landstormplichtigen staan deze gegevens meestal niet ingevuld, omdat deze gegevens ook op het stamboekblad niet vermeld behoefden te worden.
  • plaats, provincie en datum van geboorte;
  • plaats en provincie waar de militair woonde op het tijdstip van de inlijving;
  • lengte bij indiensttreding;
  • lengte bij het bereiken van het 19e jaar; Dit gegeven is alleen ingevuld als de militair vóór zijn 19e jaar in dienst is gekomen.
  • burgerlijke staat; Bij verandering in de burgerlijke staat wordt dat ook aangetekend.
  • godsdienst;
  • merkbare tekenen: Alleen zichtbare littekens zijn hier vermeld: dus meestal is deze regel leeg.
  • beroep; Alleen vermeld op de controlebladen van de Landweer, op de jongere controlelijsten (van na 1923) en soms op de controlelijsten van de landstormplichtigen.
  • genoten onderwijs; Hoogst genoten onderwijs, alleen vermeld op de jongere controlelijsten (van na 1923).
  • staat van dienst; Dit is het meest uitgebreid ingevulde vak van de controlelijsten. Hierin zijn vermeld alle feiten, van belang voor de rechtspositie van de militair, zoals datum inlijving, data overplaatsing met nieuwe bestemming, data bevorderingen, verkregen onderscheidingen, data groot verlof en ontslag uit de militaire dienst of datum van overlijden. Bij landstormplichtigen is ook vermeld de naam van de gemeente en het model van het register (of van het aanhangsel ervan) ( Opgeroepen krachtens de Wet van 31 juli 1915 (S. 345) tot nadere uitbreiding van de landstorm. ), met jaarklasse en volgnummer waaronder hij is ingeschreven. Op de controlebladen van de Landweer is ook het stamboeknummer vermeld van het korps of regiment, waar de militair diende voorafgaande aan de overgang naar de Landweer. Op deze controlebladen staan eveneens vermeld de woonplaats van de landweerplichtige en de plaats van opkomst bij mobilisatie. Voorts kunnen hier zijn vermeld de oefeningen die als landweerplichtige zijn bijgewoond.
De volgende gegevens staan niet in het stamboek vermeld:
  • aantekeningen ter uitvoering van de Invaliditeitswet; Alleen vermeld op de jongere controlelijsten (van na 1923).
  • soldij per dag; Bij beroeps- en reservepersoneel staat hier de jaarwedde vermeld.
  • soldijverhoging, met redenen; Alleen in bijzondere gevallen, die niet het gevolg zijn van een algemene maatregel welke op alle militairen van toepassing is.
  • wapennummers; Vaak niet ingevuld.
  • kledingmaten; Vaak niet ingevuld, na 1913 is veelal slechts het kledingnummer vermeld.
  • naam en adres van degene die bij ziekte of overlijden gewaarschuwd moet worden; Meestal de naaste familiebetrekking.
  • aantekeningen omtrent de ouderdom van de wapens en kleding die door de militair in gebruik zijn: Vaak niet ingevuld.
  • kleding- en uitrustingsstukken, in bezit van de landweerplichtige; Alleen op de controlebladen van de Landweer: opsomming van aantal en soort kleding- en uitrustingsstukken, wapens en ledergoed, reglementen en dienstvoorschriften, die een de landweerplichtige zijn uitgereikt.
  • veranderingen en bewegingen tijdens het verblijf onder de wapenen; Hier zijn ingevuld de exacte data waarop de militair in onderhoud was van de compagnie. Ook de data van gewoon, buitengewoon, onbepaald, klein en groot verlof zijn hier vermeld, alsook de data van inlijving, overplaatsing en bevordering. Deze gegevens waren van belang voor de berekening van soldij en voeding door de compagniesadministratie.
Straflijsten
De straflijsten bevatten de volgende gegevens:
  • model A of B; Model A was bestemd voor officieren, model B voor militairen beneden die rang.
  • naam of namen van de legeronderdelen, waarbij de militair heeft gediend (midden boven); Bij juiste invulling is in het midden boven het regiment of het korps vermeld, daaronder ter linkerzijde de naam van het bataljon of de afdeling en ter rechterzijde de aanduiding van de compagnie, eskadron of batterij.
  • familienaam en voornamen van de militair;
  • datum en rang van indiensttreding;
  • datum van bestraffing;
  • naam en dienstbetrekking van degene die de straf heeft opgelegd;
  • de aard en de duur van de straf;
  • de strafredenen; Ook veroordelingen door een militaire rechter zijn vermeld, evenals straffen aan miliciens opgelegd door Militie-commissarissen. Bij het provoost- en cachotstraffen is melding gemaakt van de door de Regiments- of Korpscommandant verleende machtiging. Van het verbod om buiten de dienst de sabel of bajonet te dragen is, hoewel dit verbod niet als straf werd beschouwd, ook melding gemaakt.
