Archief
Titel
2.05.462 Inventaris van het archief van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Denemarken, (1965) 1975-2013
Auteur
Doc-DirektVersie
16-05-2024
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2021 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Nederlandse ambassade in Denemarken (Kopenhagen) [blok 1975-2013] BuZa / Ambassade Denemarken 1975-2013
Periodisering
archiefvorming: 1975-2013 oudste stuk - jongste stuk: 1965-2013
Archiefbloknummer
Z369Omvang
99 inventarisnummer(s)Taal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normaal geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Bevat tevens foto's.Archiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Nederlandse ambassade in DenemarkenSamenvatting van de inhoud van het archief
Het archief bevat stukken ontvangen en opgemaakt door de Nederlandse ambassade in DenemarkenArchiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Achtergrondinformatie Denemarken
Staatsinrichting en politiek
Het koninkrijk Denemarken bestaat uit Denemarken, Groenland en de Faeröer-eilandengroep. Binnen het koninkrijk zijn Groenland en de Faeröer zelfstandige bestuurlijke gebieden, gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan. Denemarken is al sinds de vikingtijd een koninkrijk. Het koninkrijk Denemarken is sinds 1849 een parlementaire democratie. Daardoor is de macht van het staatshoofd (koning of koningin) beperkt. De uitvoerende macht is in handen van het parlement en de ministerraad (Statsraadet). Denemarken heeft sinds 1953 een wetgevende macht van één Kamer, de Folketing, met 179 rechtstreeks gekozen leden. Hiervan worden 135 leden gekozen uit 23 kiesdistricten. Voor kandidaten van kleine partijen die de kiesdrempel niet gehaald hebben zijn 40 zetels gereserveerd. Verder hebben Groenland en de Faeröer elk twee afgevaardigden. Alle Deense en mannen en vrouwen hebben vanaf 18 jaar actief en passief kiesrecht. Er is geen opkomstplicht. Doordat ook partijen die onder de kiesdrempel blijven in het parlement kunnen komen, telt Denemarken bijzonder veel politieke partijen. Sinds 1973 is Denemarken lid van de Europese Unie.
Bron: https://www.landenweb.nl/denemarken/samenleving/
Geschiedenis (periode 1975-2015)
In 1973 werd Denemarken lid van de Europese Unie. In 1982 trad de Sociaal-democratische regering af, om plaats te maken voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Poul Schluter van de Conservatieve Volkspartij. Deze zou het land de hierop volgende 12 jaar leiden. In 1993 herwonnen de Sociaal-democraten de macht, die zij behielden tot de verkiezingen in 2001, waarin zij met grote cijfers verslagen werden door de liberale/conservatieve oppositie.
Op 27 september 2001 werd het kabinet Rasmussen geïnstalleerd. De Liberale Partij (Venstre) en de Conservatieve Partij maakten deel uit van het minderheidskabinet van Anders Fogh Rasmussen (Venstre).
De uitkomst van de verkiezingen van 2005 leidde tot een tweede regeerperiode voor Premier Rasmussen, diens Liberale Partij en de Conservatieve Partij in wederom een minderheidskabinet. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een liberale MP een tweede mandaat kreeg.
In 2006 kreeg Denemarken te maken met de "Cartooncrisis" Al in 2005 werden cartoons met afbeeldingen van de profeet Mohammed gepubliceerd in een Deense krant. In veel moslimlanden ontstond hier veel commotie over en was er een onofficiële boycot van Deense producten.
In november 2007 kreeg Rasmussen een derde termijn na vervroegde verkiezingen. In april 2009 werd premier Anders Fogh Rasmussen benoemd tot secretaris generaal van de NATO en opgevolgd door de Minister van Financiën Lars Lokke Rasmussen. Helle Thorning-Schmidt won in 2011 met de centrum linkse coalitie de verkiezingen en was daarmee de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. In juni 2015 viel de centrumlinkse coalitie van Helle Thorning-Schmidt. Lard Lokke Rasmussen vormt een rechtse minderheidsregering.
