Het archiveren van de website van je organisatie is technisch gezien geregeld. Met behulp van de richtlijn Archiveren overheidswebsites van het Nationaal Archief. Een leverancier zorgt voor het archiveren en de website wordt gepubliceerd op een archiefsite. Klaar! Of toch niet? Want hoe toets je of deze basis nog steeds voldoet aan de richtlijn na een jaar?
Deze vraag werd gesteld op het kennisplatform Informatiehuishouding overheden. Omdat misschien meer organisaties zich dit afvragen, hebben we de gegeven antwoorden op een rij gezet.
Technische kwaliteitscontrole met validatietools
Voor technische kwaliteitscontroles kunnen validatietools gebruikt worden. Hiervoor zijn verschillende (gratis) tools beschikbaar op de markt. Met behulp van deze tools kan geverifieerd worden of een webarchiefbestand aan de wereldwijde ISO-/WARC-standaard voldoet en dus technisch gezien van goede kwaliteit is. Bij het Nationaal Archief zetten we deze validatietools ook zelf in op het moment dat webarchieven naar ons worden overgebracht.
Aanvullende inhoudelijke check
De validatietools controleren echter niet de inhoudelijke correctheid of volledigheid van webarchiefbestanden. Dat kan momenteel alleen door visuele controle en vraagt dus om een aanvullende check. Het is aan de organisatie zelf om dit goed in te richten. Periodiek een steekproefsgewijze controle door de site-eigenaar zelf (degene die de content van de site het beste kent, bijvoorbeeld een redacteur) ligt het meest voor de hand.
Uitbesteden kwaliteitscontrole
Binnen de rijksoverheid wordt gewerkt aan de optie om deze kwaliteitscontrole uit te besteden. Doc-Direkt is een organisatie die hier nu mee experimenteert. Toch blijf je altijd als eigenaar verantwoordelijk voor het eigen website-archief en weet je als eigenaar ook het beste hoe de situatie in het website-archief zou moeten zijn. Als de implementatie (dus een website-archief van een nieuwe website) afgerond is, dan werkt de dagelijkse archivering over het algemeen zonder problemen door. De echte controle zit er dan voornamelijk in of alle wijzigingen van afgelopen periode zijn meegekomen.
Richtlijn Archiveren overheidswebsites
Daarnaast heeft het Nationaal Archief, met input uit het veld, een norm ontwikkeld voor het archiveren van openbare overheidswebsites: de richtlijn Archiveren overheidswebsites. Hierin staat hoe overheidsorganisaties hun website kunnen archiveren en waar ze aan moeten denken. De richtlijn beschrijft de eisen aan websitearchivering, het toepassingsgebied en de status ervan. Ook geeft het een toelichting op alle gebruikte begrippen en bevat het een voorbeeldstappenplan.
Handreiking WARC-validatie
Over het nut van validatietools, welke tools het beste gebruikt kunnen worden, wat ze wel en niet controleren en welke kennis hierbij nodig is, heeft het Nationaal Archief een handreiking WARC-validatie opgesteld. De informatie is hier te vinden: handreiking WARC-validatie voor webarchiefbestanden | Nationaal Archief.
Vragen?
Voor vragen over website-archiveren, neem contact op met het Nationaal Archief via het contactformulier. Onze experts helpen u graag. Kennisdelen, praktijkervaring uitwisselen of sparren over dit onderwerp of andere onderwerpen rond duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie, kan op het kennisplatform Informatiehuishouding overheden op kia.pleio.nl. Voor toegang is aanmelden of inloggen nodig.