Terug naar zoekresultaten

2.08.98 Inventaris van het archief van het Ministerie van Financiën, Generale Thesaurie, Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen en taakvoorganger, (1947) 1980-1994 (1998)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.08.98
Inventaris van het archief van het Ministerie van Financiën, Generale Thesaurie, Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen en taakvoorganger, (1947) 1980-1994 (1998)

Auteur

Doc-Direkt

Versie

26-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2020 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Financiën: Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen
Financiën / BARA

Periodisering

archiefvorming: 1980-1994
oudste stuk - jongste stuk: 1947-1998

Archiefbloknummer

F35

Omvang

; 1741 inventarisnummer(s) 59,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Beleidsarchief, normaal geschreven, getypte en gedrukte documenten. Er zijn geen bijzondere handschriften aanwezig.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Financiën, Generale Thesaurie, Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen Ministerie van Financiën, Generale Thesaurie, Directie Buitenlands Betalingsverkeer, , 1949 - 1971

Samenvatting van de inhoud van het archief

De inhoud van dit blok betreft het archief van de directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen van het ministerie van Financiën, Generale Thesaurie en zijn taakvoorganger, de directie Buitenlands Betalingsverkeer (1949-1971). Het archief vormt de weerslag van de buitenlandse financiële betrekkingen, het internationale betalingsverkeer, monetaire akkoorden, buitenlandse leningen en kredieten, deviezenbeleid, prognoses betalingsbalans en uitvoeringen van buitenlandse overeenkomsten. De inhoud bestaat uit adviezen, notities, nota's, KB's, Kamervragen, wetswijzigingen, instructies aan buitenlandse vertegenwoordigers, notulen en correspondentie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na de Tweede Wereldoorlog werd bij het ministerie van Financiën de afdeling Geldwezen ingesteld, die vervolgens op 1 juli 1946 werd opgesplitst in een afdeling binnen- en een afdeling buitenland. Per 1 maart 1949 werd de afdeling Buitenlands Betalingsverkeer gewijzigd in de directie Buitenlands Betalingsverkeer. Deze directie werd belast met de volgende taken: buitenlandse financiële betrekkingen; internationaal betalingsverkeer; monetaire akkoorden; buitenlandse leningen en kredieten; deviezenbeleid; prognoses betalingsbalans; uitvoering van de overeenkomsten van Bretton Woods; herstelbetalingen.
Bij besluit van de minister van Financiën van 8 april 1971 werd de benaming van de directie Buitenlands Betalingsverkeer gewijzigd in directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen (BFB). Deze was verdeeld in drie afdelingen:
  • Afdeling Internationale Monetaire Zaken
  • Afdeling Ontwikkelingshulp en Internationale Organisatie
  • Afdeling Exportkredietverzekeringen en Investeringsgarantie.
De afdeling Internationale Monetaire Zaken hield zich bezig met het voorbereiden van het beleid ten aanzien van internationale monetaire zaken en betalingsbalansaanvragen, internationaal kapitaalverkeer en deviezenwetgeving.
De afdeling Ontwikkelingshulp en Internationale Organisaties coördineerde het beleid van Financiën ten aanzien van internationale organisaties, in het bijzonder Europese Gemeenschappen, OESO en de Benelux, en ontwikkelingshulp, zowel internationaal als nationaal (hulpverleningen aan Suriname en de Nederlandse Antillen).
De afdeling Exportkredietverzekeringen en Investeringsgaranties hield zich bezig met nationale en internationale kwesties op het gebied van exportkredietverzekeringen en investeringsgaranties, schuldenregelingen met landen die in betalingsmoeilijkheden waren geraakt en garanties met betrekking tot emigrantenkredieten.