Bron: https://www.landenweb.nl/denemarken/geschiedenis/
Betrekkingen Nederland – Denemarken
Nederland en Denemarken onderhouden uitstekende betrekkingen op politiek, economisch en cultureel gebied. De landen zijn in veel opzichten aan elkaar verwant en trekken daarom internationaal vaak samen op. Nederland en Denemarken vierden in 2005 het vierhonderd jarig bestaan van hun diplomatieke betrekkingen die op 31 maart 1605 officieel begonnen.
Politieke betrekkingen
- De betrekkingen tussen Nederland en Denemarken zijn uitstekend, ook binnen de Europese Unie (EU).
- De betrekkingen kennen een lange geschiedenis. Tijdens de 16e en 17e eeuw al was de handel rond de Baltische zee belangrijk voor de Nederlandse economie.
- Denemarken is in vele opzichten nauw verwant aan Nederland. De landen zijn bondgenoten binnen de Europese Unie als het gaat om het aanpakken van economische issues.
- Ook op de gebieden mensenrechten, vrede en veiligheid loopt het Deense beleid parallel aan het Nederlandse, zij het dat Denemarken binnen de EU een uitzonderingsclausule ('opt-out') op defensiegebied kent.
- Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten in maart 2015 een 3-daags staatsbezoek aan Denemarken. Zij werden daarbij vergezeld door minister Koenders (BZ). Het bezoek stond vooral in het teken van duurzaamheid, waaronder duurzame energie.
Economische betrekkingen
- Nederland behoort tot de belangrijkste handelspartners van Denemarken. De belangrijkste importproducten zijn: olie en olieproducten, machines, vis en visproducten, zuivel en, chemische producten. De belangrijkste Nederlandse exportproducten naar Denemarken zijn: machines, ICT , AV- en telecomapparatuur, groenten en fruiten chemische producten.
- Denemarken is geen lid van de eurozone. De Deense kroon is wel met een nauwe bandbreedte gekoppeld aan de euro.
Culturele betrekkingen
- Tussen Nederland en Denemarken vinden geregeld culturele uitwisselingen plaats.
Ambassade Kopenhagen:
Overzicht ambassadeurs:
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1975-1977: Putman Cramer, mr. Pieter Veecken
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1977-1982: Waal, Arnout, de
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1982-1986: Nispen tot Sevenaer, Jhr. Mr. Hubert Joseph Maria, van
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1986-1990: Beelaerts van Blokland, Jhr. Mr. Eduard Seger Bernhard Theodoor
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1990-1993: Sinninghe Damsté, mr. Willem
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1993-1997: Semeijns de Vries van Doesburgh, mr. Johan Willem
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 1997-1999: Fietelaars, mr. Johannes Hubertus Wilhelmus
- Denemarken, Kopenhagen, TZ, 1999-2000: Ebbenhorst Tengbergen, mr. Johan Theodoor Herman Cornelis
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 2000-2005: Förster, mr. Johannes Anthonius Franciscus Maria
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 2006-2009: Kramer, G.J.H.C.
- Denemarken, Kopenhagen, BGA, 2010-2011 Zutphen, mr. N.P. van
Bron: CD-rom “Historisch overzicht van de Nederlandse chefs de poste en hun standplaatsen”, DDI 2003. Naast de ambassade in Kopenhagen waren of zijn er vanaf 1975 nog consulaten-generaal en consulaten in Denemarken gevestigd:
Overzicht consulaten-generaal:
Overzicht (vice) consulaten- Aalborg, 1946-…., consulaat
- Aarhus, 1945-…., consulaat
- Esbjerg, 1952-2012, consulaat
- Fredericia, 1967-2008 (vice-consulaat) 2009-2012 (consulaat)
- Nakskov, 1968-2005, vice-consulaat
- Nuuk (Groenland), 2003- …. , vice-consulaat
- Odense, 1945 - …., consulaat
- Rønne, 1945-2012, vice-consulaat
- Tørshavn (Faroer Eilanden), 1960-…., consulaat
Bovenstaande informatie is afkomstig uit het door Buitenlandse Zaken samengesteld overzicht van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland, 1945-2014. Hieronder volgt een algemene beschrijving over de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.
