Terug naar zoekresultaten

2.11.59 Inventaris van het archief van de Directie Akker- en Weidebouw van het Ministerie van Landbouw en Visserij, 1957 - 1962

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.59
Inventaris van het archief van de Directie Akker- en Weidebouw van het Ministerie van Landbouw en Visserij, 1957 - 1962

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst, Doc-Direkt

Versie

08-08-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006, 2024 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid: Directie Akker- en Weidebouw van de Directie Landbouw
LNV / Directie Akker- en Weidebouw

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1957-1962

Archiefbloknummer

L39

Omvang

204 inventarisnummer(s) 5,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat enkele tekeningen en foto's en diamateriaal.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Directie Akker- en Weidebouw van het Ministerie van Landbouw en Visserij (1957 - 1962)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat onder meer stukken betreffende de organisatie en het personeel, notulen van vergaderingen, maandverslagen, beantwoording van kamervragen en brieven van burgers, stukken betreffende de bemoeienis met stichtingen, instituten en andere aan de overheid gelieerde organisaties, voorlichting en onderzoek, en stukken over deelname aan internationale organisaties. Daarnaast bevat het een aantal commissie archieven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie
Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening ingesteld. Hieronder ressorteerde de Directie van de Landbouw. De directie bestond uit een secretariaat en een zestal afdelingen. Eén daarvan heette Vijfde Afdeling Akker- en Weidebouw en werd belast met aangelegenheden betreffende de akker- en weidebouw. De directeur van deze afdeling was ir. H.T. Tjallema. Deze was tevens directeur van de Voorlichtingsdienst ten behoeve van de Landbouw (in de archiefstukken Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst genoemd). In 1947 werd de afdeling niet langer Vijfde Afdeling Akker- en Weidebouw genoemd, maar Afdeling Akker- en Weidebouw. In 1952 vond er een verandering plaats van taak en functies. In 1954 werd de afdeling onderverdeeld in onderafdelingen, te weten:
  • Algemene Zaken;
  • Gewassen;
  • Landbouweconomische Zaken;
  • Onderzoek;
  • Voorlichting.
De taak bleef gelijk en ir. H.T. Tjallema was nog steeds directeur van de afdeling. In 1957 vond er een organisatie- en taakverandering plaats. De onderafdelingen werden voortaan afdelingen genoemd, alleen de Afdeling Landbouweconomische Zaken werd voortaan Afdeling Landbouweconomisch Onderzoek genoemd. In 1961 werd de naam van de Afdeling Gewassen veranderd in de Afdeling Landbouwtechnische Aangelegenheden en die van de Afdeling Landbouweconomisch Onderzoek in Afdeling Publicatie en Documentatie. Op 1 januari 1963 vond een reorganisatie plaats waarbij de naam Directie van de Landbouw werd veranderd in Directoraat-Generaal van de Landbouw. Tevens werd de Hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek ingesteld, waaronder de Directie Akker- en Weidebouw ging ressorteren.
Taak
De voornaamste taak van de Directie Akker- en Weidebouw bestond uit voorlichting en (bevordering van) onderzoek op het gebied van de akker- en weidebouw. Daarbij werd rekening gehouden met het bedrijfseconomisch aspect en de productieomstandigheden. Daarnaast behandelde de directie de volgende aangelegenheden:
  • streekverbeteringen;
  • het kleine boerenbedrijf;
  • het Borgstellingsfonds voor de Landbouw (behandeling van aanvragen om borgstellingen van landbouwbedrijven en loonwerkers in de landbouw);
  • keurings-, kwaliteit- en kwekersaangelegenheden (o.a. Rijkstoezicht van Akker- en Weidebouwprodukten);
  • het voorbereiden van en meewerken aan het overheidsbeleid ten aanzien van de technische zijde van landbouwbedrijven in Nederland.