In 1982 werd de afdeling Exportverzekeringen en Investeringsgaranties losgekoppeld en omgezet in een zelfstandige directie. In 1989 werden de taken op het gebied van internationale coördinatie en ontwikkelingssamenwerking veranderd en verdeeld over de afdeling Europese Gemeenschappen en de afdeling Multilaterale Banken. In 1996 werd de naam van de afdeling Europese Gemeenschappen veranderd in afdeling Europese Unie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Archiefvorming en -beheer van het archief van de Generale Thesaurie directies lagen in de handen van de unit DGGT (Directoraat-generaal GT) van de centrale archiefafdeling van het Ministerie van Financiën. In de periode die dit archief beslaat werd alleen dossierstelselarchief gevormd. De dossiers werden in de dynamische fase systematisch geordend op basis van een van de Basis Archief Code (BAC) afgeleide code voor de Generale Thesaurie. Hierdoor waren de dossiers direct op onderwerp toegankelijk in de dynamische fase.
Uit volle dossierkasten werden geregeld dossiers afgevoerd naar het semi-statisch archief. Er waren afvoermomenten waarbij het soms één set afgevoerde dossiers betreffende één onderwerp betrof. Meestal betrof het kleine setjes betreffende meerdere onderwerpen (kastvakken). Grote semi-statische series van gelijksoortige dossiers ontstonden op die manier niet, soms zich in de afvoerchronologie herhalende kleinere serietjes. Maar over het algemeen zaten in de semi-statische fase dossiers betreffende allerlei onderwerpen door elkaar, en was het archief in deze fase alleen indirect via een systematische dossierinventaris toegankelijk.
Vanaf 1992 begon men bij het archief van Financiën met de invoering van documentaire structuurplannen (DSP’s). De DSP’s beschreven de werkprocessen, de documentaire neerslag daarvan, hoe deze archivistisch beschreven en geordend moesten worden, en op basis van Basis Selectie Documenten (BSD’s) of deze neerslag te bewaren of te vernietigen was. Voor de archiefordening liet men de van de BAC afgeleide code los. Een drietal jaren werkte men met een zelf ontwikkelde, min of meer systematische code. Bij de ingebruikname van het digitale document- en dossierregistratiesysteem DOC-/DOSMAN begin 1996, werd de systematische ordening vervangen door een door dit registratiesysteem bepaalde numerieke ordening.
Bij de afvoer kregen de dossiers al een Bewaar- of Vernietigingstermijn mee. Ze werden nu in een apart archiefblok op B- of V-jaar op jaar en vervolgens op nummer geordend. Vanwege de grootscheepse verbouwing van het pand van Financiën (2006 – 2008) aan het Korte Voorhout werd tijdens de voorbereiding daarvan (2004 – 2006) al het Financiënarchief verhuisd naar het Centraal Archief Rijksbelastingdienst in Apeldoorn. Daarbij werden de twee grote 80- en 90-* jarenblokken algehele dossierstelselarchief (*t/m 1995 lopend i.v.m. DOC/DOSMAN) gesplitst in tienjarenblokken per directie. Aan het BFB 90-archiefblok zijn ook een aantal kleine blokjes toegevoegd met documentair materiaal dat van beleidsambtenaren is overgenomen tijdens het Project Opgeruimd Verhuizen (2005). Dit bevatte hoofdzakelijk persoonlijke documentatie, vaak abusievelijk aangeduid met de verwarrende term 'werkarchief'.
Beide archiefblokken zijn in 2005 overgebracht naar het Centraal Archief Rijksbelastingen in Apeldoorn. In 2009 volgde verplaatsing naar het Gemeentearchief Rotterdam voor bewerking door de Interim Organisatie Rijksarchieven (IORA).
De verwerving van het archief
Het archief is in 2020 door Ministerie van Financiën overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen ontwikkelt beleid met betrekking tot tal van Europese en mondiaal financieel-economische vraagstukken. De directie BFB adviseert de minister over zijn strategie in Europa, de begroting van de EU en daarbij in het bijzonder over de Nederlandse afdrachten aan de EU. Ook bereidt de directie het beleid voor ten aanzien van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Daarnaast analyseert de directie internationale financiële en economische ontwikkelingen, vooral in de voor Nederland relevante economische gebieden om hier vervolgens op in te kunnen spelen en invloed op uit te kunnen oefenen. Dit gebeurt onder andere door de deelname van de minister en de thesaurier-generaal aan internationale vergaderingen. Internationale financiële en monetaire stabiliteit zijn daarbij in het bijzonder van belang.