Taken ambassade
De werkzaamheden van de bilaterale posten kunnen verdeeld worden in politieke aangelegenheden, economische aangelegenheden, ontwikkelingssamenwerking, pers- en culturele aangelegenheden, consulaire aangelegenheden en algemene zaken. Hieronder volgt een weergave van de taken:
Politieke Zaken (PZ):
- het volgen van de binnenlandse en buitenlandse politieke ontwikkelingen in het land van accreditatie; het rapporteren aan de Nederlandse regering omtrent de voor Nederland relevante ontwikkelingen, opdat die bij het formuleren van haar beleid daar rekening mee kan houden;
- het uitdragen van het Nederlandse politieke beleid;
- het behartigen van de belangen van andere landen; dit omvat de behartiging van de politieke belangen van Luxemburg.
Economische Zaken (EZ):
De economische werkzaamheden kunnen worden onderscheiden in macro-, meso- en micro-economische.
Macro-economisch:
- het opstellen van algemene economische rapportages over macro-economische ontwikkelingen in het land van accreditatie, overheidsmaatregelen, monetaire kwesties, energievoorziening, milieuhygiëne, lucht- en scheepvaartaangelegenheden;
- het vergaren van handelspolitieke informatie en het leveren van inspanningen, met name daar waar de handel op beperkende maatregelen stuit;
- het toezenden van economisch-statistisch materiaal;
- het verstrekken van inlichtingen aan de overheid en het bedrijfsleven van het land van vestiging over economische ontwikkelingen en mogelijkheden tot economische samenwerking met Nederland;
- het uitdragen van het Nederlandse beleid op economisch terrein.
Meso-economisch:
- het berichten over afzetmogelijkheden, ontwikkelingen in het bedrijfsleven, fusies, buitenlandse investeringen, concurrentie van derde landen;
- het geven van voorlichting over Nederlandse leveringsmogelijkheden van goederen en diensten;
- het doen van meldingen over ontwikkelingsprojecten en overheidsaanbestedingen;
- het aantrekken van industriële projecten voor Nederland door middel van voorlichting, bemiddeling, etc.;
- het berichten over economische missies die West-Europa bezoeken en hulp aan Nederlandse missies in het ambtsgebied;
- het berichten over beurzen en tentoonstellingen in het land van vestiging en hulp bij Nederlandse deelname aan beurzen.
Micro-economisch: Het ondersteunen en begeleiden van Nederlandse exporteurs in de vorm van:- handelsbemiddeling;
- voorlichting aan Nederlandse zakenlieden en introducties bij overheid en bedrijfsleven;
- bemiddeling bij handelsgeschillen.
Ontwikkelingssamenwerking (OS): De werkzaamheden in het kader van ontwikkelingssamenwerking houden in:- het analyseren van het ontwikkelingsbeleid van het betrokken land;
- het nagaan van de plaats die Nederland in de samenwerking op dit gebied zou kunnen innemen;
- het vaststellen van doelgroepen waarop het samenwerkingsbeleid gericht kan zijn;
- het adviseren omtrent de aanvaardbaarheid en uitvoerbaarheid van individuele projecten;
- het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van Kleine Ambassade Projecten (KAP);
- het toezicht houden op en berichten over de voortgang van projecten;
- het begeleiden van uit te zenden deskundigen, huisvesting, financiering, hulp bij import van goederen;
- het bemiddelen bij de invoer van materieel voor hulpprojecten;
- het behandelen van financiële aspecten.
