‘Hoe dan? Met het DUTO-raamwerk!’ Met deze heldere boodschap reisden Corinne Boeijinga-Hubers en Vincent Post van het Nationaal Archief onlangs af naar Tresoar in Leeuwarden. Tijdens een inspirerende netwerkbijeenkomst, georganiseerd als onderdeel van de landelijke DUTO-tour, stond duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie (DUTO) centraal. Friese overheden wisselden samen ervaringen uit over het duurzaam toegankelijk maken van hun informatie en hoe het DUTO-raamwerk hen daarbij kan helpen.
Wat is duurzame toegankelijkheid (DUTO)?
Duurzame toegankelijkheid is een kernbegrip in de informatiewet- en regelgeving. Het betekent dat overheidsinformatie vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig moet zijn. Dit helpt organisaties hun doelen te bereiken op het gebied van legitimiteit, efficiëntie en maatschappelijke meerwaarde. Het DUTO-raamwerk, dat tijdens de bijeenkomst werd gepresenteerd, biedt zowel theoretische als praktische handvatten. Het theoretische deel gaat in op het wat en waarom van duurzame toegankelijkheid. Het praktische deel, het zogenoemde ontwerpstelsel, biedt een werkwijze om passende maatregelen te treffen voor duurzame toegankelijkheid binnen de informatiesystemen van de overheid.
Netwerkbijeenkomst: leren en delen
De bijeenkomst in Leeuwarden bracht professionals van Friese overheden bij elkaar. Het doel? Samen verkennen hoe duurzame toegankelijkheid in de praktijk gebracht kan worden. Een van de deelnemers merkte op: ‘In het DUTO-raamwerk staan niet zoveel nieuwe dingen. Veel doen we al, maar we noemen het geen DUTO.’ Juist deze herkenning maakt het DUTO-raamwerk zo toegankelijk en toepasbaar: het biedt een taal en structuur om bestaande praktijken te verbeteren en te standaardiseren.
Naast kennisdeling over het raamwerk was er ook ruimte voor vragen, discussie en het delen van praktijkervaringen. Op die manier krijgen deelnemers concrete inzichten in hoe zij in hun eigen organisaties met DUTO aan de slag kunnen gaan. En deze praktische ervaringen en concrete voorbeelden worden ook gebruikt bij de doorontwikkeling van het DUTO-raamwerk en andere kennisproducten van het Nationaal Archief.
DUTO-tour trekt het land in
De bijeenkomst in Leeuwarden is slechts één stop in een bredere tour. Het DUTO-team bezoekt verschillende provincies en regio’s om het raamwerk onder de aandacht te brengen van overheden in het hele land. Corinne en Vincent lichten toe: ‘Ons team is al in Nijmegen en Friesland geweest en onder meer Sittard-Geleen, Lelystad en het Waterlands Archief staan nog op de planning. Wij zijn van harte bereid om ook in andere provincies en gemeenten een presentatie te geven over DUTO.’
Meer weten over DUTO?
Wilt u een bijeenkomst organiseren over duurzame toegankelijkheid en het DUTO-raamwerk? Het Nationaal Archief trekt op aanvraag het land in om overheden en informatieprofessionals op weg te helpen. Het is daarbij belangrijk dat de bijeenkomst niet alleen openstaat voor de eigen organisatie, maar ook voor ketenpartners en relaties in het informatiebeheer. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en geschikt voor zowel beleidsmakers als informatieprofessionals. Tijdens een DUTO-tour-bijeenkomst wordt niet alleen uitgelegd wat duurzame toegankelijkheid is, maar krijgt u ook inzicht in hoe u deze kunt toepassen in uw eigen organisatie. Er is volop ruimte voor vragen, discussies en het delen van ervaringen, zodat elke deelnemer naar huis gaat met concrete ideeën en tools om met DUTO aan de slag te gaan.
Heeft u interesse in het organiseren van zo’n bijeenkomst of wilt u meer informatie over het DUTO-raamwerk? Neem dan contact op met het DUTO-team van het Nationaal Archief via info@nationaalarchief.nl.
Nu al aan de slag?
Daarnaast kunt u de e-learning DUTO-raamwerk volgen; een laagdrempelige manier om kennis te maken met het thema duurzame toegankelijkheid. Meer informatie over DUTO vindt u op ons expertisecentrum.
Maak duurzame toegankelijkheid eenvoudig bespreekbaar en ga samen met uw organisatie aan de slag met DUTO!