Podcasts met historische verhalen

Dossier moord Wijsman
31 januari 2022

Het Nationaal Archief biedt inspiratie voor podcastmakers. Onopgeloste moordzaken, de Tweede Wereldoorlog en slavernij, podcastmakers weten het Nationaal Archief te vinden in hun zoektocht naar feiten achter bijzondere verhalen.

Het geheim van Wijsman

De podcast Het geheim van Wijsman gaat over de onopgeloste moord op advocaat Jacques Wijsman. In het Nationaal Archief ligt een uitgebreid dossier over de moordzaak. Met daarbij een envelop met twee van de kogels die Wijsman het leven ontnamen. Jacques Wijsman is op oudjaarsavond 1921 met de trein onderweg naar zijn ouders in Den Haag. Bij aankomst op station Hollands Spoor is hij niet meer in leven. Wie was Wijsman en wat voor leven leidde hij? Waarom is hij vermoord en door wie? De geruchtmakende moord op Wijsman beheerste jarenlang het nieuws. De podcastmakers, Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief en Paul Ruigrok van het tv-programma Andere Tijden, ontrafelen het geheim van advocaat Jacques Wijsman in een vijfdelige podcastserie. 

De Schrik van Roden

In de Tweede Wereldoorlog kiest de jonge twintiger Jacob Luitjens de kant van de Duitsers. Maar wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland die op de vlucht sloeg? Was hij echt de Schrik van Roden? Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat in de podcast De Schrik van Roden op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens. Van Gestel deed voor deze podcast onder meer onderzoek in het Nationaal Archief.

Sjef

In de podcast Sjef  van het Regionaal Archief Tilburg gaat Daan Doesburgh op zoek naar de geschiedenis van Sjef Paijmans. Hij was lid van het fascistische Nationaal Front. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Sjef opgepakt en gevangengezet. Wat had hij gedaan en wat leert dat over de begrippen goed en fout? Eind vorig jaar vond de podcastmaker nieuwe informatie in het Nationaal Archief. In het Centraal Archief van de Bijzondere Rechtspleging dat het Nationaal Archief bewaart, zit een dossier over Sjef Paijmans. Daarom werd een vijfde aflevering aan de podcast Sjef toegevoegd.

De familie Romeijn

In de podcast De familie Romeijn gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter verhalen uit hun familie. Zo is er oom Aart Romeijn, die in dienst van de SS stierf aan het Oostfront. Oom Gerrit Romeijn, die net na de oorlog zo veel geld verdiende met het smokkelen van belangrijke documenten dat hij een privévliegtuig kocht. En dan is er nog de vader des huizes, die tijdens de oorlog als politieagent bleef werken in Amsterdam. Anneke en Aafke Romeijn interviewen familieleden en duiken in de archieven, waar onder het Nationaal Archief, om uit te zoeken welke rol hun (on)besproken voorouders daadwerkelijk gespeeld hebben in de oorlog. Een persoonlijke zoektocht en onderzoek naar de donkere bladzijdes van hun geschiedenis.

Het geheim van Rijswijk

In maart 1985 worden drie jonge bandleden na een repetitie in een kantoorpand in Rijswijk doodgeschoten. NRC-journaliste Anna Korterink maakte de podcastserie Het geheim van Rijswijk over deze moordzaak. De daders zijn nooit gevonden. Was er sprake van een vergissing? Wie zaten er achter deze aanslag? Anna Korterink vraagt zich ook af waarom er zo weinig informatie over deze zaak is te vinden en waarom het onderzoek naar de moorden is vastgelopen. Ook in deze podcast brengt de maker een bezoek aan het Nationaal Archief. Ze vindt daar openbare maar ook geheime documenten die niet zomaar zijn in te zien. In het belang van de staat of zijn bondgenoten is de openbaarheid daarvan maximaal 50 jaar beperkt. 

Plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcast De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familie, ook in het Nationaal Archief van Nederland en van Suriname. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut. Maartje Duin zoekt contact met nazaten van slaafgemaakten en vindt de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva maakt ze een reconstructie van het verhaal van de plantage en hun gedeeld verleden. Maar dat niet alleen, ze trekken hun familiegeschiedenis naar het heden door te onderzoeken wat de gevolgen van slavernij in de wereld van nu zijn. 

De podcasts zijn te beluisteren via de links of de verschillende podcastkanalen.