Consulaire Zaken (CZ):
Ten behoeve van Nederlanders:
Het zorg dragen voor de Nederlandse kolonie en Nederlandse toeristen in het buitenland. De meest voorkomende werkzaamheden hiervoor zijn:
- het verstrekken, verlengen en wijzigen van reisdocumenten voor Nederlanders, alsmede diplomatieke, consulaire en dienstpaspoorten;
- het opmaken van legalisaties;
- het verstrekken van juridische adviezen;
- het leveren van bijstand bij het opstellen van notariële akten;
- het opmaken van akten van huwelijkstoestemming;
- het in bewaring nemen van holografische en geheime testamenten;
- het opmaken van volmachten;
- het registreren van opgemaakte akten in een repertorium;
- het opmaken van akten van de burgerlijke stand;
- het regelen van dienstplichtzaken;
- het zorgen voor repatriëring;
- het overbrengen van gerechtelijke stukken, het bijstaan van rogatoire commissies, het opmaken van legalisaties en het verrichten van andere juridische handelingen.
Ten behoeve van buitenlanders:- het verlenen van visa voor bezoeken aan Nederland korter dan drie maanden of het verstrekken van een ‘machtiging voorlopig verblijf’ bij een verblijf langer dan drie maanden;
- het doorzenden van asielverzoeken;
- het inlichten van buitenlandse autoriteiten over Nederland.
Pers- en culturele zaken (PCZ):
Het bevorderen en verbreiden van kennis van het leven en denken van het Nederlandse volk, zijn staatkundige, economische en sociale structuur, zijn cultuur en zijn historie, en over de beginselen en feitelijke gegevens die daarbij een rol spelen. De diplomatieke post heeft tot taak het ontwikkelen van activiteiten en het aankweken en onderhouden van relaties die de banden tussen beide landen kunnen verstevigen. Concreter betekent dit:
- het medewerken aan de uitvoering van bilaterale afspraken en verdragen op cultureel en wetenschappelijk gebied;
- het deelnemen aan het internationale culturele verkeer;
- het profijt trekken uit multilaterale samenwerkingsvormen op dit gebied alsmede het uitdragen van Nederlandse standpunten;
- het onderhouden van contacten met de lokale pers teneinde publicaties over Nederland te stimuleren en waar nodig onjuiste voorlichting te corrigeren.
Algemene zaken (AZ) De afdeling Algemene Zaken is belast met de ondersteunende, secundaire taken op een post, dat wil zeggen zaken met betrekking tot:- personeel;
- informatievoorziening, automatisering;
- organisatie;
- financieel beheer;
- archief;
- communicatie;
- huisvesting;
- vervoer.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven van de buitenlandse posten van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werden geordend en geselecteerd conform instructies, opgesteld door de centrale archiefafdeling op het departement en neergelegd in een archiefinstructiebundel. De archiefinstructiebundel heeft in de loop der jaren grotere en kleinere revisies ondergaan. De belangrijkste was de introductie van de archiefinstructiebundel ''Archiefzorg op de posten" in 1999. Deze archiefinstructie introduceerde een nieuwe primaire, hiërarchische ordening op trefwoord en verving de oude ordening op basis van de Archiefcode BZ, afgeleid van de Universele Decimale Code (UDC).
In 2014 is besloten om alle postenarchieven uit de periode 1975-2013 te bewerken. Het zogenaamde archiefblok "Postenarchieven" bestaat uit de volgende onderdelen:
- Archiefbescheiden over de periode 1975 – 1984, code-archief;
- Archiefbescheiden over de periode 1985 – 1990, code-archief;
- Archiefbescheiden over de periode 1990 – 2013.
Archiefbescheiden uit de periode voor 1975 zijn in eerder stadium overgebracht naar het Nationaal Archief. Zie daarvoor "Verwante archieven". De archiefbescheiden over de periode 1975-1984 zijn grotendeels rond 2005 overgedragen aan Nederland. Ook het archief over de periode 1985-1990 is later voor een belangrijk deel overgedragen aan Nederland. De archiefbescheiden over de periode vanaf 1990 zijn voor aanvang van de archiefbewerking in zijn totaliteit overgedragen aan Nederland in het kader van actie "Papier Hier" (dit project is gericht op het afbouwen van de bestaande papieren archieven op departementen en posten). Met deze actie werden eveneens de nog niet aan Nederland overgedragen dossiers uit de periode voor 1990 meegenomen.
