Het Nationaal Archief ontwikkelt samen met experts uit het veld een module over depothygiëne. Voor het normerende deel van deze module organiseren we van 2 t/m 29 april een openbare review. We nodigen informatieprofessionals van harte uit op de norm te reageren. Zodat deze goed aansluit op de behoefte van de eigen organisatie. En in praktijk gebracht kan worden.
De module Depothygiëne maakt deel uit van de handreiking Behoud en beheer fysiek archief. Het concept van de module staat op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA).
Eisen schoonmaak en controle
Een belangrijke vernieuwing in de nieuwe Archiefregeling is aandacht voor zorgvuldige en bewuste omgang met de archiefdepots. Het gaat dan om blijvend te bewaren fysieke documenten. Zowel bij overheidsorganisaties als archiefinstellingen. Daar hoort ook depothygiëne bij.
Deels normerend
De module Depothygiëne verduidelijkt wat dat begrip inhoudt, waarom het belangrijk is, uit welke onderdelen het bestaat, welke (verplichte) maatregelen er zijn en hoe deze te documenteren. Vrijwel alle onderdelen van deze module ondersteunen de uitvoering van deze verplichting. En zijn informerend en adviserend. Alleen de volgende onderdelen van deze module zijn normerend:
- toegelaten middelen voor schoonmaak;
- eisen voor minimale frequentie en methode reguliere schoonmaak;
- eisen voor extra schoonmaak bij specifieke situaties;
- eisen voor controle van de schoonmaak;
- eisen voor controle op plaagdieren;
- eisen aan een protocol voor schoonmaak;
- eisen aan een protocol voor controle op plaagdieren in het eigen depot;
- eisen aan een protocol voor controle op schimmel in eigen depot;
- eisen aan een protocol voor controle op schimmel en plaagdieren bij verwervingen.
Zo kunt u deelnemen
De conceptversie van de normerende onderdelen staat in het reviewdocument norm Depothygiëne op KIA. Vervolgens verwerkt u uw opmerkingen in een reviewformulier. Ga voor meer informatie en het reviewformulier naar het blog op KIA.