Overheden moeten hun websites archiveren. Vanuit Open op Orde is hiervoor een centraal platform voor rijksoverheidswebsites ingericht. Inmiddels zijn veel rijksorganisaties aangesloten op deze dienst en zijn er al meer dan 1200 websites gearchiveerd. Door overheidswebsites te archiveren kunnen we deze voor iedereen duurzaam toegankelijk houden. Voor dit proces vormt de Richtlijn archiveren overheidswebsites van het Nationaal Archief de basis.
Een transparante overheid
Websites archiveren wil zeggen: openbare webcontent dagelijks oogsten, opslaan en toegankelijk maken voor publiek. Informatie op websites veiligstellen en duurzaam toegankelijk beheren, is een belangrijk punt voor zowel centrale als decentrale overheden. Het bevordert een transparante en betrouwbare overheid. Ook oude websites blijven van belang voor burgers, bedrijven én overheden: hier kunnen nog altijd rechten aan ontleend worden. Daarnaast is websites archiveren belangrijk vanuit cultuurhistorisch perspectief: het geeft een beeld van overheidscommunicatie en -besluitvorming door de jaren heen.
Met onze partners werken aan kwaliteit
'Als Nationaal Archief zijn we continue in gesprek met alle stelselpartners, waaronder CIO Rijk, RDDI en DocDirekt. Om te achterhalen of de kwaliteit van de gearchiveerde websites in orde is en hoe we die verder met elkaar kunnen verbeteren', zegt Antal Posthumus, adviseur recordkeeping van het Nationaal Archief. 'Op basis van deze bevindingen beoordelen we bijvoorbeeld of we de Richtlijn archiveren overheidswebsites in 2022 moeten aanpassen. Daarbij kijken we ook naar de bevindingen die we in ons eigen implementatieproject bij het Nationaal Archief tegenkomen. Dit project ronden we hoogstwaarschijnlijk dit jaar af. Wat betekent dat ons e-Depot in staat is om gearchiveerde websites te kunnen opnemen, beheren en beschikbaar stellen.'
Het centrale platform voor rijksoverheidswebsites staat onder leiding van Dienst Publiek en Communicatie (DPC/AZ) in opdracht van CIO Rijk. De uitvoering ligt bij GW Cross Media die de websites toegankelijk maakt op sitearchief.nl. Op termijn worden de websites overgebracht naar het e-Depot van het Nationaal Archief.
Richtlijn nuttig voor het goede gesprek
RDDI (Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding) hield eind november een informatiesessie over het belang van overheidswebsites archiveren. Hierbij kwam ook de richtlijn aan bod. 'Hoewel we met het centrale platform archiefvormers willen ontzorgen, blijft de archiefvormer wel eindverantwoordelijk. De richtlijn is dan ook een nuttig hulpmiddel voor archiefvormers om het goede gesprek te voeren met de partijen die bij dit proces betrokken zijn', besluit Posthumus.
Open op Orde
Webarchivering is onderdeel van het generieke actieplan Open op Orde dat op 6 april 2021 aan de Tweede kamer is gestuurd en de I-strategie Rijk. In mei 2021 is de raamovereenkomst Webarchivering getekend.