De archieven waren tot aan de overdracht aan het NA in beheer bij Doc-Direkt. In 2021 is het archief van de ambassade Denemarken bewerkt door Doc-Direkt, locatie Rijswijk.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2021 door Minister van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat stukken ontvangen en opgemaakt door de Nederlandse ambassade in Denemarken over de periode 1975-2013. Het betreft stukken over de organisatie en taken van de ambassade op het gebied van consulaire, economische en politieke zaken.
Selectie en vernietiging
De selectie heeft plaatsgevonden aan de hand van de volgende vastgestelde selectielijsten:
Voor archiefbescheiden over de periode tot en met 1990 op de beleidsterreinen Buitenland en Ontwikkelingssamenwerking:
- [103B] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Ontwikkelingssamenwerking over de periode 1965–1990, vastgesteld bij besluit van 18 december 2013 nr. NA/2013/13.045 Stcrt. 2013-36668;
- [103A] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Buitenland over de periode 1965-1990, vastgesteld bij besluit van 18 december 2013 nr. NA/2013/13.044 Stcrt. 2013-36665;
Voor archiefbescheiden over de periode vanaf 1990 op de beleidsterreinen Buitenland en Ontwikkelingssamenwerking:- [186] Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Nederlands buitenlands beleid over de periode vanaf 1990, vastgesteld bij besluit van 18 december 2013 nr. NA/2013/12.299 Stcrt. 2013-36667.
Aanvullingen
Het is niet uitgesloten dat in de toekomst alsnog dossiers worden nagezonden. Om die reden is het mogelijk dat er voor dit archief nog aanvullingen komen.
Verantwoording van de bewerking
Als basis voor de bewerking werd een Archiefbewerkingsplan (ABP Postenarchieven 1975-2013) opgesteld, dat in november 2013 werd ondertekend door Doc-Direkt, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Archief. Hierin zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en overbrenging geregeld voor de postenarchieven in de periode 1975-2013. Vervolgens werd voorafgaand aan de bewerking een werkinstructie opgesteld.
Voor de bewerking van dit archief is ook rekening gehouden met het ABP voor de archieven van de buitenlandse posten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de periode vanaf 1990 (ABP posten 1990-heden). Dit ABP, ondertekend door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Archief, bevat de uitkomst van een onderzoek naar de gemaakte selectiebeslissingen op basis van de door de posten gehanteerde archiefinstructies ten opzichte van de geldende selectielijsten. Het resultaat was dat op de door de posten gemaakte beslissingen een aantal correcties moest worden doorgevoerd. De correcties hebben vooral betrekking op de rubriek Algemene Zaken, waarbij met name dossiers inzake de bedrijfsvoering (o.a. huisvesting, financiën en personeel), op grond van eerdergenoemde selectielijsten, alsnog voor vernietiging zijn aangemerkt.
De omvang van het archief voor aanvang van de bewerking was 56,5 m1. Na bewerking van het archief is in totaal 2,5 m1 archief voor bewaring overgebleven.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
Binnen het archief is spraken van een primaire ordening op land:
- Denemarken
Daarbinnen is er sprake van een ordening (hoofdindeling)op afdeling:- AZ (Algemene Zaken)
- CZ (Consulaire zaken)
- EZ (Economische zaken)
- PCZ (Pers- en culturele zaken)
- PZ (Politieke zaken)
Nadere onderverdeling was op basis van door archiefvormer toegekende trefwoordindeling. Indien mogelijk kon het noodzakelijk zijn hierin enige correcties uit te voeren. Te denken valt aan de benaming van de rubrieken of sub-rubrieken. Tevens werden eventuele onjuistheden hersteld.Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse ambassade in Denemarken (Kopenhagen) [blok 1975-2013], nummer toegang 2.05.462, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Ambassade Denemarken 1975-2013, 2.05.462, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
- 2.05.171: Het archief van het Nederlands Gezantschap (later Ambassade) in Denemarken uit de periode 1955-1974
Bijlagen
Geen bijlagen