Terug naar zoekresultaten

2.09.95 Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Onderzoek naar excessen in Indonesië (1945-1969)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.95
Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Onderzoek naar excessen in Indonesië (1945-1969)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden Onderzoek naar Excessen in Indonesië
Justitie / Excessen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1969

Archiefbloknummer

J24

Omvang

; 156 inventarisnummer(s) 2,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stuurgroep Indonesië 1945-1950 Coördinatiegroep Ordening van Archiefmateriaal

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het grootste deel van het archief bestaat uit archiefbescheiden die de Stuurgroep Indonesië 1945-1950 heeft gebruikt voor onderzoek dat leidde tot de zgn. "Excessennota", zoals stukken betreffende de APRA-actie te Bandung (waaronder processen-verbaal en verklaringen van getuigenverhoor), het dagboek van W. Schermerhorn, stukken uit het privé-archief van enkele leden van de in 1949 ingestelde Commissie van Onderzoek naar beweerde excessen door Nederlandse militairen in Indonesië (waaronder diverse dossiers), en stukken betreffende R.P.P. Westerling. Daarnaast bevat het archief onder meer vergaderstukken van de Stuurgroep. De bescheiden van de Coördinatiegroep Ordening van Archiefmateriaal bevatten onder meer vergaderverslagen en ingekomen en uitgegane stukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Excessennota
( Bron: Nationaal Archief )
In de tweede helft van de jaren zestig was er publieke ophef ontstaan over excessen, welke in de jaren 1945 - 1950 door Nederlandse troepen zouden zijn begaan in Nederlands-Indië/Indonesië. Naar aanleiding daarvan verzocht de voorzitter van de Tweede Kamer in januari 1969 de minister-president om een nota waarin alle kennis der regering ter zake zou zijn samengevat.
Aan dit verzoek voldeed de minister-president in juni van hetzelfde jaar met de 'Nota betreffende het archievenonderzoek naar gegevens omtrent excessen in Indonesië begaan door Nederlandse militairen in de periode 1945 - 1950', kortweg bekend als de 'Excessen-nota'.
Deze nota was voorbereid door een Stuurgroep en een Coördinatiegroep die ter zake door de minister-president namens de regering waren ingesteld. De Stuurgroep, bestaande uit secretarissen-generaal van verschillende ministeries en de voorzitter van de Coördinatiegroep, diende op het hoogste ambtelijke niveau leiding te geven aan de werkzaamheden. De Coördinatiegroep, onder voorzitterschap van mr. E.J. Korthals Altes, oud-raadsheer van de Hoge Raad, had de leiding bij het verzamelen en ordenen van de opgediepte gegevens. Die kwamen uit archieven van tal van departementen, uit archieven bij het Algemeen Rijksarchief en uit archieven van militair-justitiële organen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij het Ministerie van Justitie was dit archiefbestand geplaatst als dossier R 43/69/1 (R= gerubriceerd dossier). Zie voor de oorspronkelijke plaatsingslijst inv.nr. 1.
Het bestand is volledig ter bewaring aangewezen voor overdracht aan het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het in deze toegang beschreven archief bestaat uit de volgende bestanden:
  1. De aan de Stuurgroep Indonesië verstrekte documenten uit het centraal archief van het Ministerie van Justitie en uit de archieven van verschillende rechterlijke organen e.d.
  2. Het door de stuurgroep zelf gevormde archief.
  3. het door de Coördinatiegroep Ordening van archiefmateriaal gevormde archief.
Het onder 3 genoemde archiefbestand, waarvan de secretaris de heer C. Fasseur, bij het Ministerie van Justitie werkte, is blijkens een in het archief aangetroffen aantekening niet compleet. Uit een aantekening blijkt dat de originele notulen met bijlagen van de Coördinatiegroep in 1989 aan de minister van Algemene Zaken zijn gezonden ter complementering van het archief van de Coördinatiegroep.
Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 4 januari 2000 tussen het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2005 - 2007 het archiefbestand betreffende de Excessen in Indonesië van het Ministerie van Justitie over de periode 1945 - 1969 (- 1986) bewerkt, omvang 2,375 meter.
De dossiers zijn beschreven zoals aangetroffen. Doordat niet altijd duidelijk is wat de samenhang is van de stukken binnen sommige dossiers, zijn de stukken bij deze dossiers op stuks niveau of aangelegenheid beschreven. Bij sommige dossiers is de originele omslag nog aanwezig, dit in verband met de informatie op deze omslagen. Ook zijn er bij sommige dossiers nog nietjes aanwezig, dit om de samenhang van de stukken niet te verstoren.
Verder is voor de materiële staat van het archief de bewerking uitgevoerd conform de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat' uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden Onderzoek naar Excessen in Indonesië, nummer toegang 2.09.95, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Excessen, 2.09.95, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Zie ook: 2.03.01 - Inventaris van de archieven van de ministeries voor Algemeene Oorlogsvoering van het Koninkrijk (AOK) en van Algemene Zaken (AZ): Kabinet van de Minister-President (KMP). (1924) 1942 - 1979 (1989)

Archiefbestanddelen