Informatiebeheer NU! Rijksoverheid goed bekeken

Afbeelding van Armin Schreijäg via Pixabay
9 februari 2021

Op donderdag 4 februari vond de KIA-bijeenkomst Informatiebeheer NU! plaats. De onlinesessie richtte zich deze keer op de Rijksoverheid. Met ruim zestig deelnemers, vier presentaties en interessante gesprekken in kleine groepen was de ochtend meer dan goed gevuld.

Denk mee over de informatiehuishouding!

Rens Ouwerkerk trapte af met het belang en nut van het KIA-platform Informatiehuishouding overheden. Deze groep enthousiastelingen monitort behoeften, organiseert workshops en bijeenkomsten, stimuleert kennisontwikkeling en beheert kennisproducten op het gebied van informatiehuishouding. Geïnteresseerde collega’s die zich aan willen sluiten, kunnen contact opnemen.

Praktijktoepassingen VNG 

Vervolgens sprak Eunice Vink van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over praktijktoepassingen die helpen de informatiehuishouding op orde te krijgen. Zij haalde twee voorbeelden aan: bewaren bij de bron en vernietigen van informatie. Tot op heden is het overbrengen van blijvend te bewaren archief verplicht. Vooruitlopend op de nieuwe archiefwet en de algemene maatregel van bestuur wil VNG met andere partijen een concrete praktijktoepassing uitvoeren. Om zo ervaringen op te doen met archiveren bij de bron. Over vernietigen vertelde Vink dat deze wettelijke plicht in de praktijk minimaal gebeurt. Zowel met gemeenten als leveranciers onderzoekt VNG hoe dit proces het beste ingeregeld kan worden.

Denksessie vakmanschap

Marjan Dik en Denzel Hasselbaink van het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI) vertelden over het vakmanschap van de informatieprofessional, een onderzoek van ICTU. Welke kennis, vaardigheden en competenties heeft de informatieprofessional nodig? Binnenkort komt het rapport beschikbaar. In de vorm van denksessies willen de sprekers hier de komende periode verder mee aan de slag. Aanmelden hiervoor kan bij Denzel Hasselbaink.

Maatregelen BUZA informatiehuishouding

Niels van Heezik van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een toelichting op het inrichten van de ‘nieuwe organisatie’ van BUZA. Zo wordt bijvoorbeeld elke twee jaar een strategische personeelsplanning opgesteld. En daar waar nodig organisatorische aanpassingen aangebracht. De praktijk leerde dat de informatie-adviseur een schaap met vijf poten moest zijn. Daarom zijn taken/functies nu opgedeeld in: recordsmanager, adviseur Informatiehuishouding en adviseur Archiefbeheer.

De bijeenkomst werd afgesloten met groepsgesprekken.

Het volledige verslag en de presentaties staan op kia.pleio.nl. De volgende regiobijeenkomst  Informatiebeheer NU! is op 16 maart voor Noord-Holland.