Selectie en vernietiging
Bij de selectie zijn de volgende Basisselectiedocumenten gebruikt:
  • BSD 015 Beheer van de Rijksbegroting, Stcrt. 31-03-2005/62;
  • BSD 046 Voorlichting van de Rijksoverheid, Stcrt. 14-06-2007/112;
  • BSD 072 Overheidspersoneel, Arbeidsverhoudingen bij de overheid, Stcrt. 16-10-2001/ 200;
  • BSD 073 Overheidspersoneel, Arbeidsvoorwaarden Rijkspersoneel, Stcrt. 16-10-2001/200;
  • BSD 078 Herverzekering van export- en importkredieten en investeringsgaranties, Stcrt. 12-07-2007/132;
  • BSD 094 Milieubeheer, Stcrt. 01-04-2009/78;
  • BSD 126 Internationale financiële en monetaire betrekkingen, Stcrt. 18-04-2007/75;
  • BSD 132 Deviezenbeleid, Stcrt. 13-08-2004/154;
  • BSD 143 Organisatie Rijksoverheid, Stcrt. 16-12-2005/245;
  • BSD 145 Buitenlandse economische betrekkingen, Stcrt. 05-10-2007/193;
  • BSD 168 P-Direkt, personeelsdossier, Stcrt. 20-11-2007/225
Aanvullingen
Op dit archief wordt een aanvulling verwacht uit de periode na 1990.
Verantwoording van de bewerking
De bewerking van het archief bij IORA in Rotterdam startte in de tweede helft van 2009. Het blok bestond uit 216,875 meter archief. Het archief bestreek hoofdzakelijk de periode 1980-1994, er werden echter wel stukken vanaf 1947 tot en met 1998 aangetroffen.
In 2010 ging IORA op in de Haagse Vestiging Archiefbewerking (HVA; de voorganger van Doc-Direkt) en verhuisde het archief mee met de organisatie naar het ministerie van Financiën. In 2013 is het archief met Doc-Direkt mee verhuisd van het Korte Voorhout naar de Diepenhorstlaan in Rijswijk. In 2017 is in Rijswijk een in het depot van Doc-Direkt in Apeldoorn aangetroffen aanvulling van 2,625 meter bewerkt, waaruit zowel te bewaren als te vernietigen materiaal kwam.
Tijdens de bewerking zijn de dossiers met de volgende inventarisnummers zoekgeraakt: 98, 167, 222, 251, 290, 311, 562, 609, 615, 691, 747, 748, 770, 813, 923, 1021, 1100, 1135, 1161, 1218, 1288, 1325, 1407, 1520, 1522 en 1706. Bij de betreffende inventarisnummers is in de notabene aangegeven dat deze ontbreken.
Het te vernietigen deel van het archief is in twee delen - in 2016 in Apeldoorn en in 2020 in Rijswijk - vernietigd. Het te bewaren deel van het archief - 50,1 meter - is in 2020 vanaf de Diepenhorstlaan overgebracht naar het Nationaal Archief.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd overeenkomstig de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken is een Verklaring van Vernietiging opgesteld en aan het ministerie van Financiën ter tekening verstuurd.
Ordening van het archief
Het archief was aanvankelijk in de dynamische fase primair geordend volgens een van de Basis Archief Code (BAC) afgeleide code en in de berging rechtstreeks op onderwerp toegankelijk. In de semi-statische fase werd deze ordening volledig losgelaten. Er is daarom voor gekozen om de inventaris onderwerpsgewijs en vervolgens chronologisch te ordenen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Financiën: Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen, nummer toegang 2.08.98, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / BARA, 2.08.98, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven
Dit archief sluit aan bij de al bij het Nationaal Archief aanwezige archieven van de directies Buitenlands Betalingsverkeer en Buitenlandse Financiële Betrekkingen van het ministerie van Financiën, Generale Thesaurie: toegangnummers 2.08.50 (1941-1954) en 2.08.51 (1953-1979).

Bijlagen

Geen bijlagen.

Archiefbestanddelen