In de archieven van het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. Deze documenten, foto’ s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu combineert archiefstukken met verschillende visies op het eiland.
Zikinzá collectie
Een belangrijke bron voor de geschiedenis van Curaçao is de mondelinge overlevering van verhalen en liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Pater Paul Brenneker en filosoof Elis Juliana bezochten in de jaren 50 en 60 ouderen op Curaçao en Bonaire en vroegen naar hun leven en wat zij nog wisten van het leven van hun directe en verre voorouders. Brenneker en Elis legden in opnames hun anekdotes, rituelen en liederen vast in de Zikinzá collectie. Een selectie uit deze unieke verzameling is te horen in de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. De geluidsfragmenten geven een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen.
Kunstenaars in de tentoonstelling
Curaçaoënaars van nu geven in de tentoonstelling via kunstwerken, foto’s en interviews hun visie op het eiland. Er zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf en documentairemaker Selwyn de Wind. Daarnaast laten kunstenaars met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur. Er is werk te zien van Quentley Barbara, Elvis Chen, Melissa Cijntje, Avantia Damberg, Ruben La Cruz & Karolien Helweg, Travis Geertruida, Kevin Osepa, Imani Specht en Gilleam Trapenberg. Rachel Rumai Diaz sluit de expositie af met een Spoken Word opname.
Collectie Nationaal Archief
Curaçaoënaars hebben door de jaren heen niet veel te zeggen gehad over of en hoe ze in de archieven werden beschreven. Hun persoonlijke verhalen zijn daarom in de archieven moeilijk te vinden. Toch is het gelukt om naast archiefstukken die het perspectief van de koloniale machthebbers laten zien, ook archiefstukken te vinden die de kracht en veerkracht van Curaçaoënaars aantonen. Zoals de lange lijst met slaafgemaakten die naar het vaste land wisten te ontkomen, het vonnis van Wela Markita Kanga die zich inzette om haar eigen tradities en cultuur in stand te houden en het verslag van de eerste Eilandsraad waarin openlijk Papiamentu werd gesproken.
Gastconservator
Dyonna Benett, erfgoedprofessional, gespecialiseerd in museologie, publiek en inclusiviteit is de gastconservator van Kòrsou – Curaçao. De inhoud van de tentoonstelling is mede tot stand gekomen na raadpleging van experts uit zowel Curaçao als Nederland.
Programmering en educatie
Bij de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao organiseert het Nationaal Archief een afwisselend programma met o.a. debatten, lezingen en rondleidingen. Het actuele aanbod is te vinden op de website van het Nationaal Archief. Daarnaast ontwikkelt het Nationaal Archief in Den Haag in samenwerking met het Nationaal Archief Curaçao online lessen voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs in Nederland en het funderend onderwijs op Curaçao.
Informatie
De teksten in de tentoonstelling worden aangeboden in het Papiaments, Nederlands en Engels.
De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao is te bezoeken vanaf 16 december 2021 t/m 23 oktober 2022, dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.
Entree € 7,50 (Museumkaart geldig).
Adres: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 Den Haag, naast station Den Haag Centraal.