Voor metagegevens - gegevens over gegevens – moeten duidelijke regels worden afgesproken. Daarom heeft het Nationaal Archief samen met het veld de norm MDTO ontwikkeld. Dat is een norm voor het vastleggen en uitwisselen van eenduidige metagegevens voor duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. Deze norm is nog niet verplicht. Maar in het belang van duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie, willen we daar verandering in brengen. De aanvraag hiervoor is inmiddels goedgekeurd door het Forum Standaardisatie.
Toetsingsprocedure
Bij het Forum Standaardisatie kunnen organisaties standaarden aanmelden. Standaarden dus als MDTO. Het Forum heeft MDTO eerst gecontroleerd op een aantal basisvoorwaarden. En vervolgens beslist de toetsingsprocedure op te starten. Als MDTO deze toetsing doorstaat, wordt de norm opgenomen in de 'pas toe of leg uit-lijst'. En moet elke overheidsorganisatie MDTO bij de aanschaf van een ICT-dienst of -product gebruiken (pas toe). Tenzij er legitieme redenen zijn dat niet te doen (leg uit).
Relatie met de standaard TOOI
Het Forum Standaardisatie heeft hetzelfde toetsingstraject opgestart voor de standaard TOOI. Dit is een gemeenschappelijke taal waarmee data en metadata uitgedrukt kunnen worden. TOOI wordt beheerd door het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). Omdat MDTO en TOOI elkaar aanvullen, worden de procedures voor MDTO en TOOI zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. De relatie tussen beide standaarden wordt toegelicht op de websites van het Nationaal Archief en KOOP.
Save the date 11 november: webinar metadata overheid
Het is duidelijk dat het belang van metagegevens in het algemeen en van MDTO in het bijzonder steeds meer gezien en erkend wordt. Het onderwerp heeft dan ook een plek in het programma van de tiende week van Grip op Informatie van VNG Realisatie. Op maandag 11 november vindt het webinar ‘MDTO een standaard voor metadata’ plaats. Dan gaat Jaap Haenen (programmamanager metadata RDDI/CIO Rijk) in op de vaststelling van MDTO voor de rijksoverheid. En de hieraan gekoppelde vervolgaanpak voor metadata binnen de overheid. De gemeente Utrecht laat zien hoe zij op basis van MDTO is gekomen tot een eigen metadatamodel.
Meer informatie over de tiende week van Grip op Informatie en dit webinar zijn te vinden op de Kenniscommunity Informatie en Archief (KIA). Inschrijven voor het webinar kan via VNG Realisatie.
Expertisecentrum het Nationaal Archief
Als expertisecentrum ondersteunt het Nationaal Archief overheidsorganisaties bij het goed beheren van hun informatie. Zodat deze duurzaam toegankelijk is en iedereen gebruik kan maken van het recht op overheidsinformatie. Het aanbod bestaat uit kennisproducten, kennisdeling, advies en onderzoek. Het expertisecentrum faciliteert, stimuleert en organiseert activiteiten, samen met een actieve community. Voor actuele informatie: www.nationaalarchief.nl/expertisecentrum.