Feedbacksessies DUTO-raamwerk: start 26 april

Werk mee aan een nieuwe versie
Afbeelding van raamwerk
8 april 2022

Het Nationaal Archief is begonnen met het actualiseren van de DUTO-eisen. Zodat de DUTO-eisen beter aansluiten op de praktijk. En op de wensen en behoeften van de gebruiker. Om dit te bereiken willen we zoveel mogelijk (potentiële) DUTO-gebruikers betrekken bij deze herziening. Dat doen we in de vorm van online DUTO-feedbacksessies. We nodigen alle informatieprofessionals bij de overheid dan ook van harte uit hieraan deel te nemen. En ons te helpen bij deze verbeterslag.

De eerste sessie vindt plaats op 26 april van 10:00 tot 11:00 en gaat over de vraag waarom duurzame toegankelijkheid belangrijk is.

Waarom een herziening

Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie staat hoog op de agenda van de overheid. DUTO kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Uit onderzoek onder gebruikers is echter gebleken dat de huidige DUTO-eisen te abstract en lastig te vertalen zijn naar concrete maatregelen. Ze voldoen bovendien niet altijd aan de behoefte van de organisatie. Daarnaast houden de huidige eisen te weinig rekening met de veranderende wetgeving. Redenen temeer om de DUTO-eisen grondig te herzien. En DUTO beter toepasbaar en actueel te maken. We hebben gekozen voor een nieuwe opzet in de vorm van een raamwerk. In dit raamwerk willen we ruimte houden voor verschillende oplossingsrichtingen.

Eerste stappen gezet

Een conceptversie van het eerste deel van het DUTO-raamwerk ligt al klaar. Op basis van (maatschappelijke) waarden en doelen formuleren we waarom duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie belangrijk is. Bekende waarden en doelen als: een transparante overheid. Maar ook minder voor de hand liggende, zoals: bijdragen aan klimaatdoelstellingen. Op basis van deze doelen/waarden kunnen we passende maatregelen nemen voor de duurzame toegankelijkheid van informatie. Tijdens de online feedbackbijeenkomst lichten we deze werkzaamheden toe.

Meer weten over waar we nu staan in het DUTO-raamwerk? Lees dan de blog van Jasper Slob op KIA.

Voor wie is het DUTO-raamwerk bedoeld?

DUTO is een overheidsbrede norm voor zowel centrale als decentrale overheden. Het raamwerk is relevant voor informatiebeheerders, beleidsmakers en architecten. Maar ook voor adviseurs en projectleiders die zich bezighouden met vernieuwing van de informatievoorziening (archiveren by design). Eigenlijk is DUTO bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de inrichting van de informatiehuishouding bij de overheid.

Aanmelden

Wilt u ons helpen bij het actualiseren van de DUTO-eisen? Meldt u zich dan aan voor de feedbacksessies op kia.pleio.nl. De eerste bijeenkomst vindt online plaats op 26 april van 10:00 tot 11:00.