Het Grote Kaartenboek – de bevestiging der duinen

Duinkaart
28 september 2022

Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief toont in Het Grote Kaartenboek de mooiste en meest iconische kaarten uit de collectie. Een daarvan is de Algemeene Kaart van de Duinen en Duingronden langs de Noordzee.

Duinkaart

Het Grote Kaartenboek bevat zes thema’s: water, grond, navigatie, rechtspraak en grenzen, militair en overzee. In het hoofdstuk over grond komt onder andere de Algemeene Kaart van de Duinen en Duingronden langs de Noordzee aan bod. Deze ruim achttien meter lange en gedetailleerde manuscriptkaart uit 1828 geeft een prachtig tijdsbeeld van de kust van het Koninkrijk der Nederlanden aan het begin van de 19e eeuw. Bij de kaart zijn een duinrapport en andere bijlagen waaronder een doos met zandmonsters bewaard. De duinkaart hoorde dus bij een onderzoek naar duinbebossing: Moest de Nederlandse kuststrook ook niet op grote schaal beplant worden met zeedennen zoals in Frankrijk gebeurde? 

Ron Guleij ging zelf op pad naar de duinen in Noordwijk en de zandmotor tussen Monster en Ter Heijde om ter plekke toelichting te geven. Bekijk het filmpje over de duinkaart.


Het Grote Kaartenboek

Het Grote Kaartenboek – Vijf eeuwen cartografie is uitgegeven door WBooks en te verkrijgen in de boekhandel en in de winkel van het Nationaal Archief. Het boek bevat 384 pagina’s met circa 384 beelden. De verkoopprijs is € 49,95.