Europees Kampioenschap voetbal van start

11 juni 2021

Nederland kleurt oranje, vanaf 11 juni wordt het uitgestelde EK mannenvoetbal gehouden. Hoe lang zal de voetbalkoorts Nederland in zijn greep houden?

Europees voetbaljubileum

De corona-epidemie gooit in 2020 roet in het eten, het Europees kampioenschap mannenvoetbal 2020 of UEFA Euro 2020 is daarom verplaatst naar 2021. Het EK voetbal dat nu gespeeld wordt, is de 16e editie van het toernooi sinds 1960. Vanwege het 60-jarig jubileum in 2020 besloot de UEFA om het toernooi door heel Europa te organiseren; in maar liefst 11 Europese steden, waaronder Amsterdam, strijden 24 landen om de felbegeerde beker. Misschien met wat minder publiek dan voor de coronatijd maar het enthousiasme zal er niet minder om zijn.

Oranje

Oranje doet voor de tiende keer mee aan het EK. 2014 is het laatste jaar waarin het (mannelijke) Nederlands elftal aan een groot voetbalevenement meedoet. Voor het EK 2016 en het WK 2018 weten de Oranje-mannen zich niet te kwalificeren. Het zijn de vrouwen die de eer hooghouden; ze worden Europees kampioen in 2017 en tweede op het WK van 2019. Gaan de heren dit evenaren? 

Duizenden voetbalfoto’s

Je kunt de laatste weken bijna geen reclame zien die ons niet aanspoort tot het sparen of kopen van oranje-attributen. Hoe lang de oranjegekte ook aanhoudt, genieten van voetbal(foto’s) uit het verleden kan altijd. In de fotocollectie van het Nationaal Archief zijn meer dan 26.000 voetbalfoto’s te bekijken. Foto's van de eerste interland in 1894, het traumatische WK van 1974 en van talloze andere wedstrijden in binnen- en buitenland.
Ruim 1.300 beelden zijn afkomstig uit fotoboeken van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). De bond legde alle interlands vast. Per interland zijn de officiële elftalfoto en beelden van individuele voetballers in beslissende spelmomenten ingeplakt. Mooie sfeerfoto’s van publiek, bestuurders en voetbalvrouwen ontbreken niet. In de fotoboeken is ook vastgelegd waar de wedstrijd werd gespeeld, wie de spelers waren en wat de uitslag was. Bekijk de KNVB-foto’s uit de periode 1894-1946. 

Andere tijden

De historische foto’s laten ook zien hoe de (voetbal)tijden zijn veranderd. Supporters komen met lange jas en hoed naar het stadion en kunnen nog aan de rand van het veld staan. Veel dames in het publiek zijn te zien met bontjas en handtas. De bobo’s uit vroeger tijden poseren met chique hoeden. De keeper speelt nog met een pet op en bij de eerste interlands dragen de spelers ieder het tenue van hun eigen club; een bont geheel van gestreepte, zwarte of witte hemden, truien of shirts. In 1927 komt er publiek  op het speelveld terecht. De bereden politie moet de openbare orde herstellen en is sindsdien vaker van de partij, zo laten de beelden zien.
Ook op Flickr is een selectie oude voetbalfoto's te zien, samengesteld uit de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

KNVB-archief

Het Nationaal Archief bewaart het archief van de KNVB. Wie nieuwsgierig is geworden en meer kennis wil scoren over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en de KNVB bekijkt archieftoegang KNVB 2.19.23 en kan daar van alles te weten komen over de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal, de organisatie van competities, invoering van het betaalde voetbal, damesvoetbal, zaalvoetbal, voetbaltoto etc. Meer dan 173 meter aan voetbalinformatie ligt bij het Nationaal Archief, voor een deel vanuit huis te bekijken; niet alleen de fotoalbums van de KNVB maar ook een gedeelte van de KNVB-archiefstukken zijn gedigitaliseerd.

Nationaal Archief

2.19.123 Archief Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), 1889-1996