De eerste bijeenkomst van de KIA-kennistournee Aan de slag met duurzaam informatiebeheer op 18 oktober kende een grote opkomst. In alle sessies klonk de roep op samenwerking en kennisdeling door. “Deel je eigen cases en informatie op platforms zoals KIA. En maak je sterk in gebruikersgroepen!”
Lita Wiggers, directeur Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) stelde dat de digitalisering disruptief is en dat ieders werk daardoor sterk verandert. “Wij archieven zijn ons werk opnieuw aan het inrichten en dat doen we samen met de archiefvormers. We doen dat in pilots samen met verschillende overheden en de ervaringen en kennis worden breed gedeeld.”
Peter Bakker lichtte de pilot toe die het RHCL uitvoerde samen met gemeente Horst aan de Maas. Bij de gemeente heeft de pilot geleid tot bewustwording dat digitaal archiveren anders moet worden aangepakt. Zo is de discipline om echt digitaal te werken (Nu niet meer printen, tekenen en weer scannen) erg belangrijk. De onderwerpen ‘koppelen’ en ‘leveranciers’ leidden tot een levendige discussie met de zaal, met name over het feit dat veel vakapplicaties niet te koppelen zijn aan het zaaksysteem of aan het RMA. Conclusie: “Laten we dit veel breder aanpakken.”
Jamil Jawad hield vervolgens een presentatie over de activiteiten van de VNG op archiefterrein. Guido Dorssers van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven ging in op de consequenties van de AVG voor informatieprofessionals en tot slot nam Marit Vochteloo, beleidsadviseur van het ministerie van OCW, de zaal mee in recente ontwikkelingen rond de Archiefwet. Enerzijds werd er heel nadrukkelijk om commentaar op de voornemens van de minister gevraagd, anderzijds klonk er ook een waarschuwing: “In de wet kan lang niet alles geregeld worden. Je zult er steeds met elkaar invulling aan moeten geven.”
Het volledige verslag is te vinden op kia.pleio.nl op het kennisplatform Informatiehuishouding Overheden.