April-nummer AG Connect: Archiveren by design

23 april 2020

Nadat digitale informatie voor haar oorspronkelijke doel is gebruikt, blijft deze vaak onbeheerd achter. Waardoor de bruikbaarheid snel achteruit gaat. Dat is zonde, want veel afgehandelde informatie is nog waardevol voor andere toepassingen. Archiveren heeft tot doel deze informatie te behouden voor toekomstig hergebruik.

By design

Archiveren is meer dan ooit relevant nu toegang tot informatie een belangrijke productiefactor voor organisaties is geworden, vindt Erik Saaman, strategisch adviseur van het Nationaal Archief. Maar dan wel op een nieuwe manier: by design!

Sluipenderwijs gegijzeld

Geregeld wordt werk onmogelijk gemaakt doordat ransomware informatie ontoegankelijk maakt. Dat wil niemand, dus worden daar maatregelen tegen genomen. Maar ondertussen worden grote delen van dezelfde informatie sluipenderwijs gegijzeld doordat gebrekkig beheer ze ontoegankelijk maakt. Ook dat vergt maatregelen. Maar deze worden vaak ervaren als saai, lastig, onbelangrijk en weinig urgent. Ze blijven daarom lang liggen en vervolgens komt het er niet meer van. Maar een organisatie loopt daarmee onbewust wel risico’s. En dat geldt niet alleen voor de verre toekomst. Digitale informatie is door de omvang, technische diversiteit en snelle ontwikkelingen veel sneller onvindbaar en onbruikbaar dan papieren informatie. Soms al na een paar maanden…

Download de pdf voor het hele artikel.
 

Archiveren by design AG Connect april 2020