  • paraaf van de chef bij wie de straflijst berustte en door wiens zorg de invulling geschiedde.
Stamboekbladen Landstorm
In deze verzameling berusten alleen de stamboekbladen van degenen die als landstormplichtigen onder de wapenen zijn geweest.
De stamboekbladen betreffende de dienstplichtigen van de landstorm bevatten de volgende gegevens:
  • jaarklasse; Het jaar waarin de landstormplichtige 20 jaar oud is geworden.
  • gemeentenaam; Gemeente waar de landstormplichtige woonachtig is en waarin hij in het register voor de landstorm is ingeschreven.
  • familienamen en voornamen;
  • geboortedatum en -plaats;
  • model, jaarklasse en volgnummer van het register voor de landstorm; Model 1 van het register bevat namen van landstormplichtigen van wie uitsluitend ongewapende dienst kon worden gevorderd. Model 2 bevat namen van landstormplichtigen van wie zowel gewapende als ongewapende dienst gevorderd kon worden. Deze landstormregisters berusten in de gemeentearchieven, zo ze bewaard zijn gebleven.
  • ambt, beroep of bedrijf;
  • regiment, korps of inrichting, waarbij de landstormplichtige vroeger heeft gediend; Uiteraard alleen als betrokkene vroeger in militaire dienst is geweest.
  • keuringsresultaat; Meestal: geschikt.
  • lengte;
  • staat van dienst; Datum van in werkelijke diensttreding, data van overplaatsing, namen van onderdelen waarbij gediend, datum beëindiging dienst.
  • datum en handtekening burgemeester; De datum is die waarop de lijst is opgemaakt door een ambtenaar van de gemeente en van ondertekening door de burgemeester.
Aanwijzingen voor de gebruiker
De controlelijsten c.a. zijn geordend naar wapen of dienstvak en het regiment of korps waarbij de militairen gediend hebben. Meestal is de controlelijst opgeborgen in de serie van het onderdeel, waar de militair als laatste heeft gediend. Om een controlelijst terug te vinden, moet altijd het onderdeel bekend zijn, waarbij de militair als laatste gediend heeft.
Als het onderdeel, waarbij een militair gediend heeft, niet bekend is, zijn er enkele mogelijkheden dat te weten te komen.
  1. Raadpleeg het militieregister van de gemeente, van waaruit de militair is ingelijfd;
  2. Deze militieregisters berusten in de gemeentearchieven en in sommige rijksarchieven in de provincie; ze zijn niet overal compleet aanwezig. Raadpleeg de Indelingsbeschikkingen met de daarbij behorende Staat voor de verdeling over de korpsen van hen, die worden ingelijfd voor de aandelen van de onderscheidene provincies in de lichting van 19..;
  3. Hierin kan men vinden over welke regimenten en korpsen de miliciens behorende tot de lichting van een bepaald jaar zijn ingedeeld. Deze methode gebruike men alleen als men in het geheel niet weet bij welke onderdeel de gezochte militair heeft gediend. Om te weten te komen tot welke lichting iemand behoort, telle men bij zijn geboortejaar 20 op. Deze methode werkt alleen voor miliciens die op reguliere wijze zijn ingelijfd, dus niet voor vrijwilligers, beroepspersoneel, reservekader en miliciens die uitstel van eerste oefening hebben gekregen en dus later zijn opgekomen. Deze Indelingsbeschikkingen zijn jaarlijks gepubliceerd in het Recueil Militair, vanaf 1915 in de Legerorders, welke o.m. in de bibliotheek van het Algemeen Rijksarchief zijn te raadplegen (onder de nummers V120 resp. V132).
  4. Raadpleeg het boek van H. Ringoir, Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940, Bijdragen van de Sectie Militaire Geschiedenis, nummer 8, 's-Gravenhage 1980; Hierin kan men vinden in welke gemeenten een onderdeel in een bepaald jaar was gelegerd. Weet men van de gezochte militair waar hij gelegerd is geweest, dan kan men in dit boek (ARA-bibliotheek V222.8) vinden bij welke regiment hij zeer waarschijnlijk was ingelijfd. Deze methode werkt niet in de jaren 1914 augustus - 1918, omdat toen het leger gemobiliseerd was en de regimenten volgens een andere organisatie (de Oorlogsorganisatie) waren gelegerd. Evenmin vindt men in dit boek alle wijzigingen van ondergeschikt belang, zoals detacheringen en legering te velde bij oefeningen.
