Handreiking WARC-validatie nu beschikbaar

Validatie webarchiefbestanden voor duurzame toegankelijkheid van informatie
21 juni 2021

Dat overheidswebsites gearchiveerd moeten worden, is inmiddels bekend. Maar daarmee is het nog niet klaar. Webarchiefbestanden moeten, om duurzaam toegankelijk te zijn, voldoen aan de WARC-standaard (ISO-norm 28500). Door dit periodiek met validatietools te controleren kunnen fouten op tijd worden opgespoord.

Wat WARC-validatie precies inhoudt en welke tools hiervoor op de markt zijn, legt het Nationaal Archief uit in de handreiking WARC-validatie voor webarchiefbestanden.

Alleen de technische kwaliteitscontrole

Validatietools kunnen alleen de technische kwaliteit van webarchiefbestanden vaststellen. Of ook alle juiste inhoudelijke metadata  zijn toegevoegd, of alle versies van de website gearchiveerd zijn, achterhaal je niet met WARC-validatie. Deze en andere eisen die nodig zijn voor de kwaliteit van webarchieven, staan in de eerder gepubliceerde Richtlijn archiveren overheidswebsites. Zowel de richtlijn als de handreiking dragen dus bij aan een duurzaam toegankelijk websitearchief.

Samen leren door te doen

WARC-validatie staat nog in de kinderschoenen. Daarom is er nog weinig praktijkervaring opgebouwd. Die praktijkervaring is belangrijk, omdat WARC-validatie in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. Daarom nodigen we iedereen uit om met behulp van deze handreiking aan de slag te gaan. En samen te bouwen aan kennis en ervaring over WARC-validatie. Organisaties die hieraan willen bijdragen, kunnen met elkaar en onze experts in gesprek gaan op het kennisplatform Webarchivering van het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) of een e-mail sturen naar info@nationaalarchief.nl.

Het Nationaal Archief actualiseert de handreiking wanneer nieuwe ontwikkelingen en/of nieuwe inzichten daartoe aanleiding geven.

Rijksbrede raamovereenkomst

Onlangs is de raamovereenkomst Webarchivering getekend. Hiermee wordt een rijksbrede centrale voorziening gecreëerd om rijksoverheidswebsites te archiveren én de webarchieven toegankelijk te maken vanaf een dag na harvesting. De Richtlijn Archiveren Overheidswebsites van het Nationaal Archief vormt de basis voor het Kader websitearchivering Rijksoverheid van CIO Rijk. RDDI en DPC hebben gezamenlijk een implementatietraject opgezet om organisaties te ondersteunen in aanloop naar de aansluiting op de centrale voorziening.