Hoe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of nog veel meer? Op deze en nog veel meer vragen geeft Historische atlas NL antwoord in woord en beeld. Een rijk geïllustreerd overzichtswerk van 208 pagina’s waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen. Historische atlas NL is vanaf nu o.a. verkrijgbaar bij het Nationaal Archief.
De meeste historische stukken die in de atlas staan komen uit het Nationaal Archief. Bekende documenten als het Plakkaat van Verlatinge (1581) en de oerversie van onze huidige grondwet (1848) zijn in het werk opgenomen. Maar ook minder bekend materiaal is gebruikt, zoals het Verdrag van Londen (1839) dat ervoor zorgde dat Roermond niet in België, maar in Nederland kwam te liggen.
Herkenbare én bijzondere kaarten
De kaarten in de atlas variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten. En zijn afkomstig uit privécollecties, nationale, internationale en regionale archieven, musea en instellingen.
Introductieprijs
Historische atlas NL verschijnt in samenwerking met Het Nationaal Archief. Het boek is geschreven en samengesteld door Martin Berendse, directeur van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) en Paul Brood, archivaris bij het Nationaal Archief en docent archival studies aan de Universiteit Leiden. Het boek is te koop bij boekhandels en het Nationaal Archief. Tot 31 december 2019 december geldt een introductieprijs van €29,95, i.p.v. € 34,95.