Theatervoorstelling Her (s)tories

Voorstelling over Hindostaanse migrantenvrouwen
23 september 2024

De theatervoorstelling Her (s)tories die dit najaar in Den Haag en Rotterdam te zien zal zijn, gaat over Hindostaanse migrantenvrouwen. 

Verhalen over Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders

In de voorstelling vertellen schrijvers, dichters en performers de verhalen van Hindostaanse vrouwen die in de 19e eeuw Brits-Indië verlieten om in Suriname een nieuw bestaan op te bouwen. Deze vrouwen kwamen tussen 1873 en 1916 als contractarbeiders naar Suriname om te werken op de plantages. Zij namen vaak het werk over van de tot slaafgemaakten die in 1863 waren vrijgelaten.  Nakomelingen van de Hindostaanse contractarbeiders vestigden zich later in Nederland, waardoor de Hindostaanse gemeenschap in Nederland ontstond. 

Theatermaker Shantie Singh vindt het belangrijk dat verhalen over Hindostaanse migrantenvrouwen worden verteld. Shantie: 

De verhalen van deze voormoeders zijn lang verborgen gebleven. Ik hou ervan om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken en heb een zwak voor de ‘underdog en de stille heldinnen’. Omdat zij vaak de mooiste en meest krachtige verhalen met zich meedragen.

De foto die inspireerde tot de voorstelling

Shantie koos als uitgangspunt van de voorstelling een foto van een Hindostaanse vrouw die haar persoonlijk raakte: ‘Ik was al langere tijd op zoek naar beelden van Hindostaanse voormoeders. Een medewerker van het Nationaal Archief kon mij helpen aan foto’s uit de jaren 40/50 en daarna van Hindostaanse vrouwen in Suriname en Nederland. De foto van deze jonge vrouw fascineert me door haar blik en houding. Het maakt mij zeer nieuwsgierig naar haar binnenwereld.  

De theatervoorstelling Her (s)tories heb ik gemaakt om de verborgen verhalen van deze bijzondere vrouwen zichtbaar en invoelbaar te maken. Telkens als ik deze foto zie voel ik deze drijfveer’.

Deze foto is gemaakt door Willem van de Poll (1895-1970) en maakt deel uit van het archief Van de Poll. Dat archief bevat ongeveer 29.000 afbeeldingen en is daarmee een van de belangrijkste fotocollecties van het Nationaal Archief. 

Meer weten over Hindostaanse contractarbeiders?

Meer weten over de voorstelling?

Bekijk de pagina www.talktheater.nl