RDW maakt juridische werkprocessen DUTO

Kentekenplaat. Foto: RDW.
25 oktober 2018

DUTO – Duurzame Toegankelijkheid van Overheidsinformatie - helpt overheidsinstanties om op zo’n manier met hun digitale informatie om te gaan dat deze duurzaam en op de juiste manier beschikbaar blijft in de toekomst. DUTO, ontwikkeld door  het Nationaal Archief, ondersteunt bij de naleving van de Archiefwet. De RDW riep de hulp in van Truelime om de werkprocessen volledig digitaal te maken aan de hand van DUTO.

De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) binnen de Rijksoverheid. Dit bestuursorgaan is verantwoordelijk voor de goedkeuring van en toezicht op Europese voertuigen. Ook verstrekt de RDW kentekens, rijbewijzen en APK-formulieren. 

Volledig digitaal werken

Eind 2016 besloot  de afdeling Juridische en Bestuurlijke Zaken van de RDW de meeste papieren de deur uit te doen en stappen te zetten richting volledig digitaal werken. Nationaal Archief en TrueLime hebben in samenwerking maatregelen voor het verbeteren van de duurzame toegankelijkheid van informatie in alle werkprocessen omtrent bezwaren en beroepen bepaald in een DUTO-scan. Alle stromen, tijdlijnen en actoren rondom documenten en metadata zijn in kaart gebracht in een informatieobjectenmodel. Op basis daarvan bepaalden we welke aanpassingen er moesten komen om digitaal te gaan met behulp van  DUTO. "Het mooie aan deze scan was dat de leverancier van het systeem gelijk aan tafel zat en dat er een enorme bereidheid was bij zowel TrueLime als de RDW om gelijk verbeterpunten te realiseren", zegt Gijsbert Kruithof, Enterprise Architect bij het Nationaal Archief.