Terug naar zoekresultaten

2.10.50.01 Inventaris van de stamboeken van onderofficieren en minderen KNIL (inclusief Pupillen) 1832-1899 en enig ander archiefmateriaal van het KNIL 1881-1950

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.50.01
Inventaris van de stamboeken van onderofficieren en minderen KNIL (inclusief Pupillen) 1832-1899 en enig ander archiefmateriaal van het KNIL 1881-1950

Auteur

G.H. de Kinkelder, H.A.J. van Schie

Versie

28-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2002 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Koloniën: Algemeen Stamboek KNIL
Koloniën / Algemeen Stamboek KNIL

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1832-1950

Archiefbloknummer

K27014

Omvang

; 185 inventarisnummer(s) 12,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Generale Intendance voor de Administratie van Oorlog

Samenvatting van de inhoud van het archief

De stamboeken bevatten persoonsgegevens van militairen die in het Indische Leger en het KNIL hebben gediend en bevatten data over geboorte, huwelijk, kinderen, opleiding, signalement en gegevens over de militaire loopbaan waaronder rang, wapenonderdeel, krijgsverrichtingen, internering en onderscheidingen. De archiefbescheiden uit de zogenaamde "Linnen Banden" zijn geordend in drie delen: stukken van het Koninklijke Nederlands-Indische Leger, gevormd in Batavia; idem, gevormd in Nederland en indices op de scheepstransporten van militairen bestemd voor Oost-Indië. Onder de "Linnenbanden" zijn ook opgenomen een serie stamboeken Pupillen (1848-1899). Naast de stamboeken is er ook ander materiaal van het KNIL uit de jaren 1881-1950. Het betreft stukken van het hoofdkwartier van de Adjudant-Generaal in Nederlands-Indië met gegevens over benoemingen, bevorderingen, ontslag, pensionering en dergelijke. Ook is er een lijst van marinepersoneel dat krijgsgevangen is geweest. Daarnaast zijn er stukken van de Kwartiermeester-Generaal, de Topografische Dienst te Weltevreden, de Permanente Karteringscommissie en het Vrouwenkorps KNIL. De archiefstukken die vanaf ca. 1880 in Nederland verzameld zijn, zijn afkomstig van het Commissariaat van Afmonstering te Den Haag, de Koloniale Reserve te Nijmegen, het KNIL-centrum Nederland te Nijmegen en de Recruteringsofficier Vrouwenkorps/KNIL bij het CIZ in Den Haag. Onder de indices op de scheepstransporten is ook een lijst van stamboeknummers betreffende militairen die ter Kuste van Guinea (St. George d'Elmina) zijn ingescheept: de zogenoemde Afrikaanse werving.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Overzicht van Stamboeken
Overzicht van de Stamboeken van Onderofficieren en minderen van het K.N.I.L. Van de periode 1815 - 1875 (serie 1 E 1 - 77 E 1) en 1876 - 1898 (serie 1 E - 49 E) en van de Pupillen van de periode 1848 - 1899
In de hierna beschreven series stamboeken van onderofficieren en minderen van het Koninklijke Nederlands-Indische Leger staan de uit Nederland komende militairen per scheepstransport bijeen vermeld. Daarbinnen staan de namen van deze groep helaas niet alfabetisch ingeschreven. De scheepstransporten zelf staan weer in chronologische volgorde naar datum van ontscheping in Nederlands Indië. Tussen de verschillende 'ontschepingen' in inschrijvingen vermeld van in Indië zelf op diverse wijzen aangenomen militairen. De delen 1 tot en met 9 van de eerste serie vertonen in dit opzicht echter een wat minder duidelijk patroon; als groep beslaan zij de periode ca. 1815 - 1834. Deze groep vormt het geheel aan onderofficieren en minderen, die bij de oprichting van het K.N.I.L. in 1832 reeds in militaire dienst in Nederlands-Indië aanwezig waren.
De inschrijvingen per scheepstransport sluiten aan op die in de stamboeken van het Algemeen Depot der Landmacht, later het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk, waar in de laatste kolom de datum van inscheping op een bepaald schip bestemd voor de Oost wordt vermeld. Zie voor deze stamboeken de inventaris 2.13.09. Deze inschepingsdata komen ook voor in de inschrijvingen in de stamboeken van het K.N.I.L. en aan de hand van de alfabetisch (op scheepsnaam) subsidiair chronologisch (op datum van inscheping op het betreffende schip) ingerichte overzichten kan men de nummergroep en het boekdeel vinden waarin de gezochte Indië-ganger zal zijn ingeschreven.
In deze stamboeken zijn ook opgenomen de veelvuldig voorkomende ogenschijnlijk met de chronologie der inschrijvingen strijdige inschepingen van (veel) oudere datum. Veelal betreft dit een hernieuwd dienstverband, waarbij de voorafgaande staat van dienst vanaf de inscheping naar Indië wordt vermeld, en soms kan men deze inschrijvingen ook vinden door nummerverwijzingen bij de eerdere inschrijvingen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Een aantal delen uit beide eerste series ontbreekt. Uit de lijsten valt op te maken welke periode deze delen bestrijken. Deze delen en de delen vanaf 1898 zijn verloren gegaan tijdens de japanse bezetting van Nederlands-Indië van 1942-1945.
Verantwoording van de bewerking
De kleine serie stamboeken Pupillen Nederlands-Indië is in dit geheel opgenomen omdat de zuiver chronologische inschrijvingen verwijzen naar de inschrijvingen in de beide andere series stamboeken.
Ordening van het archief
De stukken uit dit archief zijn onderverdeeld in twee rubrieken:
  • Archiefbescheiden van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger, gevormd in Batavia
  • Archiefbescheiden van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger, gevormd in Nederland
De later door de inventarisator in typoscrip vervaardigde lijsten van scheepstransporten bestaan uit drie onderdelen [Let op: deze zijn niet meer van belang. Zie namenklappers 2.10.05.02 voor nadere toegang op dit archief]
  1. Scheepstransporten over de periode 1815-1876;
  2. Scheepstransporten over de periode 1876-1898;
  3. lijst van stamboeknummers betreffende militairen die ter Kuste van Guinea (St. George d'Elmina) zijn ingescheept: de zgn. Afrikaanse werving.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
De originele stamboeken inv.nrs. 1-115 verkeren in een slechte materiële staat, wat tot gevolg heeft dat ze niet aangevraagd kunnen worden. Bij het aanvragen met de terminal krijgt u een mededeling ter zake. De delen zijn verfilmd en op microfiche voor raadpleging beschikbaar. De microfiches zijn beschikbaar in het microfilmdepot bij de studiezaal zelfbediening in kast D7d. Op de fiches staan de stamboeknummers aangegeven.
Andere toegang
2.13.09: Stamboeken van onderofficieren en manschappen van de Koninkljike Landmacht 1814 - 1924 (1931)
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Koloniën: Algemeen Stamboek KNIL, nummer toegang 2.10.50.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koloniën / Algemeen Stamboek KNIL, 2.10.50.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Het merendeel van de originele stamboeken zijn verfilmd en op microfiche voor raadpleging beschikbaar. De microfiches zijn beschikbaar in het microfilmdepot bij de studiezaal zelfbediening in kast D7d. Op de fiches staan de stamboeknummers aangegeven.

Archiefbestanddelen