Informatiebijeenkomst openbaar worden CABR

Op 1 januari 2025 wordt het grootste oorlogsarchief van Nederland, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), openbaar. Om meer informatie te geven over het CABR organiseert het Nationaal Archief samen met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum  op dinsdag 26 november een informatiebijeenkomst.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt meer informatie gegeven over het CABR, wat openbaar worden en online publiceren van het archief inhoudt, en hoe je er straks in kunt zoeken.

Emoties

Speciale aandacht is er voor het besef dat voor nabestaanden de openstelling van het CABR confronterend kan zijn en emoties oproepen. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe informatie bekend wordt over wat er met familieleden is gebeurd. Dit geldt voor nabestaanden van verdachten, maar ook voor nabestaanden van vervolgingsslachtoffers en verzetsdeelnemers. In het programma zal er daarom ook aandacht zijn voor de mogelijke impact van online beschikbaarstelling en de beschikbare hulp en ondersteuning voor degenen die daar behoefte aan hebben. 

Programma

18.00 uur    Inloop
18.30 uur    Welkomstwoord 
18.35 uur    Inleiding door Alan Moss, Nationaal Archief
18.55 uur    Lezing door Corien Glaudemans over Documentatiedienst van de Haagse politie 
19.20 uur     Resultaten Onderzoek ARQ
19.30 uur    In gesprek over de impact van openbaarwording CABR begeleid door ARQ
20.30 uur    Afsluiting