Per onderdeel zijn er veelal drie series (gemerkt Landstorm, Diversen en de grote serie zonder kenmerk), waarvan de inhoud hiervoor is beschreven. Binnen de serie liggen de lijsten alfabetisch-lexicografisch op familienaam van de militair. Dit is ook meteen het grote voordeel van deze controlelijsten op de stamboeken. De klappers op de stamboeken zijn weliswaar alfabetisch, maar niet lexicografisch ingericht. D.w.z. dat de namen in die klappers alleen op de eerste letter zijn gesorteerd en niet op de tweede, derde en volgende letter van de naam.
Wanneer gebruik je nu de controlelijsten en wanneer de stamboeken ?
Men kan de controlelijsten (via deze toegang 2.13.66) vooral gebruiken als de gezochte militair:
  • heeft gediend als milicien of landweerplichtige tussen 1904 en 1923, mits hij vóór 30 juni 1924 uit de dienst ontslagen was; gebruik de grote series, zonder kenmerk;
  • heeft gediend als beroepsmilitair, reservist of vrijwilliger beneden de rang van officier tussen 1905 en 1940; gebruik de series gemerkt 'Diversen';
  • heeft gediend als officier tussen 1924 en 1940; gebruik de series gemerkt 'Diversen'.
De verzameling controlelijsten in de series 'Diversen' is verre van compleet !
Als de gezochte militair heeft gediend als landstormplichtige in de periode 1915-1920 kan men uitsluitend de controlelijsten (via deze toegang 2.13.66) gebruiken, want er zijn immers geen vastbladige stamboeken. Gebruik de series gemerkt 'Landstorm';
Men kan de stamboeken (via de toegang 2.13.09) vooral gebruiken als:
  • er wel een onderdeel bekend is, waarbij de gezochte militair tussen 1905 en 1923 heeft gediend, maar dit onderdeel niet het laatste is, waarbij hij gediend heeft;
  • het onderdeel en het stamboeknummer bekend zijn, zodat in het stamboek onmiddellijk de inschrijving kan worden gevonden en eventuele verwijzingen naar vroegere en latere inschrijvingen kunnen worden nagetrokken;
  • controlemiddel van de gegevens die op de controlelijsten zijn vermeld;
  • een controlelijst ontbreekt;
Omtrent de volledigheid van de serie kan niets gesteld, laat staan gegarandeerd worden. Alleen van de series 'Diversen' weten we dat die niet compleet zijn. Het nadeel van elk losbladig systeem is dat er ongemerkt stukken uit kunnen verdwijnen. Dat is zeker gebeurd, al zal er van kwaad opzet geen sprake geweest zijn. Administratieve redenen, die thans niet meer bekend zijn, het verkeerd terug plaatsen of gewoon zoek raken zullen de meest voorkomende oorzaken daarvan zijn.
Het beste advies lijkt dan ook te zijn: lukt het in de serie controlelijsten niet om de gegevens over een militair te vinden, probeer dan de stamboeken. Wees erop bedacht dat de stamboekgegevens van de periode 1923 tot medio 1940 nog niet zijn overgedragen. Deze stamboeken - in de vorm van een kaartsysteem - berustten in 1993 nog bij het Ministerie van Defensie te Kerkrade (adres op p. 3). Dit kaartsysteem betreft dus vooral dienstplichtigen, geboren nà 1903.
BELANGRIJKE MEDEDELING VOOR DE RAADPLEGER
In 2023 zijn diverse bestanden door Defensie overgedragen die betrekking hebben op de Koninklijke Landmacht, onder andere toegang:
- 2.13.258
- 2.13.259
- 2.13.260
Dit betekent dat voorgaande alinea over de aanwezigheid van kaartsysteem bij het Ministerie van Defensie te Kerkrade niet meer actueel is, dit bestand is inmiddels overgedragen en zou terug te vinden moeten zijn in 2.13.260, specifiek de ''Dienstplichtkaarten''.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Controlelijsten Landmacht, nummer toegang 2.13.66, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Controlelijsten Landmacht, 2.13.66, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Als 't moet : November 1918 en de Bijzonder Vrijwillige Landstorm . 's-Gravenhage : [s.n.], 1959

Bijlagen

Verband / verbinding tussen Bataljons Landweer Infanterie (LWI) en Regimenten Infanterie (RI), 2 bataljons per regiment
LWI
RI
1
9
2
20
3
Regiment Grenadiers
4
1
5-6
12
7
16
8
1
9
5
10-11
19
12-13
11
14
8
15
20
16
5
17
22
18
8
19
4
20
18
21
10
22-23
7
24
18
25
10
26-27
21
28
4
29
9
30
3
31
15
32
Regiment Grenadiers
33
22
34
16
35
17
36
Regiment Jagers
37
15
38-39
14
40-41
6
42
3
43
17
44-45
2
46
13
47
Regiment Jagers
48
13

Archiefbestanddelen