Vanaf 14 maart staan 7000 brieven van Johan de Witt online. Ze zijn afkomstig uit zijn archief dat het Nationaal Archief bewaart. Een team van vrijwilligers, gastonderzoekers en stagiaires van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis maakte de brieven online toegankelijk.
Papieren nalatenschap
Raadpensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis komen op 23 augustus 1672 op een gruwelijke manier aan hun einde: ze worden gelyncht door het volk. Drie dagen later nemen de Staten van Holland de papieren nalatenschap van De Witt in beslag. De documenten komen uiteindelijk in het Nationaal Archief terecht. Het projectteam van het Huygens ING maakte de eerste 7000 veelal diplomatieke brieven (in totaal zijn er 35.000 stuks bewaard) doorzoekbaar op gegevens zoals verzender, ontvanger, datum, plaats van verzending en ontvangst, taal en archiefgegevens. Bij iedere brief zijn links naar een digitale afbeelding en gedigitaliseerde edities opgenomen.
Internationale correspondentie
De brieven zijn tussen 1649 en 1672 door 176 verschillende afzenders, vooral diplomaten, uit heel Europa naar Johan de Witt gestuurd. Aan de hand van de brieven is te zien dat Johan de Witt goed op de hoogte was van wat zich internationaal afspeelde, niet alleen in de publieke sfeer maar ook achter de schermen. De brieven zijn geschreven in het Nederlands, Frans, Engels en Latijn. De overige 28.000 brieven van en aan Johan de Witt worden de komende jaren aan de online catalogus toegevoegd.
Seminar en bundel Johan de Witt en Engeland
Ter ere van de presentatie van de eerste set brieven organiseerde de Britse ambassadeur Peter Wilson op 14 maart op zijn residentie in Den Haag een seminar met onder andere prof. Jonathan Israel (Princeton University) en prof. Charles Jeurgens (Universiteit van Amsterdam/Nationaal Archief). Tegelijkertijd publiceerde het Johan de Witt projectteam de bundel Johan de Witt en Engeland met een bloemlezing van twintig smaakmakende brieven uit de correspondentie van De Witt. De brieven zijn voorzien van transcripties en hertalingen, waarbij Jean-Marc van Tol, gastonderzoeker bij het project, pakkende illustraties heeft gemaakt. De Britse ambassadeur bood het eerste exemplaar van de bundel aan algemeen rijksarchivaris Marens Engelhard aan.
Nationaal Archief
3.01.17 Raadpensionaris De Witt (1653-1672)