Nu beschikbaar: de eerste twee DUTO-modules

4 augustus 2023

Het Nationaal Archief stelt de eerste twee modules van het DUTO-raamwerk beschikbaar. Iedereen die werkt aan duurzaam toegankelijke overheidsinformatie kan met deze algemene modules aan de slag. Zo zorgen we voor een open, betrouwbare en goed presterende overheid.

Met het DUTO-raamwerk kun je als overheidsorganisatie gemakkelijker passende maatregelen bepalen waarmee je overheidsinformatie duurzaam toegankelijk kunt maken. En zo archiveren by design in de praktijk te brengen. Wanneer je het raamwerk consequent toepast, is overheidsinformatie vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig. Duurzaam toegankelijke overheidsinformatie dus – kortweg DUTO. Het raamwerk wordt begin 2024 afgerond. Tot die tijd blijven de DUTO-eisen van kracht.

De beschikbare modules

Module 1 beschrijft waarom duurzame toegankelijkheid belangrijk is. Deze module is een handig hulpmiddel om in de eigen organisatie het gesprek te voeren over het belang om met duurzame toegankelijkheid aan de slag te gaan. Module 2 biedt een nadere uitwerking van de zes DUTO-kenmerken. Hiermee vormt deze module de basis voor het formuleren van concrete maatregelen die overheidsinstellingen moeten nemen om hun informatie duurzaam toegankelijk te maken.

Een open proces

Om er zeker van te zijn dat het DUTO-raamwerk voor de doelgroep goed toe te passen is, zijn we als Nationaal Archief open geweest in het maakproces. Ten eerste door bij de gebruikers van de bestaande DUTO-eisen te rade te gaan. Daaruit bleek de behoefte aan een praktisch toepasbaar hulpmiddel met een logische structuur en oog voor nieuwe inzichten en prioriteiten.

Ook de voortgang deelden we in blogs op het Kennisplatform Informatiehuishouding Overheden van KIA (Kennisnetwerk Informatie en Archief). We organiseerden regelmatig feedbacksessies en zetten daarbij de conceptmodules online.

Het DUTO-raamwerk is dus mede vormgegeven door de inhoudelijke reacties op de blogs, tijdens de feedbacksessies en binnen de redactiegroep.

Komende modules

De eerste twee modules vormen een inleiding op de overige zes modules. Daarin werken we de randvoorwaarden en modeleisen uit. Waar module 1 en 2 informerend van aard zijn, worden de modules 3 tot en met 8 onderdeel van de norm. Daarom organiseert het Nationaal Archief voor deze modules in het najaar 2023 een openbare review. De feedback die we dan ophalen, wordt in de modules verwerkt voordat de Standaardisatieraad ze in 2024 vaststelt.

Belang voor de burger

Duurzaam toegankelijke overheidsinformatie is geen doel op zich. We hebben er allemaal wat aan, als overheid maar vooral als burger. Het zorgt ervoor dat de overheid efficiënt en effectief en volgens de wet haar werk kan doen. Dat overheidsorganisaties goed kunnen samenwerken. Dat journalisten het handelen van de overheid kunnen controleren. Dat bedrijven overheidsdata kunnen hergebruiken om zo betere producten te ontwikkelen. Dat onderzoekers hun werk kunnen doen. En dat burgers betere dienstverlening kunnen ervaren.