De Directie van de Landbouw werkte nauw samen met een aantal diensten, stichtingen en andere instellingen behorende bij de directie, vooral met de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst en onderdelen van de Nederlandsche Centrale Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Het hoofd van de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst van 1957 - 1962 bleef ir. H.T. Tjallema, die tegelijkertijd directeur van de Directie Akker- en Weidebouw was. De Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst bestond naast het hoofd van de dienst, uit rijkslandbouwconsulentschappen. De Directie Akker- en Weidebouw gaf uitvoeringsrichtlijnen aan de rijkslandbouwconsulenten voor het geven van voorlichting aan belanghebbenden op het gebied van de akker- en weidebouw. De Centrale Organisatie TNO ressorteerde onder het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en werd ingesteld bij wet. Onder de Centrale Organisatie TNO ressorteerde o.a. de Nationale Raad voor Landbouwkundig Onderzoek TNO. Deze raad coördineerde de werkzaamheden van de instellingen voor toegepast landbouwkundig onderzoek. De raad werd o.a. ter zijde gestaan door de afdeling Akker- en Weidebouw (AW-TNO). De voorzitter van deze afdeling was ir. H.T. Tjallema en de secretaris ir. P.A. den Engelse.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Op 1 januari 1951 werd begonnen met de inschrijving van stukken d.m.v. het fische-doorschrijfsysteem. De ordening in de periode van 1951 tot en met 1956 geschiedde rubrieksgewijs. In 1957 werd het Registratuurplan van het Ministerie van Landbouw en Visserij ingevoerd. Als gevolg van dit plan werd het dossierstelsel toegepast. Bij de instelling van de Hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek per 1 januari 1963 werden de archieven van de "oude" directies, waaronder die van de Directie Akker- en Weidebouw, per 31 december 1962 afgesloten en afgevoerd naar het Centraal Oud Archief. De toegangen op het archief bestonden uit agenda's en dossierinventaris
Het archief is in 2024 aangevuld met de inv.nrs. 197-204.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De selectie van het archief werd gedaan op basis van de 'lijst, houdende opgaaf van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in de archieven van het Ministerie van Landbouw en Visserij' van 1966. Bovendien waren er een drietal incidentele categorieën gevormd. Uit het archiefgedeelte was eerder vernietigd aan de hand van beschrijvingen in de dossierinventaris. Deze vernietigen processen-verbaal en verklaringen van vernietiging bevinden zich in het archief. Stukken die buiten de censuur vielen werden teruggestuurd naar het Ministerie van Landbouw en Visserij.
Van de toegangen op het archief zijn de agenda's vernietigd en is de dossierinventaris bewaard gebleven. De omvang van het archief bedroeg voor de bewerking 17,4 meter en na bewerking 4,75 meter. Het vernietigingspercentage bedroeg 72%.
Verantwoording van de bewerking
Verantwoording van de bewerking 1991
Het archief omvat de periode 1957 - 1962 en is afkomstig van het Centraal Oude Archief van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Het archief was bewerkt in het kader van de opleiding Voortgezette Vorming Archiefbeheer.
Het archief was op basis van het Registratuurplan van het Ministerie van Landbouw en Visserij geordend. Deze ordening van het archief was niet overal correct, vooral voor wat betreft organisatie (.07) en Personeel (.08) en de commissiearchieven. Het geheel is echter herordend met een striktere inachtneming van datzelfde plan. De codenummers van het registratuurplan waren zoveel mogelijk overgenomen en zonodig aangepast. Binnen een code zijn de bestanddelen chronologisch geordend.
De bestanddelen binnen een verzameling alfabetisch. De begincesuur van het archief is 1957, vanwege de invoering van het dossierstelsel in dat jaar. De eindcesuur is 1962, omdat per 1 januari 1963 de nieuwe organisatie van het Ministerie van Landbouw en Visserij van kracht werd. De vele commissiearchieven waren gerangschikt volgens het classificatienummer van de taak van de commissie. Na de bewerking werden de commissiearchieven in alfabetische volgorde ná het eigenlijke archief in de inventaris opgenomen. Soms bevatten ze stukken van de Directie Akker- en Weidebouw. Het betreft dan vaak bescheiden over de instelling, samenstelling en opheffing van de commissies. Deze stukken zijn uit praktische overwegingen niet afgesplitst.
Verantwoording van de bewerking 2006
In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is door de Centrale Archief Selectiedienst in 2005 het archiefbestand herbewerkt.
Op aanwijzing van het Nationaal Archief werd de indeling van de bestaande inventaris herzien. De beschrijvingen van de bestaande inventaris zijn overgenomen en waar nodig aangepast.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure 'Om de kwaliteit van het behoud, normen goede en geordende staat', uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid: Directie Akker- en Weidebouw van de Directie Landbouw, nummer toegang 2.11.59, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LNV / Directie Akker- en Weidebouw, 2.11.59, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen