Terug naar zoekresultaten

2.09.147 Inventaris van het archief van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) van het ministerie van Justitie, 2001-2005 (2007)

Dit archief bevat voornamelijk vergaderstukken van de plenaire vergaderingen van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en adviezen aan de minister van Justitie over de toepassing van het bepaalde bij en krachtens de Vreemdelingenwet.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.147
Inventaris van het archief van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) van het ministerie van Justitie, 2001-2005 (2007)

Auteur

Doc-Direkt

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie: Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ)
Justitie / Adviescommissie Vreemdelingenzaken

Periodisering

archiefvorming: 2001-2005
oudste stuk - jongste stuk: 2001-2007

Archiefbloknummer

J74

Omvang

55 inventarisnummer(s) 2,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normaal geschreven, getypte of gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat voornamelijk vergaderstukken van de plenaire vergaderingen van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en adviezen aan de minister van Justitie over de toepassing van het bepaalde bij en krachtens de Vreemdelingenwet.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Door de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 op 1 april 2001 veranderde zowel de taak als de samenstelling van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACV), die in het leven werd geroepen bij de Vreemdelingenwet van 1965. Als gevolg hiervan werd er een "nieuwe" Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) ingesteld. Van 1965 tot aan de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 per 1 april 2001 behandelde de ACV met name individuele gevallen. Hier klopten vreemdelingen aan die het niet eens waren met een beslissing van de IND om zo alsnog een verblijfsvergunning te krijgen. Vanaf 2001 werd dat anders.
De "nieuwe" Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) is een onafhankelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd beleids- en wetsadviezen uitbrengt aan regering en parlement inzake het vreemdelingenrecht en vreemdelingenbeleid. Omdat het vreemdelingebeleid voornamelijk belegd is bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid (en taakvoorgangers) worden in de praktijk de meeste uitgebrachte adviezen primair aan de bewindspersoon van dit ministerie gericht. Voor de ACVZ gaat het dus om beleidsadvisering en niet meer om advisering in individuele zaken, met uitzondering van die zaken waar internationaal-rechtelijke verplichtingen dat noodzakelijk maken.
De ACVZ is een permanent adviescollege in de zin van de Kaderwet adviescolleges. De ACVZ bestond bij de instelling in 2000 uit veertien leden. De leden van de commissie worden voor vier jaar benoemd. De commissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretariaat onder leiding van een secretaris. Het secretariaat valt beheersmatig onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het in deze inventaris opgenomen archiefblok maakte deel uit van een voor bewerking aangeboden archiefblok uit de periode 1982 - 2005 . Het totale archiefblok had een omvang van 9 meter met 158 genummerde dossiers verpakt in archiefdozen.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2024 door Minister van Justitie overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De archiefbescheiden bestaan o.a. uit vergaderstukken van de plenaire vergaderingen van, beleidsplannen en adviezen die voortvloeiden uit taken en functie als adviescollege.
Selectie en vernietiging
Bij aanvang bestond het totale archief uit ca. 9 meter. Na de bewerking hiervan is in totaal 3,125 meter archief voor bewaring overgebleven uit de periode 2001-2005 (2007). Bij de selectie is gebruik gemaakt van de volgende selectielijsten:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode
    1945 - 2000. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 31 maart 2005, nr. 62 / p. 34;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Toelating Vreemdelingen over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 9 februari 2010 (nr. 1754);
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein rijkshuisvesting over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 26 juli 2007. nr. 142 / p. 6;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein formatiebeleid, arbeidsmarktbeleid en personeelsontwikkeling en mobiliteit over de periode 1945 - 1996, gepubliceerd in de Staatscourant van 16 oktober 2001, nr. 200 / p. 10. Hierbij wordt rekening gehouden met de publicatie van onderstaand Basisselectiedocument voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Overheidsinformatievoorziening over de periode 1945 - 1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 oktober 2003, nr. 202 / p. 12;
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945 - 1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 14 juni 2007, nr. 112 / p. 10.
Aanvullingen
Verwacht wordt dat het archief t.z.t. wordt aangevuld met archiefbescheiden uit de periode vanaf 2006.
Verantwoording van de bewerking
Het Ministerie van Justitie heeft de CAS, de voorloper van het huidige DocDirekt, opdracht gegeven de archiefbescheiden van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen opdat deze archieven kunnen worden overgebracht naar het Nationaal Archief.
Voor de bewerking van het archief werd een archiefbewerkingsplan opgesteld dat de basis vormde voor de bewerking. In het plan, dat werd goedgekeurd door het Ministerie van Justitie en het Nationaal Archief, werden afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en de overbrenging opgenomen.
De beginjaar van het archief werd bepaald door de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 op 1 april 2001 met als gevolg een ingrijpende verandering in zowel de taak als de samenstelling van de oude adviescommissie. Het eindjaar (2005) werd bepaald door het jongst aangetroffen vergaderstuk van de plenaire vergaderingen. Bij de adviezen lopen een paar dossiers door tot en met het jaar 2007.
Ten behoeve van de overbrenging naar het archief dient het archief te voldoen aan de in de Regeling duurzaamheid archiefbescheiden (2001) gestelde eisen. Concreet betekent dit dat de volgende stappen zijn uitgevoerd:
  • Alle ijzerwerk (paperclips, nietjes, hechtmechanieken e.d.) is verwijderd;
  • Foto's, lichtdrukken en andere materialen die aan sterkere chemische reacties dan goed papier onderhevig zijn, zijn voorzien van afzonderlijke fourflaps;
  • Omslagen, archiefdozen en etiketten voldoen aan de ICN-kwaliteitseis.
Ordening van het archief
Het eindresultaat van de bewerking is een inventaris op het archief van de ACVZ van het Ministerie van Justitie. De toegang op de archiefbescheiden van de ACVZ is geordend van algemeen naar bijzonder met twee hoofdrubrieken, stukken niet naar inhoud beschreven en stukken naar inhoud beschreven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), nummer toegang 2.09.147, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Adviescommissie Vreemdelingenzaken, 2.09.147, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Verwante archieven
  • Inventaris van het archief van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken 1967-2001

Bijlagen

Geen bijlagen