Terug naar zoekresultaten

2.11.120 Inventaris van het archief van de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle, 1983-1995

Dit archief bevat de bescheiden van de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle en haar voorganger. Het betreft voornamelijk vergaderstukken, regelingen en rapporten.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.120
Inventaris van het archief van de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle, 1983-1995

Auteur

Doc-Direkt

Versie

24-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2021 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Internationale Scharrelvlees Controle Internationale Scharrelvlees Controle (ISC)
Internationale Scharrelvlees Controle

Periodisering

archiefvorming: 1983-1995
oudste stuk - jongste stuk: 1983-1995

Archiefbloknummer

L91

Omvang

; 52 inventarisnummer(s) 2,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Interimcommissie Scharrelvarkensvleescontrole Stichting Internationale Scharrelvlees Controle, , 1985-1990, , 1990-1995

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat de bescheiden van de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle en haar voorganger. Het betreft voornamelijk vergaderstukken, regelingen en rapporten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Vanwege de groeiende belangstelling voor het op diervriendelijke wijze houden van varkens, bestemd voor de productie van vlees en het op de markt komen van scharrelvarkensvlees besloot de overheid om ter ondersteuning over te gaan tot de introductie van een rijksmerk voor diervriendelijk geproduceerd varkensvlees.
Eerder werd, in een poging een controleregeling te ontwerpen voor de productie en verkoop van varkensscharrelvlees, in 1983 het Konsumenten Overleg Scharrelvlees (KOS) opgericht door; de Consumentenbond, Konsumenten Kontakt, De Nederlandsche Vereniging tot Bescherming van Dieren, Stichting Lekker Dier, Stichting Natuur en Milieu, het Bedrijfschap Slegersbedrijf en de Werkgroep Alternatieve Slagers.
Door de betrokken bedrijfsorganisaties is, samen met de betrokken organisaties voor consumentenbelangen, dierenwelzijn en milieu, in 1985 de Stichting Interimcommissie Scharrelvarkensvleescontrole opgericht. Door of namens deze stichting werden volgens eigen reglementen, bij aangesloten bedrijven, controles en keuringen uitgevoerd op vlees dat aangeboden werd als scharrelvarkensvlees. Het plan was de commissie maar voor een korte duur te laten bestaan. Het ministerie van LNV zou meewerken aan het opnemen van de regeling in de Landbouwkwaliteitswet. In 1990 werd de naam gewijzigd in de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle ([S]ISC).
De ISC werd in 1992 in het Landbouwkwaliteitsbesluit scharrelvarkensvlees en –vleeswaar in de Landbouwkwaliteitswet officieel als controle-instelling voor scharrelvarkensvlees aangewezen. De ISC had tot taak het houden van toezicht en het keuren van de productie, verwerking, verpakking, verhandeling of aanduiding van scharrelvarkens(vlees). Het uitreiken van merken, tekenen en bewijsstukken aan de haar aangesloten instellingen en het controleren op de productie, verwerking en handel van SISC-scharrelvleeskippen en ISC-scharrelrundvlees.
De voorzitter van de ISC mocht niet rechtstreeks betrokken zijn bij het houden van varkens, de handel daarin of de handel in varkensvlees of –vleeswaar.
Van de zijde van het Landbouwschap, het Produktschap voor Vee en Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf werd aangedrongen op een wettelijke naamsbescherming van de aanduiding scharrelvarkens(vlees). Er werd gekozen voor een rijksmerk vanwege het dereguleringsargument, de beleidslijn om benamingswetgeving zo beperkt mogelijk te houden maar ook mogelijke Europeesrechtelijke bezwaren te voorkomen. De rijksmerken mochten uitsluitend gebruikt worden voor vlees en vleeswaar afkomstig van varkens die werden gehouden door aangeslotenen bij de controle-instelling ISC. Het keurmerk had betrekking op alle schakels in de keten van producent tot detaillist. Daardoor werd een integrale controle door de stichting mogelijk.
