Ter gelegenheid van de tentoonstelling Erfenissen van de Nederlandse slavernij. Negen verhalen (in samenwerking met het Nationaal Slavernijmuseum i.o.), is er een speciale rondleiding ontwikkeld die de bezoekers mee naar de depots neemt. Aan de hand van archiefstukken, kaarten en andere bronnen, wordt verkend welke vormen van verzet er plaatsvonden tegen de slavernij.
Omdat de archieven het perspectief van de koloniale machthebber tonen, wordt aan de hand van deze bronnen vooral duidelijk hoe de machthebbers handelen om de slavernij in stand te houden.
Op zeldzame momenten zien we in deze koloniale bronnen ook het perspectief van slaafgemaakten terug.
De rondleider brengt na afloop van de rondleiding de bezoekers naar de tentoonstelling, waar zij op eigen gelegenheid verder kunnen kijken.
Het slavernijverleden leeft erg in de samenleving. We willen onze bezoekers vragen ermee rekening te houden dat dit onderwerp voor iedereen een andere betekenis heeft. Tijdens de rondleiding ligt de nadruk op het perspectief van de slaafgemaakten en de betekenis van deze geschiedenis voor de nazaten van deze slaafgemaakten.
Algemene informatie
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Kosten € 7,50 (toegang tentoonstelling gratis)
Maximaal 15 deelnemers