Geonovum heeft een nieuwe versie van de handreiking Archiveren ruimtelijke plannen uitgebracht. Hierin zijn actuele inzichten verwerkt en kaders bijgewerkt. De handreiking legt uit hoe je je werkproces zo inricht dat ruimtelijke plannen digitaal worden gearchiveerd in lijn met de geldende wet- en regelgeving. De tekst is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Archief.
Overheden zijn vanuit de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Archiefwet verplicht om digitale ruimtelijke plannen toegankelijk te maken en te houden, én te archiveren. Het gaat daarbij vooral om de samenhangende set bronbestanden - zoals planteksten, vaststellingsbesluiten of illustraties - én de topografische kaarten (ondergrond), die die deel uitmaken van de ruimtelijke (ordenings)plannen. En ook om de documentatie van het bijbehorende werkproces.
Waarom een handreiking?
De praktijk leert dat overheden niet altijd goed weten hoe zij digitale informatie toegankelijk kunnen maken. Dit was in 2013 aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek met experts van gemeenten, provincies, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Nationaal Archief. Met als centrale vraag: Waar moet ik op letten wanneer ik een ruimtelijk plan (bijvoorbeeld een bestemmingsplan) archiveer of overdraag aan een archiefdienst? De bevindingen resulteerde in een praktische handreiking voor medewerkers die zich bezighouden met ruimtelijke ordening. En met het beheer van ruimtelijke plannen.
Uitleg in stappen
De handreiking voorziet in een stappenplan voor het digitaal archiveren van ruimtelijke plannen. Dit kan in aanvulling op het bestaande informatiebeleid. Het stappenplan houdt rekening met de geldende kaders voor ruimtelijke ordening en archivering. Denk aan de Wro, standaarden voor ruimtelijke ordening, Archiefwet en DUTO . En de hieruit voortvloeiende randvoorwaarden.
Meer informatie
De nieuwe versie van de handreiking Archiveren ruimtelijke plannen is beschikbaar op de website van Geonovum. Voor (achtergrond)informatie, bijvoorbeeld over duurzame toegankelijkheid, verwijst de handreiking naar de website van het Nationaal Archief.