Archief
Titel
1.10.101 Inventaris van het archief van de familie Mirandolle, 1713-1911
Auteur
M.C. van Leeuwen-CannemanVersie
08-05-2021
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Familiearchief Mirandolle Mirandolle
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1713-1911
Archiefbloknummer
1189Omvang
; 57 inventarisnummer(s) 0,57 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Mirandolle
Van der Tuuk
Ghert, Henry Mirandolle van (1750-1814)
Mirandolle, Charles François (1789-1841)
Mirandolle, Charles Jean François (1827-1884)
Mirandolle, Reinhart Nicolaas Laurens (1833-1914)
Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief van de Nederlandse tak van de van oorsprong Noord-Italiaanse familie Mirandolle bevat genealogische aantekeningen, beschrijvingen van portretten en wapentekeningen, en stukken betreffende geboorten en nalatenschappen. Het grootste deel is afkomstig van jurist C.F. Mirandolle en bevat onder meer bewijzen van lidmaatschappen van genootschappen en vrijmetselaarsloges; stukken in verband met zijn functies in Nederland en in Nickerie, Suriname; en registers inzake het beheer van de plantage Vredenburg in Suriname. Daarnaast zijn er in het archief stukken van persoonlijke aard te vinden van de plantersfamilie Van der Tuuk.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De oorsprong van de familie Mirandolle ligt in Noord-Italië. Een zekere Francesco Picus (1250-1321) werd door keizer Lodewijk als keizerlijk vicarius te Modena aangesteld en werd heer van de stad Mirandola. Zijn nakomelingen - behalve heer van Mirandola, ook graaf van Concordia - onderscheidden zich in de 14e en 15e eeuw als condottieri aan de Italiaanse hoven. De familie bracht daarnaast geleerden voort, onder wie de filosoof en humanist Giovanni Pico della Mirandola.
In de eerste helft van de vijftiende eeuw stelde Scipione Pic de Mirandole, bijgenaamd "il Capitano" zich in dienst van koning Karel VII van Frankrijk. Hij raakte tijdens oorlogshandelingen gewond, kon niet naar Italië terugkeren en vestigde zich in Frankrijk. Koning Lodewijk XI verhief hem in 1451 tot seigneur van Blais uit dank voor de aan Frankrijk bewezen diensten. Met hem begon de Franse tak van de familie.
Zijn nakomelingen vervulden vooral rechterlijke en administratieve functies. Eén van hen, Jean Pic de Mirandolle de Blais, koninklijk rechter te Brouyère en Montréal, werd in 1680 van zijn functies ontheven omdat hij behoorde tot de "Religion prétendue réformée". Na de herroeping van het Edict van Nantes (1685) werden de protestanten heviger vervolgd dan tevoren en zochten dientengevolge veiliger streken op. Volgens de overlevering vluchtte ook Jean Pic de Mirandolle met zijn twaalfjarig zoontje Jean Pic; zijn vrouw bleef met de jongste twee kinderen in Frankrijk achter. Hij bereikte over zee de Nederlanden en tekende op 30 juli 1692 in de Waalse kerk te Rotterdam de "acte de recognoissance" ( Inv. nr. 3. ) ; de nakomelingen van Jean Pic jr. vormden de Nederlandse tak van de familie. ( De genealogie van de Nederlandse tak is opgenomen in Nederland's Patriciaat, jrg. 6, 1915. ) De archivalia afkomstig van diens achterkleinzoon Charles François (1789-1841) vormen het voornaamste bestanddeel van het familiearchief. Deze had zich het gevestigd als advocaat toen zijn vaderlandse plicht hem riep bij het verdrijven van de Fransen in 1813. Hij onderscheidde zich op dappere wijze als 2e luitenant van de Oranje Garde onder leiding van Witte Tullingh.
Als gevolg van de bij de vrede van Parijs tot stand gebrachte overeenkomst, waarbij was bepaald dat Engeland de kolonie Suriname aan Nederland zou teruggeven, stak op 21 november 1815 een eskader in zee om Nederlandse troepen naar deze kolonie te transporteren. Op één van de fregatten bevond zich Charles François Mirandolle; hij was benoemd tot president van de rechtbank van kleine zaken in Suriname. Eenmaal in Suriname vervulde hij ook andere rechterlijke functies. ( Inv. nr. 13. ) Onder de Nederlandse plantersfamilies met wie hij omging was het gezin Van der Tuuk. Dit gezin, bestaande uit vader, moeder en tien kinderen, was in 1808 op avontuurlijke wijze in een roeibootje vanuit Nederland door het Continentale Stelsel ontkomen naar een Engels schip, dat hen naar Paramaribo had gebracht. ( Inv. nr. 53. ) Vader Van der Tuuk vervulde er aanvankelijk enkele ambtelijke functies en kocht in 1818 de plantage Vredenburg in het district Para. Zijn tweede dochter, Georgine Louise Charlotte Antoinette, werd in 1822 Mirandolles vrouw. Na het overlijden van zijn schoonvader in 1824 bestuurde Mirandolle enkele jaren de plantage. Ook na zijn terugkeer naar Nederland (1831) behield hij bemoeienis met de plantage. Het verklaart waarom zich in het archief van de familie Mirandolle ook veel stukken Van der Tuuk bevinden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd in 19.. geschonken aan de Waalse bibliotheek. Het werd in 1987 geïnventariseerd bij het Centraal Register van Particuliere Archieven in 's-Gravenhage.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Mirandolle, nummer toegang 1.10.101, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Mirandolle, 1.10.101, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar