In de tentoonstelling Op de kaart laat het Nationaal Archief vanuit drie thema’s historische landkaarten zien: Op weg, Kaarten en kolonialisme en Maakbaar Nederland. Op zondag 23 april geeft ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet een lezing gelieerd aan het thema Op weg. En zondag 14 mei haakt stedenbouwkundige Amelia Lukmanto in op het thema Maakbaar Nederland.
Marco te Brömmelstroet – Op weg met de fietsprofessor
Te Brömmelstroet is Hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam en oprichter van het Urban Cycling Insitute en het Lab of Thought. Straten werden tot 1920 gezien als ‘de overgebleven ruimte tussen gebouwen’. Het was de openbare ruimte waar allerlei verschillende activiteiten plaatsvonden: handel, ontmoeten, spelen en reizen. Door de opkomst van de auto kwam mobiliteit centraal te staan. In de decennia die volgden werd onze openbare ruimte een verkeerskundig vraagstuk, waarbinnen de doorstroming en parkeren bepalend zijn. De Nederlandse fiets is een sterk symbool. En kan ons laten zien dat we het verkeerskundige vraagstuk op een heel andere manier kunnen benaderen. En dat is nodig, want de druk op onze openbare ruimte is groter dan ooit!
Maakbaar Nederland - Nieuwe stad aan de Rijnhaven
Amelia Lukmanto is stedenbouwkundige en was betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van de Wilhelminapier in Rotterdam, onderdeel van de wijk Kop van Zuid en gelegen aan de Maas. Een gebied omringd door water en met markante plekken zoals Hotel New York en het gebouw De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. In haar lezing vertelt Lukmanto over de ontwikkeling van dit voormalige haventerrein. Na ruim tien jaar blikt ze hierop terug: hoe heeft de wijk zich heeft ontwikkeld, ambities en doelen van toen, knelpunten en succesmomenten. En hoe de buurt er nu voor staat. Vooruitkijkend naar de toekomst geeft ze als stedenbouwkundige haar visie op de ontwikkelingsplannen van de gemeente Rotterdam voor de Rijnhaven, ook onderdeel van de Kop van Zuid. Wat zijn deze plannen en hoe profiteren omliggende gebieden zoals Katendrecht hiervan.
Algemene informatie
Tijd lezingen 23 april en 14 mei: 13.00 – 14.00 uur
Adres: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Aanmelden voor de lezingen kan via:
Lezing Op weg met de fietsprofessor
Lezing Nieuwe stad aan de Rijnhaven
Kosten: € 10,- inclusief entree tentoonstelling Op de kaart
Tentoonstelling Op de kaart
Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen en 400 atlassen en kaartenboeken beheert het Nationaal Archief de grootste kaartencollectie van Nederland. Een aanzienlijk deel van deze kaarten is met de hand getekend en dus uniek. De historische kaarten zijn destijds allemaal gemaakt vanuit een bepaald perspectief en met een specifiek doel. Aan de hand van de thema’s Op weg, Kaarten en kolonialisme en Maakbaar Nederland toont het Nationaal Archief in de tentoonstelling Op de kaart de ideeën en bedoelingen van opdrachtgevers en makers van kaarten. Geïnterviewden vertellen over historische kaarten die een persoonlijke betekenis voor hen hebben. Als bezoeker kun je ook jouw persoonlijke betekenis geven aan onze kaarten door het samenstellen van jouw eigen reisjournaal.