Terug naar zoekresultaten

1.10.11.02 Inventaris van het archief van J.P. van Braam [levensjaren 1737-1803] en enkele andere familieleden, 1727-1883

Vice-admiraal. Bevat ambtelijke stukken betreffende marine- en koloniale zaken. Later aangevuld met stukken van andere leden van de familie Van Braam
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.11.02
Inventaris van het archief van J.P. van Braam [levensjaren 1737-1803] en enkele andere familieleden, 1727-1883

Auteur

J. de Hullu, N.N.

Versie

23-10-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1915 (1950) cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Van Braam
Braam

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1727-1883

Archiefbloknummer

1136

Omvang

318 inventarisnummer(s) 4,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bengalen, Equipagemeester
Braam, Jacob Pieter van (1737-1803)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Vice-admiraal. Bevat ambtelijke stukken betreffende marine- en koloniale zaken. Later aangevuld met stukken van andere leden van de familie Van Braam

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jacob Pieter van Braam, geboren te Werkhoven bij Utrecht in1737, trad in 1748 als adelborst in dienst bij de Admiraliteit van Amsterdam en nam als zoodanig deel aan eenige tochten naar Curaçao; in 1753 werd hij bevorderd tot luitenant, in 1758 tot kommandeur. In laatstgemelde hoedanigheid was hij tegenwoordig bij verschillende kruistochten in de Middellandsche zee en in West-Indië. Naderhand ging hij over in dienst van de Oostindische Compagnie en vertrok in 1764 naar Indië als gezagvoerder van den Compagniesbodem Amerongen. in 1767 werd hij aangesteld als equipagemeester in Bengalen. In 1773 uit die betrekking eervol ontslagen, keerde hij in 1776 op het Compagniesschip De Jonge Lieve in het vaderland terug. Na kort daarop den dienst bij 's lands zeemacht te hebben hervat, werd hij in 1782 benoemd tot opperbevelhebber van een naar Oost-Indië uitgezonden oorlogssmaldeel, waarmede hij in 1784 Riouw tot onderwerping bracht. Na in December van dat jaar teruggekeerd te zijn, begaf hij zich in april 1785 naar Ceilon, teneinde de ontruiming van de plaatsen en factorijen op dit eiland en op de kust van Koromandel, waartoe de Engelschen volgens het vredesverdrag van 1784 verplicht waren, doch die zij onder allerlei voorwendsels uitstelden, door de tegenwoordigheid van zijn eskader te bevorderen en tegelijkertijd de vorderingen van den keizer van Kandia op de Compagnie zooveel mogelijk te helpen beteugelen. In 1786 in Nederland teruggekeerd, werd hij in 1788 tot schout-bij-nacht en in 1792 tot vice-admiraal bevorderd. In 1794 werd hij ter vervanging van wijlen den vice-admiraal Justus Boot benoemd tot inspecteur van het kort te voren opgerichte korps scheepsartilleristen. (Vgl. den brief aan Van Braam van J. van Peer van 27 maart 1794 en Van Braams antwoord van 30 maart 1794 in nummer 142 van dezen inventaris.) Hij overleed in 1803.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Afdelingen I en II
De papieren van de vice-admiraal J.P. van Braam, wier beschrijving hier wordt medegedeeld, bestaan strikt genomen uit twee afzonderlijke afdeelingen, die resp. in 1914 en 1915 door zijn achterkleinzoon den heer W.H. van Braam aan het Algemeen Rijksarchief (heden Nationaal Archief) ten geschenke zijn gegeven. De in 1914 geschonken stukken zijn weliswaar reeds beschreven in het vorig jaarverslag, doch aangezien zij met die van 1915 uitteraard één geheel vormen was het wenschelijk ze tegelijk met deze nogmaals in den hierachter volgende inventaris op te nemen. Deze laatste is dus te beschouwen niet als supplementaire, maar als een volledige beschrijving van al de Van Braam papieren, die in 1914 en 1915 in het bezit van het Algemeen Rijksarchief zijn gekomen. Met het oog hierop scheen het tevens niet ongedienstig aan dezen inventaris een vollediger levensschets van Van Braam te laten voorafgaan dan die, welke vóór de beschrijving van 1914 is geplaatst.
Afdeling III
Van de heer W.H. Braam te Amsterdam, door bemiddeling van de Gemeente-archivaris, ten geschenke ontvangen: Papieren afkomstig van de vice-admiraal J.P. van Braam. 18e en begin 19e eeuw.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Van Braam, nummer toegang 1.10.11.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Braam, 1.10.11.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Het kaartmateriaal uit het onderhavige archief is afgescheiden naar het Archief BRF J.P. van Braam, 1737-1803, toegang 4.BRF.

Archiefbestanddelen