In het stamboek vindt u het volgende over de militair:
- staat van dienst (wanneer aangenomen en uit functie gegaan);
- lengte;
- leeftijd;
- geboorteplaats;
- beroep;
- signalement;
- godsdienst;
- burgerlijke staat;
Al de stamboeken bevinden zich in archiefinventaris 2.01.15. In dit archief bevinden zich de stamboekregistraties van militairen in de Bataafse-Franse tijd (1795-1813). Het gaat hier om registraties van zowel officieren als lager personeel, zoals een soldaat. Belangrijk voor u is dat er van dit hele archief scans aanwezig zijn. Om uw zoektocht makkelijker te maken is er een index gemaakt waarmee u op naam kan zoeken. U start uw zoektocht dus in de index 'Landmacht: Stamboeken 1795-1813'. In onderstaande zoekvelden kunt u zoeken op achternaam.
Hoe gaat u verder te werk?
- Heeft u de juiste persoon gevonden? Klik dan op het zoekresultaat.
- Op het volgende scherm vindt u één of meerdere bronverwijzingen. Meerdere bronverwijzingen wijzen erop dat de militair in verschillende stamboeken voorkomt. Klik op een bronverwijzing door naar het betreffende inventarisnummer. U bekijkt de scans door op het inventarisnummer te klikken.
- Let op dat u bij het bladeren in de scans het folionummer (paginanummer) nodig heeft om bij de juiste registratie uit te komen.
De bewaard gebleven stamboekinschrijvingen voor deze periode vindt u hier. U kan hier zoeken op achternaam.
Naast het bestand van de stamboeken is er nog een supplement. Het supplementbestand betreft uittreksels uit stamboeken die een aanvulling kunnen vormen op de zeer incompleet bewaard gebleven serie Stamboeken 1795-1813. Een uittreksel geeft altijd (veel) minder informatie dan een stamboekinschrijving.
Behalve de stamboeken, naamlijsten, conduite- en pensioenstaten kunt u ook pensioenregisters bekijken. Hierin staan de rang, de hoogte van het pensioen en soms de overlijdensdatum vermeld.
Daar de eigenlijke serie stamboeken betrekkelijk onvolledig is, kan het voor komen dat u de persoon niet kan vinden terwijl daar wel aanleiding voor is. Hier is helaas geen oplossing voor.
Van Nederlandse soldaten in Franse dienst bewaart het Nationaal Archief alleen een aantal overlijdensaktes. Het gaat om een zeer onvolledig bestand van militairen – bijna alleen onder de rang van officier - die, buiten Nederland, in een hospitaal of andere openbare instelling in met name Frankrijk zijn overleden.
Soms is de spelling van de namen verfranst. De Jong wordt dan bijvoorbeeld Deyongue.
Als u op zoek bent naar een Nederlandse militair die met Napoleon mee naar Rusland is gegaan, neem contact op met:
Service Historique de la Défense (SHD)
Château de Vincennes
Avenue de Paris
94306 Vincennes Cedex
www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr
Geef wel het regiment op waarin de militair heeft gediend.
Waterloogratificatie
Tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 - waarbij Napoleon definitief werd verslagen - sneuvelden vele soldaten. Overlevenden kregen als dank voor hun inzet een geldelijke beloning, de Waterloogratificatie. De administratie hiervan vindt u bij het Stadsarchief Amsterdam in het Archief van het Hoofdbestuur van het Fonds ter aanmoediging en ondersteuning van de Gewapende Dienst in de Nederlanden.