Op 14 februari overleed oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018). 21 jaar lang speelde hij een prominente rol in de Nederlandse politiek. Na zijn premierschap bleef hij nog lang actief.
Jongste premier van drie kabinetten
Lubbers was van 1982-1994 minister-president van drie achtereenvolgende kabinetten. Hij was niet alleen de langstzittende maar, met 43 jaar, ook de jongste premier in de Nederlandse geschiedenis. Hij loodste Nederland door de economische crisis van de jaren tachtig met bezuinigingen die veel weerstand opriepen. Daarnaast had hij te maken met het al dan niet plaatsen van kruisraketten in Nederland. Ook dit was een complex vraagstuk dat Nederland jaren in de ban hield en veel maatschappelijke beroering veroorzaakte.
In de jaren vóór zijn premierschap was hij Tweede Kamerlid voor de KVP en fractievoorzitter van het CDA. In het kabinet Den Uyl (1973-1977) was hij minister van Economische Zaken.
Leven na premierschap
In 1995 werd Lubbers benoemd tot minister van staat. Na zijn premierschap werd hij hoogleraar, van 2001 tot 2005 was hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Terug in Nederland hield hij zich onder meer bezig met duurzaamheid. Van 2006 tot 2014 was hij voorzitter van het bestuur van Stichting voor Vluchteling Studenten UAF. Naast zijn politieke ambten bekleedde hij tal van bestuursfuncties. In 2006 en 2010 was hij informateur voor nieuw te vormen kabinetten.
Bekijk de honderden foto’s van Ruud Lubbers in de fotocollectie van het Nationaal Archief.