Het Nationaal Archief start vanuit Open op Orde het Innovatielab Tekstberichten. Ben je een vrije denker en heb je affiniteit met het vakgebied informatiehuishouding? Wil je bijdragen aan een open en transparante overheid? Meld je dan nu aan voor het Innovatielab Tekstberichten en werk in een klein gedreven team aan toekomstbestendige oplossingen voor de duurzame toegankelijkheid van e-mail en chatberichten zoals WhatsApp, sms en Signal. Op 6 april tijdens de Open Donderdag wordt het Innovatielab feestelijk geopend.
Wat houdt deelname in?
Actuele vraagstukken bij de Rijksoverheid rondom de duurzame toegankelijkheid van tekstberichten vormen het uitgangspunt van het Innovatielab. Er is bewust voor gekozen om e-mail en chatberichten samen in het Lab onder te brengen, omdat de inhoudelijke uitdagingen en mogelijke oplossingen veel overeenkomsten vertonen. “Je hoeft nog geen expert te zijn op het gebied van e-mailarchivering of chatberichten, maar reken erop dat je dat na afloop wel bent”, zegt enthousiaste projectleider Paul van den Akker.
Bij deelname verbind je je een jaar lang aan het Lab: om te experimenteren en samen te werken aan praktische oplossingen die het verschil maken binnen de informatiehuishouding van de overheid. Je bouwt letterlijk mee aan de toekomst.
Meld je nu aan voor het kernteam
Deelnemers aan het Innovatielab kunnen het volgende verwachten:
• gemiddelde tijdsbesteding van een paar uur per week;
• uitgedaagd worden om buiten de gebaande paden te denken via design thinking;
• ideeën uitbouwen tot laagdrempelige prototypes en deze gelijk toetsen in de praktijk;
• ontwikkelen van concrete levensvatbare oplossingen;
• netwerk vergroten met experts binnen de overheid, hoger onderwijs en andere organisaties.
Feestelijke kick-off: 6 april 14:00-17:00 uur
Locatie: Nationaal Archief
Andere aanpak is noodzakelijk
Vrijwel dagelijks zijn er berichten over de slechte staat van duurzame toegankelijkheid van tekstberichten. De roep vanuit de maatschappij om hier iets aan te doen, wordt steeds groter. De uitdaging is groot. Denk bijvoorbeeld aan het doorzoekbaar maken van het exponentieel groeiende volume aan tekstberichten of het selecteren van belangrijke berichten via Artificial Intelligence. Voor onorthodoxe oplossingen zijn meerdere invalshoeken nodig: proces, techniek, cultuur, gedrag en kennis. “In het Innovatielab Tekstberichten werken deze disciplines praktijkgericht samen om tot baanbrekende resultaten te komen”, legt Van den Akker uit. Verschillende organisaties, zoals de TU Delft, de Politie, de stelselpartijen Open op Orde en verschillende ministeries hebben al aangegeven hun kennis en expertise in het Lab in te willen inbrengen.
Meer informatie
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Paul van de Akker via info@nationaalarchief.nl