Archief
Titel
2.11.102 Inventaris van het archief van de Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw, (1950) 1951-1979
Auteur
Doc-DirektVersie
15-06-2022
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2021 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw Borgstellingsfonds Landbouw
Periodisering
archiefvorming: 1951-1979 oudste stuk - jongste stuk: 1950-1979
Archiefbloknummer
L65Omvang
; 35 inventarisnummer(s) 0,80 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriftenArchiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw, , 1951 - 1979Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door de Stichting Borgstellingfonds voor de Landbouw, bestaande uit notulen, jaarverslagen, regelingen met betrekking tot borgstellingen en garantieovereenkomsten met banken.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw (SBF) is in 1951 in het leven geroepen als uitvloeisel van de Marshallhulp. De stichting stelt zich met eigen middelen garant, onder de in het Besluit Borgstellingsfonds voor de Landbouw opgenomen voorwaarden, voor rente en aflossing van door banken aan landbouwbedrijven verstrekte kredieten, met name als de ondernemer het bedrijf wil verbeteren of overnemen. De borgstelling door het fonds is vooral gericht op financiering van investeringen, zoals bijvoorbeeld de uitbreiding en/of modernisering van glasopstanden, de aanleg van verwarmingsinstallaties, het bouwen van veestallen en de aanschaf van vee. In de periode 1951-1964 zijn er ook bijzondere kredietregelingen geweest in verband met bijvoorbeeld misoogsten door hagelschade en wateroverlast of in verband met lage opbrengstprijzen.
Het secretariaat van het Borgstellingsfonds ligt bij het Ministerie van Landbouw en Visserij. Tot 1989 voerde de minister van Financiën het penningmeesterschap en benoemde deze minister de penningmeester. Sindsdien vervult de minister van Landbouw en Visserij deze rol. Voor de uitvoering van zijn taak treedt het fonds zoveel mogelijk op door middel van andere door de overheid al in het leven geroepen instellingen en organen.
Van 1951 tot 1964 werden aanvragen centraal behandeld. Daarna was sprake van gemandateerde beslissingsbevoegdheid in de provincie. De Hoofdingenieur Directeur voor de Voorlichting respectievelijk Bedrijfsontwikkeling besliste namens het bestuur over toe- of afwijzing van een aanvraag, waaraan een bedrijfsfinancieringsrapport ten grondslag moest liggen. Vanaf 1984 was het de directeur Landbouw en Voedselvoorziening en sinds 1986 de directeur Landbouw, Natuur en Openluchtrecreatie die mocht beslissen namens het bestuur van de stichting. In bepaalde gevallen bleef het bestuur beslissingsbevoegd.
Voor elke borgstellingsaanvraag werd een vertrouwelijk rapport opgesteld over de aanvrager en zijn bedrijf. Van 1951 tot 1963 werd dit rapport opgesteld door de consulentschappen Akker- en Weidebouw en Tuinbouw. Door de afdeling Kredietzaken, tevens ondersteuning van het secretariaat van het fonds, werd centraal voor het bestuur een advies opgesteld. De afdeling Kredietzaken, later Financiering, is na 1963 ondergebracht onder verschillende organisatie-onderdelen van het ministerie: directie Beheerszaken, directie Algemene Zaken, directie Bedrijfsstructurele Aangelegenheden, directie Uitvoering Regelingen. Vanaf het begin konden aanvragers om borgstelling na afwijzing van hun aanvraag in beroep gaan bij het bestuur van het fonds.
Voorafgaand aan de beslissing moest de aanvraag worden besproken in een adviescommissie. In 1954 stelde het bestuur van de SBF drie sectorale adviescommissies in, afzonderlijk voor aanvragen uit de akker- en weidebouw, voor aanvragen uit de tuinbouw en voor aanvragen uit de agro-industrie. Daarnaast was er vanwege het grote aantal aanvragen uit Noord-Brabant een afzonderlijke provinciale adviescommissie, die later geheel zuidelijk Nederland bestreek. Na de deconcentratie van activiteiten in 1963 waren het de Provinciale Raden voor de Bedrijfsontwikkeling die als adviserende instantie optraden. Een provinciale raad was samengesteld uit vertegenwoordigers van de landbouworganisaties, de banken en een vertegenwoordiger van de minister van Landbouw (de Hoofdingenieur Directeur voor de Bedrijfsontwikkeling en taakopvolgers).
Ook over beleidsaspecten werd het bestuur van de SBF geadviseerd. Dit gebeurde door de sectorale adviescommissies voor de akker- en weidebouw en voor de tuinbouw. Toen deze commissies in 1963 werden opgeheven kwam er tijdelijk een adviescommissie SBF, die in 1968 weer werd opgeheven.