De ISC werd belast met het toezicht op de naleving van de voorschriften. Hiermee werd aangesloten op een in de landbouwwetgeving gegroeide praktijk dat een dergelijke controle, onder Rijkstoezicht, zoveel mogelijk werd uitgeoefend door organisaties van betrokkenen zelf.
Ook buitenlandse bedrijven konden zich bij de stichting aansluiten. Het was mogelijk om de controle over te laten aan erkende organisaties, deze moesten een gelijkwaardige controle uitvoeren op de naleving van de Nederlandse regels. Deze mogelijkheid was vooral uit praktisch en financieel oogpunt om de uitzending van ISC-controleurs naar het buitenland zoveel mogelijk te beperken. In 1995 is de ISC opgehouden te bestaan. Daarna is de Stichting Scharrelvlees Nederland in het leven geroepen om de regelgeving van al het scharrelvlees in Nederland te beheren en de voorschriften verder uit te werken en te promoten. Om de onafhankelijkheid van de certificering en controle te kunnen garanderen, heeft de Stichting Scharrelvlees Nederland een onafhankelijk partij ingeschakeld voor controlevoering, Kiwa VERIN.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is afkomstig van de stichting zelf. Die heeft het archief bij het ministerie van LNV in bewaring gegeven. Omdat de stichting een wettelijk ingestelde controle-instelling was, valt haar archief onder de Archiefwet. LNV heeft de rol van zorgdrager op zich genomen. LNV heeft het archief daarna overgedragen aan de toenmalige CAS (Centrale Archief Selectiedienst), die later overging in Doc-Direkt. Het archief is in 2021 door Doc-Direkt in Rijswijk bewerkt.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2021 door Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Dit archief bevat de bescheiden van de Stichting Internationale Scharrelvlees Controle en haar voorganger. De stichting had tot taak om de aanduiding scharrelvlees te beschermen en controleerde daarvoor de productie en verkoop van het vlees. Het betreft voornamelijk vergaderstukken van het bestuur, regelingen met betrekking tot de controle en rapporten van onderzoeken en stages.
Selectie en vernietiging
Bij de selectie van de aanvulling is gebruik gemaakt van de volgende selectielijsten:
  • [015] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945–2000, vastgesteld bij besluit van 25 januari 2005 nr. C/S/05/141, Stcrt. 2005-62;
  • [092] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Overheidsinformatievoorziening over de periode 1945–1999, vastgesteld bij besluit van 11 juli 2003 nr. C/S/03/1695, Stcrt. 2003-202;
  • [143] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945–1999, vastgesteld bij besluit van 5 juli 2005 nr. C/S&A/05/1364, Stcrt. 2005-245;
  • [168] Basisselectiedocument voor de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier, vastgesteld bij besluit van 16 augustus 2007 nr. C/S&A/07/1517, Stcrt. 2007-225;
  • [210] Selectielijst voor de archiefbescheiden van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en taakvoorgangers vanaf 2000, vastgesteld bij besluit van 17 juli 2018 nr. NA/2018/1368953, Stcrt. 2018-44941.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang van de bewerking had deze aanvulling een omvang van 26,625 meter. Na de bewerking is 2,5 meter bewaard en 24,125 meter vernietigd. Er is geen archief te vernietigen op termijn of waarvan de vernietigingstermijn onbekend is.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overgedragen.
Ordening van het archief
De primaire ordening is op onderwerp, met de hoofdrubrieken Stukken niet naar inhoud beschreven en Stukken naar inhoud beschreven. Secundair is de ordening chronologisch.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Internationale Scharrelvlees Controle Internationale Scharrelvlees Controle (ISC), nummer toegang 2.11.120, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Internationale Scharrelvlees Controle, 2.11.120, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Verwante archieven
Niet van toepassing

Bijlagen

Geen bijlagen