In het onderzoek voor haar boek over ‘de meisjes’ in het verzet volgt historica Anna Eva Boogaard de onbekende en vergeten verzetsgeschiedenissen van twaalf vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog bij de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion werkten. Alle medewerkers hadden bij de oprichting van de Amsterdamse bioscoop in juni 1945 twee dingen gemeen: ze waren student en daarnaast jarenlang actief geweest in het verzet tijdens de oorlog. Ieder had een eigen verhaal, maar ze raakten verbonden in hun gezamenlijke strijd tegen de bezetter en de wens om hun leven opnieuw vorm te geven nu Nederland bevrijd was. Toch kennen we vandaag de dag alleen nog de verhalen van de mannen en zijn de vrouwen nergens terug te vinden.
Door verzetsmannen aangeduid als ‘de meisjes’ zijn de verzetsvrouwen van Kriterion onterecht naamloos de geschiedenis ingegaan. Anna Boogaard, die vijf jaar lang zelf in Kriterion werkte, gaat in haar boek op zoek naar de bijzondere verzetsgeschiedenis van haar voorgangers. Daarvoor maakt Anna gebruik van bronnen uit tientallen (privé)archieven, waaronder het Nationaal Archief. Door deze bronnen en het goede contact met nabestaanden van de vrouwen probeert zij om zo dicht mogelijke bij het leven van de vergeten verzetsvrouwen te komen.
Niet alleen de persoonlijke levens van de vrouwen worden in het boek onderzocht, ook de leefwereld waarin deze studentes hun verzetswerk uitvoerden en hun positie als vrouw in de Nederlandse samenleving van de jaren ’30 en ’40 vormt een belangrijk historische context die Anna meeneemt in haar onderzoek. Het boek toont aan dat de geschiedenis vrouwen niet slechts overkwam, maar dat zij deze zelf medevormgaven en hun verantwoordelijkheid namen. De meisjes krijgen zo, bijna tachtig jaar later, hun welverdiende plaats in de geschiedenis van het verzet.
De meisjes wordt in november 2025 uitgegeven door Uitgeverij De Arbeiderspers.