In dat jaar kreeg de uit de Landelijke Raad voor de Voorlichting voortgekomen Landelijke Raad voor de Bedrijfsontwikkeling mede de functie van adviescollege voor het bestuur van de SBF voor de Landbouw. In alle adviescommissies is ook altijd het landbouwbedrijfsleven vertegenwoordigd geweest. De Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw is per 27 januari 2010 opgeheven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw (1950-) 1951 - 1979 bestond uit vier blokken:
- Borgstellingsfonds 1952-1976 (3,75 meter)
- Bestuur Borgstellingsfonds Tuinbouw 1953-1970 (1,75 meter)
- Bestuur Borgstellingsfonds Algemeen 1962-1962 (1,75 meter)
- Borgstellingsfonds 1971-1979 (0,625 meter)
Het eerste blok bestond in zijn geheel uit neerslag van de financiële administratie. De overige drie blokken waren geordend volgens de algemene archiefcode van het Ministerie van Landbouw en Visserij (die weer was afgeleid van de basisarchiefcode van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en waren toegankelijk via eigentijdse toegangen. Het archief was incompleet: van verschillende jaren ontbraken de jaarverslagen en de neerslag van de bestuursvergaderingen (zie rubriek 07.77 van de inventaris). Het archief is tot de bewerking door de Centrale Archief Selectiedienst in opslag geweest in de archiefbewaarplaats van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.De verwerving van het archief
Het archief is in 2021 door Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door de Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw, bestaande uit notulen, jaarverslagen, regelingen met betrekking tot borgstellingen en garantieovereenkomsten met banken.
Selectie en vernietiging
Bij de selectie van de archiefbescheiden van het archief van de Stichting Borgstellingfonds voor de Landbouw (1950-) 1951 - 1979 is gebruik gemaakt van de volgende vastgestelde selectielijsten:
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945–2000, gepubliceerd in de Staatscourant 30 juli 1998, nr. 142 en geactualiseerd door publicatie in de Staatscourant 31 maart 2005, nr. 62 / p. 34.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Voorlichting van de rijksoverheid, over de periode vanaf 1945, gepubliceerd in de Staatscourant 14 juni 2007, nr. 112 / p. 10.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945–1999, gepubliceerd in de Staatscourant 16 december 2005, nr. 245 / p. 25 en geactualiseerd in de Staatscourant 14 juni 2007, nr. 112 / p. 10.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Landbouwstructuurbeleid over de periode vanaf 1945, gepubliceerd in de Staatscourant 27 maart 2008, nr. 60 / p. 25.
Het eerste blok van het archief (3,75 m.), dat bestond uit de neerslag van de financiële administratie is in zijn geheel vernietigd op grond van handeling 80 uit de selectielijst voor het beleidsterrein Rijksbegroting: “het uitvoeren van de begrotingen van de takken van rijksdienst die voor een afzonderlijk beheer zijn aangewezen (aangaan van verplichtingen, verrichten van betalingen, ontvangen van betalingen, en de administratieve verwerking daarvan)”. Van de overige drie blokken is in totaal 1,625 m. aan notulen van vergaderingen van waarborginstituten en provinciale adviescommissies integraal vernietigd op grond van handeling 283 uit de selectielijst voor het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid: “het ontvangen van stukken ter kennisname”.
Aanvullingen
Waarschijnlijk komt er nog een volgend blok.
Verantwoording van de bewerking
De selectielijst voor het beleidsterrein Landbouwstructuurbeleid bevat verschillende handelingen voor de actor Borgstellingsfonds. Deze lijst geeft echter geen uitsluitsel over de waardering van de notulen van het bestuur van het Borgstellingsfonds. Omdat niet expliciet is aangegeven dat de notulen moeten worden vernietigd, is besloten ze integraal te bewaren en wel onder de handeling voor de actor minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het beleidsterrein Landbouwstructuurbeleid: “het deelnemen aan advies- en overleg-commissies op het gebied van (aspecten van) het landbouwstructuurbeleid waarvan het voorzitterschap en/of secretariaat bij het ministerie berust”. Voor de jaarverslagen van de sectorale en provinciale adviescommissies bestaan evenmin specifieke handelingen. Aangezien de gegevens van de adviescommissies zijn opgenomen in de jaarverslagen van het Borgstellingsfonds, die in de selectielijst wel zijn aangewezen voor bewaring, heeft de CAS het niet zinvol gevonden de jaarverslagen van de adviescommissies te bewaren. Ook de kwartaalverslagen en maandverslagen van het Borgstellingsfonds zijn om die reden vernietigd. Tot slot ontbrak in de selectielijst ook een handeling voor de garantieoverkomsten die het Borgstellingsfonds sloot met de banken en die de basis vormde voor alle borgstellingen. De CAS heeft besloten deze te selecteren voor bewaring.
De selectie heeft plaatsgevonden op dossierniveau. Enkele dossiers met het opschrift ‘Algemeen’ bleken verzameldossiers te zijn. Bij deze dossiers heeft de selectie plaats-gevonden op stuksniveau. De begincesuur van het archief is gesteld op 1 januari 1951, het jaar waarin het Borgstellingsfonds werd ingesteld. De eindcesuur is gesteld op 31 december 1979, aangezien het archiefblok op die datum is afgesloten. Twee dossiers overschreden de begincesuur.
Inv.nr. 2 bevat naast notulen van het Borgstellingsfonds ook notulen van de voorbereidende besprekingen die in 1950 werden gevoerd voorafgaand aan de stichting van het Borgstellingsfonds. Inv.nr. 29 bevat stukken uit 1950 betreffende het opstellen van garantieovereenkomsten met banken. In beide gevallen kunnen de stukken als retroacta worden beschouwd. Er zijn geen stukken aangetroffen die de eindcesuur overschreden.
Ordening van het archief
Bij het ordenen van het archief is vastgehouden aan de oorspronkelijke ordening volgens de algemene archiefcode van het Ministerie van Landbouw en Visserij.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Borgstellingsfonds voor de Landbouw, nummer toegang 2.11.102, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Borgstellingsfonds Landbouw, 2.11.102, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Niet van toepassing.
Bijlagen
Geen bijlagen