Pioniers – Fotografie door vrouwen vanaf 1 december 2023 te zien in het Nationaal Archief

23 november 2023

Vanaf 1 december 2023 is in het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen te zien. Vrouwen zijn sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief als fotograaf. Ze werken in alle genres en spelen op vele manieren een rol als pionier. Toch zijn de bijdragen van vrouwen aan de fotografie onderbelicht gebleven. In deze tentoonstelling staat het vernieuwende werk centraal van 43 vrouwen die pioniers zijn in de fotografie. Alle foto’s die worden getoond zijn afkomstig uit de collectie van ruim 15 miljoen foto’s die het Nationaal Archief bewaart. Nog nooit eerder is in Nederland zo'n uitgebreid overzicht van fotografie door vrouwen te zien geweest! 

Pioniers

In Pioniers – Fotografie door vrouwen worden meer dan 200 originele foto’s, fotoboeken, tijdschriften en documenten getoond die een periode van 140 jaar fotografiegeschiedenis beslaan, beginnend in 1859 en eindigend in 1999. De foto’s worden getoond aan de hand van vier thema’s: Vroege fotografie en experiment, Oorlogsfotografie, Documentaire fotografie en Straatfotografie. In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Gisèle Freund, Augusta Curiel, Gerda Taro en Mary Ellen Mark. Een groot deel van de foto’s is in deze tentoonstelling voor het eerst te zien. 

De getoonde fotoseries laten de kracht en relevantie van het werk van deze fotografen zien. Zo maakte Bertien van Manen eind jaren 70 de serie Vrouwen te gast, over de eerste generatie vrouwen die als arbeidsmigrant naar Nederland kwam. Ata Kandó fotografeerde in 1971 in Venezuela de Ye’kuana, die in de door oliewinning en ontbossing bedreigde Amazone wonen. In de serie Growing Up Female is Abigail Heyman beroemdste foto te zien, van een abortus die zij zelf ondergaat in 1974. Abortus is dat jaar legaal geworden in de VS. 

Informatie

De tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen is in het Nationaal Archief te zien vanaf vrijdag 1 december tot en met zondag 30 juni 2024. Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een programma met evenementen zoals lezingen, debatten en rondleidingen. Houd onze website in de gaten voor het actuele aanbod. 

Ontwerp en campagne

De tentoonstelling is ontworpen door Maison the Faux, de vormgeving van het campagnebeeld door Serana Angelista en de campagne door Positive Digital. 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick de Wal, mick.de.wal@nationaalarchief.nl, 0653685354. 

De opening van de tentoonstelling Pioniers vindt plaats op donderdag 30 november om 19.00 uur.

Tentoonstellingsperiode 1 december 2023 tot en met 30 juni 2024.
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag